Tomáš Pilař: V možnostech obrazu

Tomáš Pilař: V možnostech obrazu

Tisk

Moznosti obrazu 200Na zámku v Nasavrkách probíhá výstava obrazů Tomáše Pilaře (1979), člena výtvarného odboru pražské Umělecké besedy a absolventa VŠUP v Praze, kde studoval malbu u prof. Pavla Nešlehy a Stanislava Diviše. Výstava nazvaná V možnostech obrazu představuje autorovu současnou tvorbu (obrazy z let 2013-2014).

 


Tomáš Pilař výstavu věnoval s přátelskou vzpomínkou, jak stojí v podtitulu výstavy, prof. Jiřímu Davidovi (1933- 2014), estetikovi a teoretikovi výtvarného umění, s nímž ho pojilo dlouholeté přátelství. Podle autorových slov je v tom ovšem i jistý paradox, neboť sám pan David se nad některými z jeho obrazů vyjádřil “není to můj šálek čaje,” ale ve   společných diskusích ”nad obrázky” je respektoval.

Moznosti obrazu 1


Autor své obrazy rozčlenil podle témat a řešeného problému do pěti souborů, s nimiž se má návštěvník možnost seznámit v jednotlivých výstavních sálech celého druhého patra nasavrckého zámku. Jde o soubory inspirované fonetickými záznamy zvuků, tónů i šumů a hudebních skladeb Franze Schuberta, zejména jeho Zimní cestou, a  Gustava Mahlera.

Moznosti obrazu 2


Fonetická abstrakce se prolíná s přírodní symbolikou, jako v případě záznamů zurčení podlažického potoka, které patří k nejnovějším pracem, či v souboru Partitury, Signály nebo Tóny.

Velice intimní je cyklus Monochromy Josef, v němž se Tomáš Pilař vyrovnává s hospitalizací a postupným odcházením svého dědečka. Dalším souborem je cyklus věnovaný problematice barvy a  uchopení okamžiku, kdy se barva stává nositelem určitého patosu a stává se závaznou.

Tomáš Pilař odhaluje ve svých obrazech vlastní nitro a vnímaní světa. Jeho obrazy vyžadují po návštěvnících absolutní zklidnění a oproštění od každodenních banalit, teprve poté  se dotknou jejich myslí i srdcí.

Moznosti obrazu 3

V možnostech obrazu
Autor: Tomáš Pilař
Místo: zámek Nasavrky, Náměstí 1, Nasavrky
Datum: 18.10. - 23. 11. 2014


www.pilartomas.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel festivalu Voda, moře, oceány Jindra Soukal: celoroční práce se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival

TVMO Soukal perexakže jsem se opět ocitla v takovém středu vesmíru, vždyť to se přece o Bali říká, ne? Ale nebojte, nesedla jsem do letadla a nedala jsem se opět na tu děsivou dvoudenní cestu s cílem Denpasarského leti...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí zábavu všeho druhu

batuv institut 200Během letních prázdnin je v krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT připraven bohatý program pro celou rodinu. Kromě prohlídky jedinečných stálých expozic muzea a galerie jsou pro návštěvníky připraveny i poutavé k...


Literatura

Třinácté znamení. Erotikou nabitá vlčí romance

trinacteznameni1V nakladatelství Cosmopolis v edici New Adult vyšla kniha Třinácté znamení, která rozehrává příběh ve fantastickém světě lidí proměňujících se ve vlky a žijících ve skupinkách nazvaných podle znamení zvěrokru...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

Valerian a město tisíce planet

valerianValerian (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) jsou zvláštní vládní agenti, kteří mají na starost udržovat pořádek v lidských vesmírních teritoriích. Valerian má se svou kolegzní víc než jen profesionální záměry a neustále jí dává milostní návrhy....