Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

Tisk

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

 

 

Wayne je hasič, který neustále packá zkoušky a vykládá si věci po svém. Jednou v noci jde cvičit s ženskou figurínou do odlehlé staré boudy záchranu života z hořících plamenů.

“Navzdory varování kouřila v posteli a usnula.”

Jeho akci i postarší auto však rozbíjí na kusy meteorit. Ten s sebou nese mimozemskou formu života velmi rychle se vyvíjející, agresivní a z biologického hlediska velmi dobře organizovanou.

Místo dopadu identifikuje zkrachovalý vědec Ira s kolegou Harrym. Mají štěstí, protože Ira je ve vědeckých kruzích “na trestné lavici” za nákazu mnoha vojáků a Harry je prostě Harry, který raději vede dívčí volejbalový tým, než aby se věnoval seriózní práci. K něčemu takovému, jako je mimozemská forma života, by tyto dva budižkničemu solidní vláda stejně nepustila. Taky jejich práce dlouho netrvá a ocitají se tváří v tvář zátarasům. Armáda je  po několika dnech už dál nepustí.

alt

Doktorka Reedová, která oficiální výzkum přebírá, je velmi upjatá a panovačná. Hned v první scéně, kdy nastupuje, však Ira s Harrym hodnotí spíš její podvazkový pás než fakta, která jim vytýká. A tak je zřejmé, kudy se bude další zápletka ubírat. Ira prohrává soud, celý výzkum a končí tam, kde vlastně začal – se studenty na univerzitě.
Mezitím evoluce mimozemských organismů nadále postupuje. To, co pozemšťanům trvá statisíce let, mají tihle tvorové vyřešené za pár dní. Z jednobuněčných organismů jsou zanedlouho malá zvířata a pomalu si začínají přivykat na zemskou atmosféru. Něco, co připomíná draka, dokonce vyplivne svoje plíce ven a začíná ohrožovat místní nákupní centrum.

Ira ale získává sympatie doktorky a přes vládní nařízení nebo vůli rozvíjejících se organizovaných mimozemšťanů nachází řešení celého problému. Kvůli jejich desetipárové DNA a zatím neobjevené biologické struktuře se dají zabít pouze selenem. Látkou, obsaženou v šampónu Head and Shoulders - jediném šampónu, zajišťujícím dlouhotrvající lesk vlasů všem majetnějším pozemšťanům.

alt

Je možné, že jednou narazíme na mimozemský život a budeme zvědaví, co zajímavého se od “nich” vlastně dozvíme. Podle toho, jak evoluce funguje, je však pravděpodobné, že cizí druhy nebudou ani zdaleka připomínat svéhlavost dnešních jedinců. Jenom my umíme mluvit stejným jazykem, ale přitom si nerozumět ani za mák. Půjde možná spíš o jednotné mraveniště, kde má každý jasně určeno co má vlastně dělat, aby se začlenil ve prospěch celku. Taková společnost je velmi silná, ale narodit se v ní, znamená žít jenom pro ni.

alt
Evoluce / Evolution USA  / 2001 / 101 minut

Žánr: scifi - komedie
Režie: Ivan Reitman
Scénář: Don Jakoby
Hrají: David Duchovny (doktor Ira Kane), Julianne Moore (doktorka Allison Reedová), Orlando Jones (doktor Harry Block), Seann William Scott (Wayne Green), Ted Levine (generál Woodman), Ethan Suplee, Ty Burrell, Dan Aykroyd, Sarah Silverman, Richard Moll, Michael Chapman (šerif Long), Mary Pat Gleason, Steve Kehela, John Cho
Distributor: Falcon

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...


Literatura

Šumavský samotář píše o svém životě a vztahu k přírodě v knížce A klika byla vysoko

klikaZnáte knihu Raději zešílet v divočině? Právě jeden ze šumavských samotářů Roman Szpuk publikoval v roce 2018 svou autobiografickou prózu s poetickým názvem A klika byla vysoko. Knihu vydalo nakladatelství 65. pole.

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Lurdy: místo, kde se ještě věří na zázraky
ImageS více než dvouletým odstupem od svého prvního uvedení přichází v těchto dnech do našich kin snímek Lurdy rakouské režisérky Jessiky Hausner. Film byl promítán mimo jiné v rámci festivalů v Karlových Varech, Rotte...