Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

Tisk

tomas kympl200Je dobré si pustit tohle album v klidu, třeba se zavřenýma očima, protože díky tomu oceníte nejen jeho zvukovou bohatost i světové parametry stejně jako tvůrčí potenciál Tomáše Kympla. Barevně rockové jiskření, rámus ve světě ticha, proměnlivá krása v zóně soumraku - to všechno lze slyšet a cítit z jeho aktuálního alba nazvaného RED. Je v něm síla, talent, um, krása i oduševnělost. Jedině tak se může vznášet až ke hvězdám.

Vychází nové album, který jsi vymyslel, nahrál i nazpíval. Jak bys jej čtenářům charakterizoval?

Nahrávka RED volně navazuje a rozvíjí loňské album Kernel Panic, z něhož singl Wifi zvítězil v prestižní britské mezinárodní hudební soutěži UKSC. Snažil jsem se dál posunout hranice svých skladatelských a producentských možností. Názvy skladeb jako Black, Red, White nebo Yellow jsou inspirovány multikulturním prostředím, ve kterém se pohybuji. Nervózní energie v bublavých beatech, třpytivé lehké textury, planetární smyčce a vzdálené vokály vykreslují obraz světa, který je pustý, ale ne prázdný. Nabitá elektronika a mysteriózní basy znějí jako prostředí, které se připravuje na odplatu za staletí lidského zneužívání.

Můj tip pro poslech desky je, dát si ji takzvaně na sluchátka a užít si naplno její panoramatický děj. Trochu si při ní zameditovat, nechat tvořit vlastní fantazii, ale především, unášet se svobodným chill out proudem.

tomas kympl foto1

S kým si na nahrávce a kde spolupracoval?

V první řadě s Vesmírem, s jeho nekonečností, laskavostí a inspirativní energií. Vlastně se jen ladím na jeho frekvence a snažím se je zachytit. Technicky - všechny elektronické i akustické nástroje jsem si nahrál v Praze a Londýně sám. Důraz jsem kladl na party bicích nástrojů, extatické trance akordy, basové a vokální linky. Dalšími partnery jsou OSA - Partner, Pexels, Cottonbro studio a Biotech studio.

Pro jaké publikum je tohle album určeno?

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika. Posluchače, kteří mají rádi elektronickou a filmovou hudbu a chill out.

Album můžete získat v naší soutěži: Vyhrajte nové album Tomáše Kympla

Jsi citlivá umělecká duše a máš za sebou zajímavou hudební kariéru. Co ti dala či přinesla vítězství ve světových soutěžích?

Kromě nových pracovních příležitostí je to možnost spolupráce s lidmi z hudebního průmyslu, skladateli, textaři, producenty a interprety. Také možnost stále a znovu se učit od lidí, kteří umí něco, co já ještě ne. A toho je nekonečné množství.

Máš hodně přátel v hudební branži?

Dalo by se říci, že ano. Muzikanti jsou prostě tak trochu jiní a navzájem jsou na podobné vlně. Velmi rychle najdou společnou řeč (nejen tu hudební) shodu a porozumění.

Co ty a volný čas, pokud ho máš? Při jaké činnosti si nejlépe odpočineš?

Čas je relativní a poslední dobou mám pocit, že snad ani neexistuje. Nejradši jsem v přírodě, která je pro mě nekonečným zdrojem inspirace. Když je u toho společnost blízkých bytostí, sluníčko a legrace, nemůžu být šťastnější.

tomas kympl foto2

Co je pro tebe, pro krasavce s uhrančivým pohledem, naprostý luxus?

Tradičně vnímaný luxus skoro neznám. Tím pravým, je pro mě nebýt sám sobě překážkou, nechat věci plynout a skutečně být a žít přítomným okamžikem.

Myslím, že nové album RED, které je venku, nese v sobě umění výjimečnosti. Co další plány, projekty a cíle?

V roce 2023, je to mé další Česko - Slovenské album Tempo. Pracuji na něm již několik let a opravdu se na něj moc těším. S každým následujícím rokem, pak přijde i jedno nové cd - Classic, Strings, Ave Maria, White. Na cestě jsou také další velmi zajímavé tuzemské i zahraniční projekty a singly.

Těšíš se na Vánoce? A jak je obvykle prožíváš?

Vánoce miluju. Ta doba je tak specificky magická a nádherná. Těším se na všechna ta láskyplná setkání s rodinou a blízkými lidmi. Saláty a kapry, koledy a svetry. Kulichy či čepice, na stromeček nejvíce... Vím, že doba není jednoduchá, a cítíme velký tlak. I proto si v srdci zkusme kousek té vánoční bezprostřednosti, harmonie a lásky uchovat po celý nový rok.

tomas kympl foto3

TOMÁŠ KYMPL CURRICULUM VITAE

Tomáš Kympl, hudební skladatel, multi - instrumentalista a producent se narodil v roce 1975 v Praze. V letech 1989 až 2001 studoval Pražskou konzervatoř a Hudební akademii (obory bicí, klavír a skladba). Rozsah jeho autorské činnosti sahá od vážné hudby, duchovní, přes populární, šansony, muzikál až k hudbě filmové. Od roku 2001 je zastupován mezinárodním nakladatelstvím Warner Chappell.

V roce 2021 jeho skladba Wifi (z alba Kernel Panic) zvítězila v kategorii EDM prestižní britské mezinárodní skladatelské soutěže the United Kingdom Songwriting Contest. V roce 2016 jeho skladba New York zvítězila v kategorii Instrumental prestižní britské hudební soutěže UKSC. V roce 2015 jeho skladba Ave Maria zvítězila v kategorii Open prestižní britské hudební soutěže UKSC.

Mezi tuzemské a zahraniční hvězdy klasické i populární hudby, kteří interpretují skladby Tomáše Kympla patří: Peter Dvorský, Jana Sibera, Jiří Suchý, Petr Janda, Naďa Urbánková, Michael Kocáb, Helena Vondráčková, Jiří Korn, Hana Zagorová, Josef Laufer, Jitka Zelenková, Kamil Střihavka, Radka Fišarová, Daniel Landa, Ladislav Křížek, Petr Kolář, Natalie Kocábová, Bohuš Matuš, David Kraus, Honza Jareš, Jaroslav Satoranský, Josef Dvořák, Jiří Lábus, Jan Hrušínský a mnoho dalších umělců.

tomas kympl foto4

Zdroj foto: archiv Tomáš Kympl

Více informací: https://www.tomaskympl.com/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

První myšlenka na psaní přišla v okamžiku, kdy jsem si přečetl Harryho Pottera

Aleš NovotnýAleš Novotný je mladý spisovatel, který se hodně zaměřuje na psaní pro mladé. Jak sám uvádí, je to zřejmě proto, že sám psal už od třinácti let a spousta jeho prvních spisovatelských pokusů vzniklo právě v období jeho vlastního dospívání. Přečtět...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hudba je pro mě naprosto přirozenou součástí každodenního života

Marie Kocian Matlova200Odmala se věnovala současně hře na klavír a housle, nakonec se díky tatínkovi soustředila na hru na housle, kterou studovala na několika prestižních hudebních školách. Od sezóny 2015/16 působí houslistka Marie Kocián Mátl...


Literatura

Město světců a zlodějů přináší pohled na krutý život v Kongu

big mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552Město světců a zlodějů se stalo v minulém roce senzací na poli young adult. Tentokrát ovšem nečekejte žádné prvky fantasy, jak je tomu u tohoto žánru často běžné. Jedná se totiž ...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....