Bláznivá dovolená – velká dávka nostalgie

Bláznivá dovolená – velká dávka nostalgie

Tisk

blazniva-dovolena-perexMám takový pocit, že každý z nás se alespoň na malou chvíli setkal s rodinkou Griswoldových, ať už s tou filmovou nebo jí velmi podobnou v reálném životě. Připomeňme si americkou komedii z osmdesátých let, která vás možná, jako mě, zavede do dětství.

 


Jako malá jsem byla televizní mol, sledovala jsem kde co a měla jsem samozřejmě i své oblíbence, které jsem mohla vidět i tisíckrát. Mezi ně patřila i trilogie o šílených rodinných cestách a setkáních rodiny Griswoldů.
Clark Griswold, vytížený otec rodiny, odborník na příchutě potravinářských polev, chystá dlouhou cestu do zábavního parku Walley World. Jeho plán je ambiciózní. Místo aby celou zemi jednoduše přeletěl letadlem, narve svou rodinu do auta a projíždí s ní napříč Amerikou.

blazniva-dovolena


Na cestě je čekají různá dobrodružství, nejhorší z nich je setkání (jak typické) s dalšími členy rodiny- manžel sestřenice Eddie a teda Edna. Z dnešního pohledu bych některé scény prostříhala – bloudění pouští nebo večerním městem, pobyt v bungalovu Eddieho. Některé scény jsou poměrně přes čáru – v rodinném filmu zanechat mrtvou tetu Ednu zabalenou v igelitu v zahradě jejího syna, je tohle ještě (černý) humor? V podstatě umučit psa jeho přivázáním za auto a ujet míle bez povšimnutí?
I přesto jsou zde okamžiky, které vám v mysli přetrvají léta a vždycky bezpodmínečně pobaví. Bláznivá dovolená funguje jako nostalgický návrat do dětství dobře, na osmdesátá léta dobrý. Kvalit Vánočních prázdnin, ve kterých se opět setkáváme s bláznivou rodinkou, však nedosahuje.



Bláznivá dovolená/National Lampoon's Vacation
Dobrodružný/Komedie/Road movie
USA, 1983, 98 min
Scénář: John Hughes
Režie:     Harold Ramis
Kamera: Victor J. Kemper
Hudba: Ralph Burns
Hrají: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Imogene Coca, Randy Quaid, Anthony Michael Hall, Dana Barron, Eddie Bracken, James Keach, Eugene Levy, Frank McRae, John Candy, Jane Krakowski, Mickey Jones, John Diehl, Harold Ramis, Brian Doyle-Murray, Michael Talbott
Distrubuce: Magic Box
Hodnocení: 65 %            Zdroj foto: www.magicbox.cz

( 0 hlasů )
http://www.magicbox.cz/dvd-hledani/blazniva-dovolena


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...

Literatura

Další true crime, která vám nedá spát

ramirez night stalker 200Nakladatelství JOTA poměrně brzy po první knize z edice true crime o Tedym Bundym přišlo s dalším titulem, který se tentokrát zaměřuje na Richarda Ramireze. Autorem je Philip Carlo.

...

Divadlo

U Bezručů odstartovalo zkoušení Šikmého kostela

sikmy kostel200V březnu začaly v Divadle Petra Bezruče zkoušky Šikmého kostela. Světovou premiéru divadelní inscenace podle románu Karin Lednické, který se mimo jiné stal absolutním vítězem v anketě Kniha roku 2020, uvede divadlo 22. dubna 2022. Adaptaci r...

Film

Mission: Impossible – Fallout vtrhne do pražského kina IMAX o týden dříve!

Mission1 perexOd počátku srpna opět ovládne zdejší kina tajný agent Ethan Hunt, kterého již tradičně ztvárnil oblíbený herec Tom Cruise. Nové, v pořadí již šesté pokračovaní špionážní série MISSION: IMPOSSIBLE nese podtitul FALLOUT a diváci se ho doko...