V druhém dílu bambitky zaujmou především nové postavy

V druhém dílu bambitky zaujmou především nové postavy

Tisk

Tajemství staré bambitky 200Již podruhé mohou milovníci pohádek odhalovat Tajemství staré bambitky. Hlavní herci zůstávají, přidávají se i noví. Bude to přesto stačit na úspěch nebo populární pistoli brzy zahalí prach zapomnění?

 

 

Zlo bylo potrestáno, dobro zvítězilo, vzali se a žili šťastně až do smrti. Tak nějak končil první díl této známé pohádky. Tvůrci se ovšem rozhodli pro pokračování, takže si hlavní hrdinové příliš klidu neužili. Jakub je králem, Anička královnou, a navíc mají roztomilou dcerunku Johanku. Ve svém domě stále žije i „bývalý“ loupežník Karaba, kterého jeho vnučka ráda navštěvuje. To proradní rádcové Lorenc a Ferenc se mají o poznání hůře. Třou bídu z nouzí a hledají dalšího naivního panovníka a kraj, které by připravili o peníze. Proto se vypraví do sousedního království, kde jim na lep skočí důvěřivá královna Julie a celý příběh vlastně začíná tak trochu od znova.

Musím se hned na začátek přiznat, že první film Tajemství staré bambitky se stal jednou z mých nejoblíbenějších pohádek. Zajímaví herci, zápletka i všechno okolo. Když jsem se tedy dozvěděl, že se chystá pokračování, mé nadšení nebralo konce. I když se samozřejmě v pozadí ozýval tichý hlásek, že to taky může skončit pěkným průšvihem.

Tajemství staré bambitky 1

Naštěstí se to nakonec nestalo, ale určitě nemůžu s klidným svědomím říct, že je pokračování dokonalé. Má prostě své mouchy. Tvůrcům se pro něj podařilo získat vlastně celý základ původního hereckého obsazení. Nechybí tak Tomáš Klus jako nyní již král Jakub, Kamila Janovičová jako jeho královna Anička, Ondřej Vetchý aneb loupežník Karaba, ale samozřejmě i Miroslav Vladyka a Jiří Lábus jako Lorenc a Ferenc nebo kuchař Frit v podaní Petra Štěpánka.

Jen nám všichni trochu zestárli. Za mě nejvíce je to vidět na ústřední dvojici. Tomáš Klus stále hraje lehce naivního mladíka, ale už mu to tolik nevěřím. I když na druhou stranu je to za poslední dobu jeho nejzajímavější tvář, protože jako bojovník proti vládě a vlastně téměř všemu mi příliš nesedl. Ani Anička už není ta roztomiloučká holčina, i když stále rozhodně má své kouzlo. A co si budeme povídat, z loupežníka Karaby šel dříve rovněž trochu větší respekt. Holt nikdo nemládneme no.

Tajemství staré bambitky 2

Oproti tomu daleko více si mě paradoxně získaly nové postavy. Má oblíbenkyně Veronika Khek Kubařová jako královna sousedního království Julie působí velice sympaticky a její postava svým vtipem oba dva staré známé trumfuje. I malá princezna Johanka si určitě získá vaši pozornost, protože ji zdobí dětská roztomilost a svou roli hraje prostě famózně. A do třetice je tu Václav Noid Bárta jako přihlouplý a velice naivní posluhovač. Jo a abych nezapomněl, příležitost dostal i Leoš Noha. Ten hraje vesnického burana, který zatouží po moci.

Zápletka se rozjíždí trochu pomaleji. Vlastně až natolik, že jsem byl nejdříve docela dost zklamán. První část především ukazuje, jakým způsobem si všichni žijí a představuje jejich běžné životní příhody. Díkybohu se postupem času trochu víc rozjede. Jak už jsem se zmínil, některé věci se lehce opakují. Opět se chopí moci Lorenc a Ferenc, opět nechají někoho zavřít a hrozí mu popravou. Ale naštěstí je tu zejména díky novým hrdinům i řada originálních momentů. Celkově je příběh o něco vrstevnatější a k té hlavní se přidává i několik menších či větších vedlejších linek. To mu rozhodně slouží k dobru. Občas se dočkáte i vtipnějších hlášek, ale za břicho se asi popadat nebudete. To ostatně ani nemá být účelem.

Všechno (poměrně často) doprovázejí za mě pěkné filmové písničky, jako tomu bylo i v prvním dílu. Zejména mě překvapila již zmíněná Veronika Khek Kubařová, která jde zpěv minimálně stejně dobře jako herectví. A dočkáte se i písně Tomáše Kluse, té klasické písničkářské. Jeho současná tvorba se posunula směrem, který se mi moc nelíbí, takže jsem si rád zavzpomínal na jeho staré já.

Jak už jste zřejmě pochopili, z celé pohádky mám vlastně tak trochu rozporuplné pocity. Rozhodně bych ji neztracoval. Vlastně kdybych neviděl první díl, určitě bych ji hodnotil lépe. Ale předchozí pohádce se prostě nevyrovná. Největším pozitivem jsou potom nové postavy, ale i tak jsem rád, že jsem se mohl znovu vypravit do říše loupežníka Karaby. Nelituji jejího shlédnutí, ale třetí díl už prosím ne.

Tajemství staré bambitky 450

Tajemství staré bambitky 2

Produkce a distribuce: Bioscop

Scénář: Evžen Gogela

Režie: Ivo Macharáček

Kamera: Jan Kvasnička

Střih: Zdeněk Smrčka

Hrají: Tomáš Klus, Kamila Janovičová, Ondřej Vetchý, Miroslav Vladyka, Jiří Lábus, Veronika Khek Kubařová, Petr Štěpánek, Otmar Brancuzský, Markéta Plánková, Václav Noid Bárta, Dita Zábranská, Vladimír Polák, Valentýna Bečková

Hodnocení: 68 %

Zdroj foto a video: Bioscop

https://bioscop.cz/databaza/tajemstvi-stare-bambitky-2/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Viki: Bigbít to nikdy nebyl

viki perexS nevšední hudební autorkou a interpretkou Viki jsem se seznámila přímo prozaicky na křtu mé knihy. Odborníci o ní hovoří v superlativech a říkají, že patří k jedněm z největších talentů na naší muzikantské scéně. A j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V hlavě je o zábavu postaráno

hlava200Film V hlavě (2015) je pro děti a dospívající, ale přitom tak dobře udělaný, že z něho nespustí oči snad nikdo, koho tohle téma zajímá. Dá se říct, že kdo se na film nepodívá nebo se nedodívá do konce, přijde o hodně.

...

Literatura

Jiří Hájíček Vzpomínkami na jednu vesnickou tancovačku dal vědět o svém talentu

Hajicek 200Po dvou letech se pachatel vrátil na místo činu. Jiří Hájíček se opět spisovatelsky zatoulal do vesnic a měst jižních Čech, na místa, kde se odehrávají příběhy jeho nových povídek. Do kraje, ze kterého vzešel před dvěma lety jeho oceněný román Ry...

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...