Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

Tisk

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměřených na architekturu, tvorbu měst a design obohacených o debaty s tvůrci a přednášky. Hlavní sekce s názvem Konstrukce nabídne divákům fascinující stavby i podobu měst, domů a způsobů bydlení, které jsou formované společenskými a ideologickými konstrukty.

 

„Zastřešující téma Konstrukce se zaměří nejen na specifické architektonické a technické stavby, ale ve svém širším pojetí především na společenské a ideologické konstrukty, které formují města i způsob, jakým je vnímáme a denně užíváme. Diváci se na našem festivalu seznámí s kurátorským výběrem filmů, z velké většiny českých premiér, které na plátnech kin nejsou běžně k vidění. Jejich témata budeme moci s diváky více reflektovat během doprovodných debat se zahraničními tvůrci i během přednášek s tuzemskými odborníky,“ představuje hlavní programovou sekci kurátorka festivalu Karolína Vacková.

Mezi hlavní události ve velkém sále pražského Kina Světozor patří také promítání filmu s názvem Nejlepší město na světě. Tím byla vyhlášena hned třikrát za sebou dánská metropole Kodaň, která v posledních třiceti letech procházela kompletní proměnou založenou na základě sociálního inženýrství. Jaká to s sebou nese společenská rizika, a jak se Kodaň stává městem pro vyšší třídy, můžete vidět v rámci speciální warm-up projekce již ve středu 13. září.

 fa 1 Nejlepsi mesto na svete

Zahajovacím snímkem festivalu bude česká premiéra hraného seriálu v celovečerním formátu The Architect. Fiktivní příběh z blízké budoucnosti sleduje dva fenomény dnešní doby, a to prohlubující se bytovou krizi a zároveň roli architekta jako tvůrce měst pro všechny sociální vrstvy. Jemný, ale pravdivě kritický norský snímek uvedený na letošním Berlinale promítáme v pátek 29. září v Kině Světozor v Praze. Před promítáním proběhne premiéra Filmu Dne architektury 2023 režisérky Sarah Lomenové.

Letošním hostem každoroční sekce Inspirace bude teoretik, publicista a kurátor Adam Štěch, který uvede snímek The rise and fall of Jacques Tati o francouzském scénáristovi a režisérovi. Právě Tatiho, pro nějž byla v 50. letech architektura zásadní postavou jeho filmů, zasadí Štěch do kontextu poválečného vývoje architektury a designu ve Francii. Dále pro festival připraví speciální přednášku věnovanou filmovému žánru giallo s dobovými ukázkami italských interiérů. Na to tematicky naváže třetí projekce dokumentu o významném milánském architektovi a designerovi Angelovi Mangiarottim.

fa 2 The rise and fall

Festivalová nabídka tradičně zahrnuje portréty význačných designérů a designérek. Jednou z ikon tohoto oboru je bezesporu i Dán Arne Jacobsen, jemuž bude věnován zakončovací snímek festivalu. Precizní představení projektů obohacené o rozhovory s Jacobsenovými spolupracovníky dá nahlédnout do kariéry této průkopnické osobnosti minulého století, která na design nahlížela nejen jako na produkci věcí, ale přemýšlela komplexně v kontextu celého bydlení a žití. Film Arne Jacobsen’s Modern Denmark bude možné zhlédnout v úterý 3. října opět v pražském Kině Světozor i v dalších regionálních městech.

Pořádá: Kruh z. s.

Pod záštitou: Česká komora architektů
Hlavní partner: mmcité a.s.
Za podpory: Ministerstvo kultury ČR, Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Nadace české architektury, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Francouzský institut v Praze, Velvyslanectví Dánského království, SIPRAL a.s.
Design partner: Atelier Manuall
Hlavní mediální partner: Dolce Vita

film a architektura plakát

Více informací:

https://filmarchitektura.cz/

https://www.facebook.com/filmarchitektura


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Kolář: „Na fotečku v plavkách si fanoušci budou muset ještě počkat“

kolar brnokoncert perexZpěvák Petr Kolář nemá čas na zahálení - svou poslední desku s názvem Čas nás naučí nahrával v Los Angeles, nyní pro své fanoušky chystá nové album a aktuálně má před sebou několik koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V zajetí tradic a pravidel

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram ...


Literatura

Jak číst romány jako profesor

Jak cist romany 200Mírně nadsazený název knihy a jasně oranžový obal mě okamžitě zaujal. Dělá si z nás autor legraci? Myslí to vážně? Brnká na struny našeho ega, abychom nahlédli a byli vtaženi do jeho úvah? Jsme vyzýváni k polemice? Nebo o co vla...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Sea Salt (c) other storiesDo hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách byl vybrán nový film Agnieszky Holland Hranice. V další soutěžní sekci Orizzonti se představí krátký hraný snímek Mo...