Toy Story 3 poučí malé i velké

Toy Story 3 poučí malé i velké

Tisk

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

 

 

Andy je kluk, který se svými hračkami trávil kdysi spoustu času. Ale už je mu 17 a nechává je v bedně ležet ladem. Hračky jsou z toho smutné, včetně kovboje Woodyho a Buzze rakeťáka. Vždyť k čemu taková hračka vlastně je, když si s ní nikdo nehraje?

Aby toho nebylo málo, Andy se stěhuje na kolej a bere si sebou jen to, co bude potřebovat. Z jakési nostalgie chce i Woodyho, ale nakonec se vše při uklízení zamotává a všichni končí ve školce, kde si děti chodí každý den hrát. Zní to všechno jako pohádka. Tyhle děti, když zestárnou, odejdou, ale místo nich přijdou další a ty si s nimi budou hrát taky!
„Je to tu skvělý, na dveřích mají dokonce duhu!“

toy story pribeh hracek 3

Naivní hračky se celý svůj „život“ jenom upřímně baví, ale nakonec, tak jak to bývá, okusují hořkost pocitu od někoho, kdo je zradil. Poté, co si naše parta užila drama s Andym, je na řadě jeden plyšový medvěd. Šoupnul je do oddělení s mrňaty, které si neumí hrát, jenom všechno kolem sebe systematicky ničí. Panenkám namáčí vlasy do barev, s Buzzem rakeťákem mlátí jako s kladivem a tak dále.

Přitom jsou všechny hračky stále tak trpělivé. „Obživnou“ jenom když je nemůže vidět žádný člověk. Jako by celý život lhaly, ale přitom jsou pořád tak upřímné a naivní, jak to? Ona hra na mrtvého není patrně nijak složitá, ale malému divákovi celkem šikovně ukazuje rozdíl mezi tím, jak něco na první pohled vypadá, a jaké to je, když se tomu podíváme pod povrch.

toy story pribeh hracek 3

A máme možnost nahlédnout také pod pokličku života zlého plyšáka. Na něj se také jeho bývalí majitelé vykašlali. Když se v dešti vracel domů, viděl přes okno, jak si ta malá holka hraje už s někým jiným. Život ho naučil chovat se radikálně a využívat to ve svůj prospěch, jinak by se s tím nedokázal vyrovnat.

Nad popelnicí, kudy hračky ze školky utíkají, a také později na smetišti, je pro něj svízelná situace jen o tom, kdo z koho. Má štěstí a utíká z dopravního pásu, který vede přímo do spáleniště! Ale místo toho, aby zmáčknul tlačítko STOP, jenom se usměje a nechává ostatní hračky napospas svému osudu. Jde už nejméně o dvacátou scénu, kde jde Woodyho partě o krk, a když už nemají kam ze spáleniště utéct, nezbývá jim, než se držet za ruce a čekat, až to přijde.

Toy Story 3 končí dobře, protože jde o pohádku, stejně ale nešetří malého diváka ani trošku. Lidé většinou úplně nepostřehnou, kde je hranice jejich možností, protože se učí uskromňovat, aby se mohli cítit spokojeně a šťastně. Neustálá proměna hraček z neživých předmětů na živé vypadá i jako jakési přetvařování, kterého má třeba zlý plyšový medvěd v zásobě celou hromadu a je díky tomu velmi schopný manipulátor. Jen díky němu je však možné poznat v příběhu skutečné náznaky naivity všech ostatních, protože té se člověk ve skutečnosti drží jen proto, že nemá velkou důvěru právě ve své vlastní možnosti.

toy story pribeh hracek 3

Toy Story 3: Příběh hraček / Toy Story 3
USA / 2010 / 103 minut
Žánr: Rodinný / Animovaný
Režie: Lee Unkrich
V českém znění: Michal Dlouhý - Tom Hanks (Woody), Zbyšek Pantůček - Tim Allen (Buzz Rakeťák), Barbora Munzarová - Joan Cusack (Jessie), Jana Páleníčková - Jodi Benson (Barbie), Lumír Olšovský - Michael Keaton (Ken), Pavel Rímský - Blake Clark (Slinky), Dana Batulková - Laurie Metcalf (maminka), Zdeněk Dušek - Ned Beatty (medvěd Mazel), Petr Štěpánek - Timothy Dalton (Bodlinka), Petr Oliva - Don Rickles (Brambůrek), Dana Hlaváčová - Estelle Harris (Brambůrková), Karel Gult - John Ratzenberger (Prasátko), Bohuslav Kalva - Wallace Shawn (Rex), Ondřej Havel - John Morris (Andy), Kateřina Bobovyčová - Emily Hahn (Bonnie), Pavel Bobek (zpěv), Dana Černá - Bonnie Hunt (Dolly), Uršula Kluková - Kristen Schaal (Trixie), Alois Švehlík - (šáša)

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Patrik Madle: „Marketing je o kreativitě, stejně jako tvůrčí psaní. V obou případech je potřeba být kreativní a práce vám nesmí zevšednět.“

Patrik Madle 200Patrik Madle svou dosavadní studijní i profesní cestu zasvětil marketingu a oblasti komunikace. Z literární tvorby se již od dětství věnuje psaní krátkých i delších šuplíkových povídek. Se svou poezií získal třetí místo v literární sout...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Pirati film-plakat-origDlouho očekávaný poslední z vydaných dílů Pirátů z Karibiku se pro dvouletém prodlení a hackerském vydírání konečně dostal na světová i česká plátna. Neotřelý humor kapitána Jacka Sparrowa a jeho dobrodružství v duchu „víc...


Literatura

Jaká je má sestra?

Sestry 200Román Sestry (v anglickém originálu Sisterland) americké autorky Curtis Sittenfeldové je poutavé čtení. Předcházely mu výborné reference, byla jsem proto na něj velmi zvědavá a předem musím říci, že mě rozhodně nezklamal. Psychologická sonda do vzta...

Divadlo

Slova místo kordů. Švandovo divadlo uvede českou premiéru nové adaptace Cyrana z Bergeracu

cyrano 200Diváky pražského Švandova divadla čeká v úvodu sezóny mimořádná divadelní lahůdka. Pouhých deset měsíců od světové premiéry v Londýně se dočkají nové inscenace přepisu slavného Cyrana z Bergeracu Martina Crimpa v režii Martina Františáka. Českého př...

Film

Václav Neckář majitelem Hotelu HVĚZDÁŘ

VN perexNaše redakce dostala pozvánku na předpremiéru českého pořadu Hotel Hvězdář, ve kterém zazněly písně Václava Neckáře v podání dalších nejen českých zpěváků, zpěvaček, nebo herců a hereček. 

...