Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

Tisk

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o jeden z nejúchvatnějších filmů vůbec.


Čtyřicátá léta minulého století, sirotčinec v malé vesnici Saint Cloud´s, tam slavný příběh začíná. Průvodcem nám je doktor Larch (Michael Caine), muž, který se stará o všechny přítomné děti, ale pomáhá také ženám, které se kvůli nepřízni osudu musí vzdát svých nenarozených potomků.

A je tu ještě Homer (Tobey Maguire), dítě, které si nikdo neosvojil a zůstává v sirotčinci do své dospělosti. Tak si ho doktor Larch bere pod svá ochranná křídla a předává mu své medicínské znalosti. Homer ale i přesto cítí, že je třeba poznat něco nového, a když do sirotčince přichází na zákrok Candy (Charlize Theron) s přítelem, Homer na zpáteční cestu vyráží s nimi.

mostarna 1

Jejich cílem je Cape Kenneth, kde se Homer přidává k partě sběračů jablek, kterou vede pan Rose, drsný chlapík, který má velice nestandardní vztah ke své dceři Rose a porušuje tím mnohá pravidla společnosti. Homer pod vlivem Candy objevuje život po všech jeho možných stránkách, některými činy se ale proviňuje vůči druhým – a zase ta pravidla.

Za zmínku jistě stojí i to, že scénář napsal sám John Irving, autor literární předlohy. Volba se ukázala jako ta nejlepší možná, protože kdo jiný by znal jednotlivé linie příběhu a své postavy lépe než sám autor. Jeho práce na scénáři byla také odměněna cenou nejvyšší – Oscarem za nejlépe adaptovaný scénář.Na DVD, které v Česku vydává Magic Box, najdete v bonusovém materiálu kromě traileru i film o filmu, téměř půlhodinové povídání samotných tvůrců. Jak příběh vnímají, jak se jim hrálo a spolupracovalo s režisérem Lasse Hallströmem. Ten film popisuje jako příběh o pravidlech, která píšou pro druhé jiní a sami jejich svět neznají.

Podtrženo a sečteno - Hallström a silné příběhy k sobě prostě sedí. Pravidla moštárny je poklad, který by neměl chybět ve vaší filmotéce.

mostarna 2

Pravidla moštárny / The Cider House Rules

Drama/romantický USA, 1999, 120 min
Scénář: John Irving
Režie: Lasse Hallström
Kamera: Oliver Stapleton
Hudba: Rachel Portman
Hrají: Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd, Michael Caine, Jane Alexander, Kathy Baker, Erykah Badu, Kieran Culkin, Kate Nelligan, K. Todd Freeman, Paz de la Huerta, J.K. Simmons, Erik Per Sullivan, Skye McCole Bartusiak, Annie Corley, Kevin Chapman, John Irving, Evan Parke
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.csfd.cz, www.magicbox.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...


Literatura

Co napsala Písařka ze Sieny?

pisarka sienaAch, to zase bylo čtení s velkým Č. Zřejmě mám poslední dobou štěstí na výběr knih, protože Písařka ze Sieny je dalším příběhem, který mne dostal až do kolen. Tahle kniha je skvostným příkladem toho, kdy si člověk uvědomí, proč vlastně vůbec čte. Správným dávkováním je ...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...