Den zrady aneb Politika je svinstvo

Den zrady aneb Politika je svinstvo

Tisk

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní ambice a potvrdil, že ani v tomto oboru se rozhodně neztratí. Jeho nejnovějším (a čtvrtým celkově) počinem se stalo zajímavé politické drama Den zrady (český překlad je dost nepřesný, protože originální Ides of March odkazuje ke starému Řecku a období, v němž neslavně končil César), které mělo v našich kinech premiéru začátkem letošního roku. Pokud jste si ho nechali ujít, máte nyní, díky společnosti Magic Box, šanci na nápravu, neboť před nedávnem vyšel film na DVD a může vám zpříjemnit horké letní noci.

Hlavním hrdinou je mladý, idealistický a ambiciózní Stephen Myers (Ryan Gosling), který pracuje jako tiskový mluvčí jednoho z kandidátů na amerického prezidenta (George Clooney). Před začátkem kampaně se zavázal, že zůstane ke svému zaměstnavateli za všech okolností loajální a zpočátku s tím nemá žádný problém. Posléze je ale svědkem situace, která silně jeho důvěrou otřese a on se bude muset rozhodnout, zda se zaprodá a bude dělat kariéru, nebo u něho zvítězí morálka.

den zrady film george clooney

Už z popisované synopse vám asi dojde, že Den zrady není příběhově nikterak originální. Také začátek je velmi pozvolný a pro, troufám si říci, většinu tuzemských diváků, kteří zřejmě neznají úplně zákonitosti amerického volebního systému, lehce chaotický a nepřehledný, neboť se v něm vyskytuje mnoho neznámých pojmů. Netrvá ale dlouho a film nabere na obrátkách a najednou vás zcela pohltí a až do konce nepustí.

den zrady film gosling

Je-li mi na Clooneyho režijních počinech něco sympatické, je to skutečnost, že sám režisér se  „necpe“ do popředí a spíše se soustředí na řemeslo. A nejinak je tomu i v tomto případě. Clooney má skutečně cit pro obrazovou kompozici a jediným záběrem dokáže říci víc než hromadou zbytečných dialogů. Také atmosféra a napětí se mu daří vytvořit pomocí minima prostředků, což je jen a jen dobře. Příkladem budiž scéna, v níž jeden z poradců politika sedá do auta a divák celou dobu sleduje ono vozidlo a když za pár vteřin pasažér vystoupí, dokážete si rámcově představit, co asi uvnitř probíhalo. A takových momentů je tu víc.

den zrady film ryan gosling

K tomu, aby vše tohle fungovalo, potřebujete dobré herce. A těch je tu požehnaně. Nad všemi ční minimalistický a naprosto skvostný Ryan Gosling, jehož opominutí ze strany Akademie je mi naprostou záhadou. On skutečně táhne celý film a Clooney to moc dobře ví a nechává mu prostor k vyniknutí. Sám je upozaděn a jeho výkon je naprosto standardní. Díky jeho konexím si užijeme spousty známých tváří i ve vedlejších rolích – Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood – které využívají svého prostoru na maximum.

Za zmínku stojí i příjemná hudba Alexandra Desplata, která je laděna stejně jako celý film – tzn. nenápadná a atmosférická.

Absolutní hodnocení tak nedovoluje jen již zmiňovaná neoriginalita a to, že si v podstatě domyslíte, jak vše skončí. Někomu zřejmě bude vadit i absence nějaké silněji emočně vypjaté scény a malý výskyt emocí vůbec.

Den zrady je ale rozhodně film, který byste neměli minout, protože Clooney v něm opět potvrzuje, že režijně zraje dílo od díla a nejde mu primárně o obří komerční výdělky.

DVD se na náš trh bohužel dostává bez jakýchkoli bonusů, musíte se tudíž spokojit jen s filmem samotným a můžete si pouze vybrat, zda si ho pustíte v originále, nebo v dabingu. Já samozřejmě doporučuji to první.     

den zrady film plakat

Den zrady / The Ides of March
Žánr: Drama
Režie: George Clooney
Scénář: George Clooney, Grant Heslov a Beau Willimon
Hudba: Alexander Desplat
Hrají: Ryan Gosling, George Clooney, Marisa Tomei, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood
Stopáž: 100 minut
Hodnocení filmu: 75%
Hodnocení DVD: 60%
Na trh přináší společnost Magic Box

Zdroj foto: filmoa.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nebojte se snít s otevřenýma očima. Nikdy není pozdě

Eva MaškováSpisovatelka Eva Mašková má na kontě již pár knih, nejčastěji detektivek. Je to taková česká Agatha Christie, ráda píše klasické detektivky, kdy co nejvíce napíná čtenáře a dobře psychologicky prokresluje postavy. Kromě to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V pasáži proběhne výjimečná projekce filmu "Pasáž"

pasaz 200Máme pro vás pozvánku na promítání unikátního filmu "Pasáž" režiséra Juraje Herze, a to 8. dubna od 19:00 v 3Kino ArtPasáži.

...

Literatura

RECENZE: Urban Games

Urban games200Dnes jsem se rozhodla připravit recenzi na knihu Urban Games, která není mezi čtenáři zas až tak známá, a kterou nenajdete v žádném kamenném, či internetovém knihkupectví . Rozhodně to ale není tím, že by snad byla méně kvalitní, ba naopak. D...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

Co zosobňují Oscary

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i ...