ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

Tisk

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animovaných filmů, virtuální reality a počítačových her se festivaloví návštěvníci můžou těšit i na široký nesoutěžní filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty, prezentace, přednášky, workshopy, dílny animace a odborný industry program.

ANIFILM 2022 představuje své porotce

Kdo získá Animorphu pro nejlepší celovečerní film pro děti a celovečerní film pro dospělého diváka, rozhodne král nezávislé americké animace, legendární režisér Bill Plympton několikrát nominovaný na Oscara, slovenská režisérka a producentka Katarína Kerekesová (Websterovi, Mimi a Líza) a nizozemský výtvarník a režisér Hisko Hulsing (mimo jiné režisér seriálového hitu Undone).

Porotu pro filmy krátké a studentské tvoří v Estonsku působící chorvatská režisérka Lucija Mrzljak, německý filmař a producent festivalu interfilm Berlin Alexander Stein a pražský režisér, výtvarník a autor komiksů Jan Saska, známý především díky snímku Happy End (v roce 2016 byl zařazen mezi 10 filmů usilujících o Oscara za krátký animovaný film).

anifilm plakat

Nejlepší VR filmy, videoklipy i abstraktní a nenarativní animaci vyberou německý publicista a kurátor rozšířené reality Lars Rummel, česko-britská umělkyně Tereza Stehlíková, která aktuálně vede Katedru vizuální tvorby na Vysoké škole kreativní komunikace v Praze. Z Ukrajiny se k nim připojí výtvarník a režisér Stas Santimov s nezaměnitelným výtvarným rukopisem, známý pro své gify, videoklipy i filmová díla.

Počítačové hry posoudí letos trojice žen. Z Itálie to bude herní designérka Claudia Molinari ze studia We Are Müesli. Přidá se k ní nizozemská výtvarnice Céline Veltman, která pracovala například na hře Hidden Folks oceněné na Anifilmu 2017, a česká vizuální umělkyně Eva Nečasová ze studia Charles Games.

Anifilm Sousede mych sousedu 01

Sousedé mých sousedů 

Porotci se vždy významně podílejí na programu festivalu a nejinak to bude i letos.Téma Animace & humor doprovází Lucija Mrzljak, která uvede své, estonským humorem silně ovlivněné, krátké filmy. Stejně tak Jan Saska, který si pro diváky nachystal masterclass, kde přiblíží i svůj dlouho očekávaný film Hurikán. Vlastní proslulou masterclass bude mít také Bill Plympton, a k tomu uvede výběr ze svých vtipných filmů, včetně dvou celovečerních: Žiju s divnou osobou (I Married a Strange Person!) a Šálení (Cheatin’). Vrchol současné seriálové animace – Undone, ale i všechny své předešlé oceňované filmové projekty přiblíží Hisko Hulsing. A své pojetí filmů pro všechny smysly pak ve vlastní masterclass přiblíží Tereza Stehlíková. Tím ale výčet prezentací porotkyň a porotců ANIFILMu rozhodně nekončí, zapojí se i do industry programu.

Na ANIFILM přijedou i soutěžící tvůrci

ANIFILMu se osobně zúčastní i řada tvůrců, jejichž filmy byly vybrány do soutěže a budou tak v Liberci napjatě sledovat, jak si jejich filmy v mezinárodní konkurenci povedou. Na festival například přicestuje z Japonska autorská dvojice Yutaro Kubo a Satomi Maiya, kteří svůj celovečerní film Dívka ze země Venku uvedou ve světové premiéře, svůj film Sousedé mých sousedů v soutěži celovečerních snímků osobě uvede francouzský režisér Léo Marchand a do Liberce přijede také Alessandro Rak s celovečerním filmem Yaya a Lennie – Kráčející Svoboda.

Anifilm Kracejici Svoboda 04

 Yaya a Lennie – Kráčející Svoboda

Industry Program

Industry program nabídne prezentace a přednášky většiny festivalových porotců. Se zaměřením na vývoj počítačových her to bude Eva Nečasová. Z vlastních zkušeností bude čerpat také Claudia Molinari, která vysvětlí důležitost paměti a vliv identity na proces vizuálního designu. A blahodárnému účinku zdánlivě proplýtvaného času pro tvůrčí proces se bude věnovat Céline Veltman. V sekci Work in Progress se představí tři připravované celovečerní animované filmy – Život k sežrání české režisérky Kristiny Dufkové, Websterovi ve filmu slovenské režisérky Kataríny Kerekesové a film Haňťa mexického režiséra Emilia Ramose, který vychází ze života Bohumila Hrabala a jeho knihy Příliš hlučná samota. Zábavou a humorem se bude zabývat kanadský autor Jamie Weinman ve své přednášce o perfektně načasovaném násilí v slavných Looney Tunes studia Warner Bros. Herní badatel Jaroslav Švelch z Univerzity Karlovy v Praze představí nedávno vydanou publikaci Video Games and Comedy. V tradičním Indie Menu představí zakladatel studia Amanita Design Jakub Dvorský to nejlepší, co v uplynulém roce vzniklo na scéně nezávislých počítačových her. Pátek 13. května bude vyhrazen Creatoola Animarketu, největší lokální oborové networkingové akci, kterou ANIFILM spolupořádá s platformou Creatoola a Asociací animovaného filmu (ASAF).

Vítězný krátký film ANIFILMu má šanci na Oscara

Aktuální novinkou je, že americká Akademie filmového umění a věd 30. dubna zařadila ANIFILM mezi vybrané prestižní festivaly, jejichž vítězný krátký film je kvalifikován pro účast na oscarovém klání a je předložen členům Akademie k posouzení. V této kategorii je ANIFILM jediným českým festivalem, který má toto oprávnění.

Stručně o programu letošního festivalu ANIFILM

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne v Liberci ve dnech 10. až 15. května. V rozsáhlé mezinárodní a národní soutěži se v řadě kategorií představí ta nejlepší a nejnovější tvorba, která v současné světové animaci vzniká. Hlavní část nesoutěžního filmového programu, nazvaná Animace & humor, se bude tematicky věnovat hlavně animovanému humoru, připomene i řadu slavných tvůrců a filmů z různých období i zemí. K vidění budou i letošní krátké animované filmy nominované na Oscary. Speciální filmový program bude věnován Ukrajině, festival představí to nejlepší ze současné tvorby ukrajinských animátorů a v programu budou i filmy určené ukrajinským dětem. Součástí Anifilmu bude také bohatý program pro děti v sekci Animo. V sekci Narozen v Liberci festival letos připomene 60. výročí úmrtí významné osobnosti Vlasty Buriana a jeho málo známou stopu ve filmu i animovaném.

Detailní denní program ANIFILMu: ZDE

Škola animace powered by Nadace PPF seznámí děti zábavnou formou s procesem tvorby animovaných filmů a menší i větší účastníci si zde pod vedením lektorů budou moci vytvořit vlastní animovaný film a také vyzkoušet práci zvukového mistra. Hlavním letošním tématem, které budou moci ve své tvorbě ztvárnit, je „Podaná ruka - Co znamená pomoc v současnosti? Co si pod tím děti představují?“ Festival nabídne přirozeně také prostor pro prezentaci a hraní soutěžních her, jež si diváci mohou vyzkoušet v Game zóně. Pro soutěžní projekty virtuální reality bude dedikováno Brainz VR Cinema. Chybět nebudou ani výstavy, koncerty a loutkové divadlo.

www.anifilm.cz/cs


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klášterní hudební slavnosti: PŘÍPRAVA LETOŠNÍHO ROČNÍKU BYLA TÉMĚŘ SMRTÍCÍ

Klasterni slavnosti perexPřinášíme vám rozhovor s ředitelem festivalu Klášterní hudební slavnosti 2017 MgA. Romanem Janků.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Future gate festival scifi filmů letos proběhl ve znamení něžného pohlaví

futuregatefest perexMilovníci scifi filmů si i letos přišli na své. V pražském kině Lucerna probíhal festival scifi filmů z let minulých i ze současnosti. Tématem letošního ročníku byly ženy ve scifi.

...

Literatura

Leonardo da Vinci: Génius všech dob

Leonardo da vinci perexNakladatelství Práh vydalo životopisný bestseller o největším géniovi všech dob, jakým byl bezesporu renesanční umělec a myslitel Leonardo na Vinci. Autorem je několikrát oceněný americký novinář a spisovatel Walter Isaacs...

Divadlo

Pohled z mostu: Mimořádné lidské drama o spalující vášni

Pohled z mostu200Arthur Miller je jistě vedle Eugena O’Neilla, Tennesseeho Williamse a Edwarda Albeeho vrcholným americkým dramatikem 20. století – a jedním z mála nesporných moderních dramatických klasiků. Z jeho významných her už diváci Městského d...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...