Festival současného umění TINA B. 2012 aneb Praha centrem „šťastného“ umění

Festival současného umění TINA B. 2012 aneb Praha centrem „šťastného“ umění

Tisk

tina b Již po sedmé se v Praze od 17. října do 31. října 2012 koná festival TINA B., jehož tématem je pro letošní rok „štěstí“. Letos jsme pozvali 115 současných autorů z celého světa.

 

 

Pražané i návštěvníci Prahy se mohou potěšit „šťastnými“ venkovními a vnitřním instalacemi současných výtvarníků i konceptuálních umělců v Národní knihovně ČR, Českém centru, v holešovické Galerii Vernon, v refektáři sv. Jiljí, pod televizní věží na Žižkově, u Břevnovského kláštera a na mnoha dalších místech. Současné umění určené pro děti zhlédneme v Galerii umění pro děti GUD v Praze 1.

Klementinum, Břevnovský klášter a kostel Nejsvětějšího Salvátora

Jak uvedla vedoucí odboru komunikace NK ČR Irena Maňáková, je ráda, že Národní knihovna ČR byla vybrána a vyzdobena instalacemi světových umělců. Ale upozornila nás, že Národní knihovna jako státní instituce musela dbát na všechny možné předpisy při realizaci instalací. Zejména nepříliš jednoduchou otázkou bylo, kam mají dát například diaprojektor? V atriu Národní knihovny můžeme obdivovat instalaci ze žlutých balonků a halu služeb velmi působivě vyzdobila izraelská umělkyně Orna Oren Izraeli (Orna Lutski Artist) spoustou rudých desek, na jejichž hřbetu byla vyražena v angličtině, češtině a arabštině slova „Nezabiješ!“

Venkovní instalace pod Žižkovskou televizní věží zůstanou celý rok a spojuje je téma golema. CosmoGolem, čtyřmetrový dřevěný gigant, chce být pomocníkem a zachráncem pro všechny, kteří hledají naději a odvahu.

„Mezi perly festivalu zcela jistě patří obrovský červený lotos jihokorejského umělce Choie Jeonghwy, který rozprostře svoje okvětní lístky na nádvoří Břevnovského kláštera. Vizuálně zajímavá bude také instalace z barevných balónků od stejného autora, která je k vidění v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu. Z české tvorby lze doporučit interaktivní instalaci GOLEM od Petra Nikla, vystavenou v budově Klementina,” řekla Monika Burian Jourdan, ředitelka festivalu TINA B.

alt

ART-ECO-BIO

Festival současného umění TINA B. je přehlídkou vždy kvalitního současného umění od umělců ze všech koutů světa. Každý ročník festivalu TINA B. má své téma, které prostupuje celou přehlídkou. Zatímco loni byla TINA B. ve znamení hesla ART – ECO – BIO a předvedla nekonvenční díla, která se pojila s tématikou ekologie, kdy jsme mohli navštívit jen pro tento festival otevřený, jinak veřejnosti nepřístupný atomový kryt pod hotelem Jalta, letos je jeho pojící linkou Art and Happiness.

vystava tina b

Umění není pro umění, ale pro lidi

V rámci festivalu si tak můžeme klást otázky, zda může umění přinášet společnosti štěstí? Je možné umění použít jako účinný lék proti zdravotním i duševním potížím? A jak ovlivňuje umění náš duševní vývoj a začlenění do společnosti? A výzvy, jimž čelíme na venkově a ve městech, jsou si hodně podobné: osamělost, vyloučení, lhostejnost a netolerance jsou hlavními příčinami mnoha sociálních, environmentálních a zdravotních problémů.

„Každodenní realitou 21. století ve velkých městech, jako je Praha, je neustálý stres lidí. Festival má ambici odpoutat lidi alespoň na malou chvíli od všednodenních starostí a nechat je relaxovat za přítomnosti pozitivně naladěného umění,“ dodává Monika Burian Jourdan.

tina b

Galerie GUD

Do Galerie umění pro děti GUD v Praze 1, která zahájila provoz letos na jaře, zavítala dětská sekce TINA B. Umělci tam řeší otázky typu: Kde začíná a končí dětská tvorba? Kde začíná umění pro dospělé? Pro koho tvoří zralí tvůrci a kdo má klíče od budoucnosti? Dokážou dospělí akceptovat názory dětí a naopak – bude příští generace chápat své rodiče a prarodiče? Umělci si pro děti připravili kouzelný koberec vytvořený z barevných látek, se kterým si děti mohou hrát a ve kterém mohou nacházet inspiraci. Objeví v něm obří šneky, pestré květiny nebo například věci, které se ztratily z pohádek.


Festival se koná za podpory Hlavního města Prahy a společnosti De'Longhi.

tina b

Těšme se na rok 2013 - „On the Rainbow“ !

I v roce 2013 představí TINA B. veřejnosti sochy, instalace a performance předních světových umělců i vycházejících hvězd. Cílem je vytvořit jedinečný kontext pro prezentaci současného umění a kultury. Chcete být jeho součástí? Přihlaste se! Projekt navazuje na dlouholetou tradici festivalu současného umění TINA B. (letos se koná již sedmý ročník). Na rozdíl od předchozích ročníků však bude probíhat po celý rok s vyvrcholením v týdnu od 26. 11. do 2. 12. 2013, kdy proběhnou závěrečné instalace, a pro návštěvníky bude připraven bohatý doprovodný program. TINA B., jejímž tématem pro rok 2013 je „On the Rainbow”, je největším projektem v České republice, který se zaměřuje na současné umění. V Praze budou představeny dlouhodobé instalace (3 měsíce – 1 rok) i krátkodobé projekty (2 týdny – 1 měsíc). TINA B. se koná na mnoha venkovních veřejných prostranstvích, na historicky i průmyslově zajímavých místech a v galeriích. Oslovení umělci prezentují ta nejdynamičtějších a nejnovější díla z jejich portfolia, která dávají návštěvníkům přehled o současné umělecké tvorbě. Prolínání mnohokulturnosti umělců a rozmanitosti uměleckých disciplín přináší neobvyklá spojení, úvahy a nové možnosti. Talentovaní umělci přenášejí skrze svá díla své myšlenky bez ohledu na to, z které země pocházejí.

Zdroj foto: www.tina-b.eu
www.facebook.com/TinaBFestival


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ke zpěvu u mě vedla dlouhá cesta a několik učitelů zpěvu,“ říká muzikální herečka Jarmila Vlčková

jarmila200S Bárou Hrzánovou a Liborem Jeníkem hraje Jarmila Vlčková v legendárním představení Hrdý Budžes dvacet let. Za tu dobu vystřídala několik divadelních angažmá a má za sebou desítky nádherných rolí. Objevila se v klasice i moderních hrách a publiku ji z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V umění volnost – Umělecká beseda slaví 150 let své existence

umelecka beseda200Výtvarný odbor Umělecké besedy pořádá u příležitosti 150. výročí založení Umělecké besedy, nejstaršího a bohatou šíří svého působení i nejvýznamnějšího uměleckého spolku v českých zemích, v barokním...


Literatura

Táňa Keleová-Vasilková nikdy nezklame

coto200Knihy slovenské spisovatelky Táni Keleové-Vasilkové se v naší republice stávají stále oblíbenějšími. Svědčí o tom i fakt, že tato novinka s názvem Co to bude? byla vybrána do velké knižní akce KNIHOMÁNIE 2015, v rámci které se prezentovalo 22 nejzajíma...

Divadlo

Zdenek Merta a jeho hosté si zahrají u klavíru v Městském divadle Brno

merta200Kdo zná Zdenka Mertu více než jen jako výtečného klavíristu z divadelních a koncertních sálů, ví, že je tento muž výborným a vtipným společníkem, šarmantním svůdcem nečekaných myšlenek a také pozoruhodným vypravěčem s uměním naslouchat jiným. Na hudbu po...

Film

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil ...