Pasáž plná umění: Pablo Picasso, po českých stopách avantgardního umělce

Pasáž plná umění: Pablo Picasso, po českých stopách avantgardního umělce

Tisk

pasaz 200Dne 7. října roku 1960 napsal Pablo Picasso na “papír” slovo “Magnifiquement” (v překladu výborné) a připojil svoji signaturu. Na „papíru“ byl namalován jeho portrét. A autor kvaše? Picassův tvůrčí společník a čelný představitel české avantgardy Adolf Hoffmeister. I toto dílo, které je zapůjčeno z privátní sbírky, bude k vidění na 3 dny v centru Prahy (Vodičkova 30, Praha 1).

 

Významná umělecká událost 3Kino Art Pasáž se blíží! V rámci kulturního oživení pasáže domu U Nováků se uskuteční komorní výstava “Pocta Pablu Picassovi“. Z privátních sbírek je zapůjčeno několik signovaných prací španělského génia a také obrazy jeho přítele, Adolfa Hoffmeistera, která jsou před zrakem veřejnosti běžně skryta. „Komorní výstavu jsme koncipovali jako dialog mezi těmito dvěma velkými umělci, jejichž tvorba nás dodnes inspiruje a obohacuje, Je to příležitost detailněji prozkoumat jejich blízký vztah a zároveň jde o připomenutí padesátého výročí Picassova odchodu z tohoto světa,“ říká kurátor výstavy prof. Ivo Barteček.

Komorní výstava “Pocta Pablu Picassovi” bude veřejnosti přístupná od čtvrtka 15.6. (zahájení proběhne v 18h) do soboty 17.6. 2023 v pasáži domu U Nováků (Vodičkova 30, Praha 1). Vstup na výstavu je zdarma.

pasaz1

Další díla z komorní výstavy:

  • Pablo Picasso, Traum und Luege Francos, 1937, akvatinta, tisk 1946, knižní grafika
  • Pablo Picasso, Holubice míru (pro hnutí Obránců míru), barevná litografie, Paris 1952, signováno v tisku
  • Pablo Picasso, „Avignonská žena“, „Pour A. Vollard“, signováno červenou pastelkou, Paris 1907, otisk, sekundárně signováno, tužka
  • Adolf Hoffmeister, Pablo Picasso / Portrét, Praha v máji 1973“, otisk, papír, signováno v otisku
  • Adolf Hoffmeister, Pablo Picasso / Portrét, „Praha v máji 1973“, štoček, zinek, signováno
pasaz2

Pasáž plná umění – celoroční projekt spolku 3Kino, který již 10 let přináší do ČR nejen filmové novinky, ale i alternativní a výjimečné středoevropské kulturní projekty – více ZDE. „Pasáž domu U Nováků postupně oživí mladí talentovaní umělci z Čech, Slovenska a Polska. V kontrastu i pro srovnání divákům představíme díla význačných tvůrců z privátních sbírek, která nejsou běžně k vidění, filmové projekce a hudební vystoupení, která s vystavenými výtvarnými díly korespondují.“ doplňuje ředitel 3Kino Vavřinec Menšl.

V současné době v pasáži domu U Nováků již můžete vidět:

  • Noření – projekt propojující magickou poetiku fotografa Lubomíra Fuxy s kreativitu a vizi jeho dcery, malířky Nory Fuxové. Více např. ZDE a ZDE.
  • Argonaut – průřez tvorbou libereckého spolku umělců a řemeslníků, kteří kooperují na společném místě, v objektu bývalé tovární haly, Více ZDE.
  • MgA. Anna Šíma Kopková – doktorandka na TUL pod vedením Kurta Gebauera fotografické akty pohybující se na hraně erotického světa fantazie a vinného večírku, kde nahota je naprostá přirozenost. Více ZDE.
  • Mgr.art. František Bohunický – žije a tvoří v Bratislavě, věnuje se sochařské tvorbě, zejména komorní a exteriérové plastice a objektu. Více ZDE.
  • Natálie Demuthová – studentka 2. ročníku TUL, ateliér Jaroslava Prokeše a Richarda Loskota

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matouš Vinš: „Na to, abych mohl cestovat a byl naprosto šťastný, opravdu nepotřebuji peníze“

matous perexMusel to být další z božích záměrů, aby se sešli dva novodobí evangelisté Matouš a Petr a stvořili Bibli pro cestovatele. Modlitby nomádů – začátečníků byly vyslyšeny a zrodila se Travel Bible! Nachystala jsem si desatero otázek pro Matouše a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Brány vnímání…aneb na skok do Amazonie

branyvnimani perexGalerie moderního umění v Roudnici nad Labem v těchto dnech zahájila novou výstavu. Nese název „Brány vnímání“ a návštěvníci mají možnost ji vidět až do konce března. Pestrobarevná expozice tentokrát představí


Literatura

Anselm Grün – Zastavení mého života

Anselgrun 200m Grün je jedným z najuznávanejších spiritualistov sveta, ktorí prepája duchovný život s psychológiou. Jeho knihy sčítajú milióny výtlačkov nielen v jeho rodnej zemi – Nemecku, ale aj v Čechách, na Slovensku a tiež v Južnej Ame...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...