Šrámkova Sobotka očima Reného Nekudy, lektora dílny tvůrčího psaní (ve zkratce)

Šrámkova Sobotka očima Reného Nekudy, lektora dílny tvůrčího psaní (ve zkratce)

Tisk

Jananas sramkova sobotkaPrvní týden v červenci patřila, patří a věřme, že i patřit bude Sobotka Festivalu českého jazyka řeči a literatury. Na několika ročnících jsem byla (ještě jako zaměstnanec nakladatelství Albatros a posléze Amulet), ale to už je hodně dávno. Jaký je asi festival v současné době, zajímalo mne. Proto jsem požádala o několik postřehů René Nekudu. Zažil atmosféru festivalu jako student, letos přijel na Šrámkovu Sobotku jako lektor. Tak jaké to bylo zkraje července v Sobotce, pane Nekudo?

56. ročník, má pátá účast, tentokrát z druhé strany jako lektora dílny tvůrčího psaní.

Šrámkův dům stojí, na Šrámkově zahradě čepují stále stejnou značku piva, spořitelna a sokolovna se ještě nerozpadly, ze školní jídelny se linou zajímavé vůně a davy mladých lidí pochodují okolo hřbitova na nebo z koupaliště, kde jsou povětšinou ubytovaní. Tomu všemu vévodí typická špička obsypána stromy – Humprecht.

rene nekuda sramkova sobotka

Zdá se tedy být všechno v pořádku a nakonec se ukazuje, že i víceméně je.

Nicméně Šrámkova Sobotka prochází pomalým přerodem. Festival českého jazyka, řeči a literatury pozvolna otevírá své brány široké veřejnosti a obléká se do nového hávu. Možná proto se v jeho průběhu na všech místech ozýval šepot postarších účastníků, kteří cítili jistou „změnu“ (a ne vždy s ní plně souhlasili).

Jsme dobou Twitterování, Facebookování, Skypování a blogování, což by mělo znamenat jistou flexibilitu. Konzervativní hodnoty hájí svoji tradici, ale položme si otázku, proč byly tyto minulé hodnoty uznávány a zajímalo se o ně tolik lidí? Protože byly nové, inovativní a v době jejich vzniku nebyly ani v nejmenším konzervativní.

 

I já cítím jistou změnu ve své skromné dílničce psaní – padla v ní totiž bariéra učitelů versus vysokoškolských studentů, neboť tam chodí obě skupiny, kooperují spolu a užívají si to (v minulých letech by toto střetnutí bylo takřka nemyslitelné).

Mám radost. Mám radost i z toho, že Sobotečtí občané pochopili ekonomický přínost účastníků festivalu a již na nikoho nehází kyselé obličeje a dokáží prodloužit otevírací dobu většiny podniků. Mám radost, protože nevrlá obsluha z předminulého roku byla nahrazena sympatickým číšníkem, který mě dokonce naučil házet pizzovým těstem.

sramkova sobotka voskovec werich

Jsem nadšen i z programu (byť můj osobně největší zážitek – divadlo Korespondence V + W – umístili organizátoři hned na první den festivalu, a pak ho již nic nepřekonalo). Házím těstem, chodím na divadlo, poslouchám hudbu (od dětského sboru přes duchovní hudbu, až po moderní a tak trochu ulítlý Jananas), sleduji filmy (letos poprvé bylo zprovozněno letní kino), bavím se se zajímavými lidmi a zároveň učím umělecké psaní zájemce ve věku od osmnácti do, řekněme, sedmdesáti let.

sramkova sobotka jananas

Závěrečné recitační „kolečko“, tj. přehlídka nazkoušených básní, je zase trochu jiné a podobně barevné jako v minulých letech. Večer dílen se vydařil a potlesk byl obrovský, pomalé změny se zaryly do myslí všech účastníků (nových, i těch naprosto provařených) a myslím, že všichni odjížděli spokojení, odpočatí a nabytí novou energií, zážitky a znalostmi.

sramkova sobotka vecer dilen

56. ročník byl jasný zlom, bod, po kterém se tento roztomilý festival začne transformovat (nebo odolá tlakům rychle stárnoucímu okolí? snad ne!).

Doporučuji tedy všem, aby si proto příští rok nenechali ujít a zúčastnili se; určitě to bude stát za to! Já se pokusím znovu přijet…

Text: René Nekuda, http://renenekuda.cz

Zdroj foto: Jan Prokopius, http://prokopius.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elly: „Motiv písně „Flower“ je inspirovaný i mým osobním životem a myslím, že si tím projde téměř každý člověk.“

elly 200Elly, vlastním jménem Eliška Tunková je novým objevem české popové scény. Momentálně ji čekají zkoušky na konzervatoři a před pár dní jí vyšla anglicky zpívaná píseň Flower. Zjistěte o písni i Elišce více díky našemu rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak chutná moc?

Jak chutna moc perexKaždá doba má politiky, kteří jsou schopni likvidovat svoji zemi a občany z jediného důvodu,


Literatura

Přečtěte si „strašně krásné básničky hrozně dobrého autora“

divka ktera se ptala na otazky 200V Hukvaldech v květnu 2017 až červenci 2018 vznikla kniha se zajímavým názvem Dívka, která se ptala na otázky aneb Slovo je o váze od Neklana. Vyšla v nákladu 100 kusů a najdete v ní plno hravých i pr...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Frankenweenie - Domácí mazlíček: Když vědu neděláme s láskou

Frankenweenie-plakat-200Film z produkce Walt Disney Pictures s prapodivným názvem Frankenweenie - Domácí mazlíček je animovaným příběhem chlapce Viktora a jeho psa Sparkyho. Když Viktor nečekaně přijde o svéh...