Philip Marlowe a jeho případ Vysoké okno

Philip Marlowe a jeho případ Vysoké okno

Tisk

Vysoke okno ChandlerNakladatelství Mladá fronta přichází na knižní trh s nabídkou série klasických detektivních románů autora Raymonda Chandlera, v nichž hlavní hrdina, detektiv Philip Marlowe, se šarmem sobě vlastním řeší zapeklité případy krádeží, zmizení, vražd a dalších nepravostí.

 

Tato nová edice obsahuje vázané knihy a audio nosiče. Grafické ztvárnění výtisků je stylové – velmi jednoduchá, pevná, šedavě bílá vazba s černým hřbetem, tučně vyvedeným autorovým jménem a názvem románu pod ním a pouze jedním obrázkem s výstižnou dobovou tématikou.
Vazba je kvalitní a navíc je doplněná o důležitou maličkost – černou textilní záložku.

Případ, který Phil Marlowe řeší tentokrát, zavede čtenáře do domu rodiny Murdockových v horkem sálající Pasadeně. Do portského naložená paní Elizabeth Brightová-Murdocková, dvojnásobná vdova, pověřila Marlowa, aby vypátral její snachu, o níž se domnívala, že při svém odchodu vzala s sebou i vzácnou minci ze sbírky zesnulého pana Murdocka – Brasherův dublon.

Roztáčí se klasický kolotoč vyšetřování – návštěvy zainteresovaných a podezřelých osob, z nichž všechny jsou natolik podivné, aby poskytly Philovi možnost komentovat jejich vlastnosti s notnou dávkou sarkasmu, ironie a humoru. Charakterní a charismatický detektiv rozplétá nitky případu po svém, často i on sám balancuje na hraně zákona, aby diskrétně ochránil čest a soukromí svých klientů. A má to věru těžké. Protože kamkoli vkročí, narazí na nějakou mrtvolu…

Vysoke okno Chandler

Raymond Chandler stvořil svého hrdinu již zhruba před osmdesáti lety. Ovšem jeho svěží vypravěčský styl s výbornými a neotřelými charakteristikami jednotlivých postav a přiléhavými popisy městských čtvrtí, domů, interiérů a jejich atmosféry přitahují pozornost čtenáře, baví jej a dovedou až k úspěšnému vyřešení případu.
K tomu jistě velkou měrou přispívá i zdařilý překlad Hedy Kovályové, která je spisovatelka a překladatelka s pohnutým a zajímavým osudem.

Malou ochutnávkou budiž trefný popis Marlowovy klientky paní Murdockové: „Tedy obličeje a brady měla požehnaný kus. Měla cínově zbarvené a sveřepě natrvalené vlasy, mocný zoban a veliké, vlhké oči, které se dívaly asi tak tklivě, jako dva mokré šutry. Kolem krku měla nějakou kraječku, ale on to byl takový krček, že by se líp vyjímal v hokejovém dresu…“.

Třešničkou na dortu jsou hlášky typu: „Martini. Suché. Suché jako drn.“…“Chcete ho jíst lžící, nebo nožem a vidličkou?“

Philovi fanoušci budou jistě řehtat blahem!


Vysoké okno
Autor: Raymond Chandler
Žánr: detektivní román
Vydáno: 2012
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Hodnocení: 89%

Zdroj foto: Mladá fronta


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Představujeme Jumpboxing: „Cíl je jasný - zábavnou formou spojit radost a efektivitu.“

jumpboxing 200Jumpboxing je nový sport, který kombinuje kickbox se skákáním na trampolíně. Vyčerpávající výklad nám k němu podala jeho zakladatelka paní Zuzana Kubáňová. Nechte se nalákat na lekci jumboxingu!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tři super knihy pro děti od Fragmentu

super fragment.pgNakladatelství FRAGMENT patří k deseti největším nakladatelům v České republice a mezi jeho stěžejní produkty patří knihy pro děti a mládež. A to nejen pohádky a příběhy, ale i populárně naučná literatura. Do této kategorie se řadí i t...


Literatura

Dokonalé napojení

Napojeni 200Autor knihy napojení, Douglas E. Richards, vystudoval mikrobiologii, molekulární biologii a obchodní management. A právě vliv prvních dvou oborů je v jeho technothrilleru hodně patrný. Hlavní hrdinkou je vynikající molekulární bioložka, která ob...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Požární autíčko Finley jako učitel společenské výchovy
ImageKaždý rodič se snaží do svého dítěte co nejdříve “napumpovat” základy slušného chování, nastínit svému potomkovi, jak správně fungovat v rodině i mezi kamarády. Vydavatelství Intersonic vysílá rodičům na pom...