Blíží se karlovarský filmový festival

Blíží se karlovarský filmový festival

Tisk

56kviff perexCo si budeme nalhávat: mezi mezinárodními filmovými festivaly se ten karlovarský, ačkoli vydáván za jeden z nejdůležitějších, krčí jako příslovečná Popelka. Dopad rádoby velkolepé akce, letos již po šestapadesáté pořádané ve dnech 1. až 9. července, považuji za mizivý, ostatně stačí pohledět na obsazení jeho dvou soutěží, jak tradiční hlavní, tak zbrusu nové nazvané Proxima (nahrazuje původní sekci Na východ od Západu, otevřena zástupcům celého světa). Jenže řada důležitých kinematografií v nich chybí: USA, Francie, která je nanejvýš zastoupena jako vedlejší koprodukční partner, Itálie, celá Skandinávie, ale také Maďarsko, Portugalsko, ze vzdálenějších končin Čína, Indie, Jižní Korea, nemluvě o bojkotovaném Rusku… Sotva pomůže, že ve Varech soutěží pět českých (včetně koprodukčních) filmů, v rámci zvláštního uvedení pak spatříme další čtyři. 

A na leckteré se dozajista můžeme i těšit, upozorním aspoň na drama Beaty Parkanové Slovo, které se odehrává v krizovém roce 1968, na Krobotovu komedii Velká premiéra nebo na spíše rakouský než český dokument Můj otec, kníže, který se dotýká vztahů mezi Karlem Schwarzenberkem a jeho dcerou. Jako trochu varovné vnímám jen to, že právě ona se podílela též na režii celého filmu… Jinak ovšem rovněž pro českou tvorbu platí totéž co pro světovou – mnohá díla jsou nekomunikativně zahleděna sama do sebe, nezajímá je divák jako nezbytný partner, což platí i pro dokumenty.

Soutěžní sekce sotva překvapí
Publikum se v soutěžních sekcích dočká titulů (jak hraných, tak dokumentárních), povětšinou dosud veřejnosti neznámých, zpravidla až letos dokončených. Však se také povětšinou honosí přídomkem „světová premiéra“, co znamená, že až ve Varech budou poprvé uvedeny. Nalezneme mezi nimi vztahová dramata, zkoumající vazby mezi lidmi vzájemně si nejbližšími, ať již se jedná o rodinná pouta, přátelství nebo nejrůznější podoby milostného citu.

56kviff poster 1

Tvůrci si však také vyzkoušeli polohu podobenství ať již stylizovaného do zpola snové podoby nebo do apokalyptické vize. Zaznějí feministické úvahy o údělu rozdílných pohlaví (zatím zdá se jen dvou základních), o dopadu nenadálého onemocnění, ať již se týká zranitelného jedince nebo celé společnosti, jak tomu bylo před půlstoletím v někdejší Jugoslávii, kde vypukla epidemie pravých neštovic. Ale jak si pamatujeme z minulých ročníků, právě soutěže nabízely zpravidla sousta obtížně stravitelná, případně zcela nejedlá, u nichž se jen obtížně uhadovalo, proč vlastně byla nabídnuta.

Zapomenute svetlo

Zapomenuté světlo

Čemu se festival vyhýbal a co nyní zdůrazňuje
Ostatně nelze přehlížet, že v minulosti se festival některým sporným titulům naopak vyhýbal (co kdyby proti nim někdo protestoval!); zmíním aspoň zásadní příspěvky polského režiséra Wojciecha Smarzowského. Volyň (2016) se dotkla vraždění polského obyvatelstva ukrajinskými nacionalisty, což se dělo pod příkrovem hrůz druhé světové války. Klér (2018) zmapoval prohnilost i samolibost církevních struktur, aniž by přitom jakkoli zpochybňoval náboženskou vroucnost prostých věřících. Naštěstí oba snímky, kterým se nepochopitelně vyhnula i tuzemská filmová distribuce, uvedla Česká televize.

Silnice

Silnice

V Karlových Varech bude uvedeno i několik děl již staršího data (a tudíž dobře známých), zamýšlených jako pocta některé známé osobnosti. „Paní doktorku“ Evu Zaoralovou, nedávno zesnulou dobrou duši celého festivalu, připomene Felliniho Silnice (1954). Eva Zaoralová – svou původní profesí italštinářka - se zasloužila o český překlad (nejen) tohoto filmu, který patřil mezi její nejoblíbenější. Herce Bolka Polívku oceníme v Michálkově tragikomedii Zapomenuté světlo (1996), kde s obdivuhodným citem pro zlidštění své postavy ztělesnil kněze.

Zert-02

Žert

A konečně bude mít ve Varech premiéru digitálně zrestaurované politické drama Žert (1968), dozajista umělecký vrchol režiséra Jaromila Jireše, v časech normalizace prokletý a znovu dostupný až po pádu komunistického režimu. Možná si uvědomíme, že od vzniku této stále jasnozřivé výpovědi uplynulo mnoho desetiletí, a položíme si otázku, které z filmů dnes vznikajících (a někdy i oslavovaných) přežijí propast věků a budou oslovovat i naše vnuky.

KVIFF | Úvodní stránka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Jan Kanyza uspěl i jako malíř a fotograf, který se našel ve Francii
jan kanyza perexVe filmech hrál detektivy i delikventy, což ale jeho obdivovatelkám pranic nevadilo.  Herec Jan Kanyza byl prostě  typ muže, který se ženám hodně líbil. A platí to i dodnes, i když už nehraje tolik, jak by si jeho ženské publiku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Film Občan K. aneb Co se do výstavy nevešlo?

obcan k ztohovenDo kin právě míří film ukazující pozadí unikátního projektu Občan K. Projekt, který přibližně před dvěma lety vzbudil pozornost mnoha lidí, včetně policejních složek, nenásilnou i když trochu kontroverzní metodou připomíná,...


Literatura

Laskavé čtení z Tritonu baví malé i velké

Triton perexSváteční dny konce loňského roku jsem si osvěžila třemi knihami z Tritonu, které mi pomohly navodit správnou rodinnou pohodu. Ráda se totiž vracím k dětským knihám, ráda v nich hledám klid a radost, která z leckterých knih pro dospělé se kamsi vyt...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Co znamená mít dobrý sex se dozvíte v novém snímku Hodně štěstí, pane Veliký

hodne stesti 200V polovině července, konkrétně 14.7., vtrhne do českých kin komediální drama s názvem Hodně štěstí, pane Veliký. Snímek plný sexuálního napětí, lehkých postelových scén a humoru je také o touze po opravdovém a nepředstíraném orgasmu. V hl...