Železná lady by se bez Meryl Streep utopila v průměru

Železná lady by se bez Meryl Streep utopila v průměru

Tisk
ImageMargaret Thatcherová byla neobyčejná žena odhodlaná prosadit se ve vysoké politice, do které do té doby ženy proniknout nedokázaly. Ona se tím však nenechala odradit. Pomohl jí její nekompromisní přístup – a to nejen v politické kariéře, ale i v osobním životě – za nějž si vysloužila přezdívku Železná lady.



Tento biografický film se snaží zachytit britskou premiérku Margaret Thatcherovou (Meryl Streep) v době, kdy jedenáct a půl roku stála v čele Velké Británie a Severního Irska. Stručně divákovi objasňuje i začátky její politické kariéry. Ukazuje, jak pro ni bylo těžké prosadit se mezi muži, kteří ji neuznávali a nechtěli ji mezi sebe pustit. Je tu zobrazeno i to, jak se po nástupu do politiky postupně měnila v tvrdou ženu, v takovou, jakou ji zná nejširší veřejnost.


Kromě toho si klade za cíl zobrazit a vysvětlit i její dlouholetý vztah k manželovi Denisi Thatcherovi (Jim Broadbent), který nekončí ani po mužově smrti.

S Margaret se setkáváme jako se zmatenou osmdesátiletou ženou, která má už život za sebou. Nechce si připustit, že její milovaný manžel zemřel. Vzpomíná na mladá léta, dobu strávenou v politice, chvíle prožité s rodinou. Divák má proto zpočátku problémy zorientovat se v situaci, snímek nás nechává po nějakou dobu tápat v temnotě. Nevíme, jestli Denis stále žije, nebo jde jen o představy staré nemocné ženy.

Film stojí na brilantním výkonu Meryl Streep – bez ní by jeho hodnota byla poloviční. I díky skvělé práci maskérů je v podstatě nerozeznatelná od skutečné Železné lady. Dokonce dokázala napodobit i typický charizmatický hlas premiérky. V jejím podání Margaret v jednu chvíli bezmezně obdivujeme, v té další téměř nenávidíme. Kroutíme hlavou nad jejím přístupem k rodině, nad jejími razantními rozhodnutími. Naprosto věříme všemu, co dělá, říká, co si myslí, prožívá, dokonce i tomu, co neříká.

Image

Nedokázala bych si v této roli absolutně představit jinou herečku. Dokázala vyčerpávajícím způsobem obsáhnout všechny polohy Margaret Thatcherové, které si dokážeme představit - od sebevědomé ženy rozhodnuté zasvětit svůj život politice i na úkor rodinného štěstí, až po starou, nemocnou, zmatenou ženu, které už zbyly jen vzpomínky. Že byl herecký výkon, který podala, bezvadný, dokazuje i nominace na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli nebo Zlatý glóbus v téže kategorii.

Jejího filmového partnera si zahrál Jim Broadbent, který už má ve své sbírce také Zlatý glóbus i Oscara za vedlejší mužskou roli ve filmu Iris. Z poslední doby si ho mohou pamatovat i fanoušci série o Harrym Potterovi, kde ztvárnil jednoho z bradavických profesorů.

Image

Životopisné drama natočila režisérka Phyllida Lloyd. Ta se do povědomí diváků dostala zhruba před čtyřmi lety debutem Mamma Mia!, ve kterém shodou okolností hlavní roli také ztvárnila Meryl Streep.

Její nezkušenost s filmovou tvorbou je na snímku bohužel vidět. Ačkoli se snaží obsáhnout všechny roviny života Železné lady, ve výsledku ani jedna z nich není pořádně dotažena do konce. Divákovi jsou představeny jen útržky z politického působení Thatcherové. Samozřejmě není v lidských silách zahrnout vše, to by film musel mít mnohem delší stopáž. Je ale škoda, že se spíše nesoustředila na jeden aspekt jejího života, který mohla dotáhnout k dokonalosti, rozvést ho do větších rozměrů.

Příkladem tohoto nedostatku může být příliš zkrácené, nedostatečně vysvětlené pozadí její kariéry. Pro diváka, který se neorientuje v prostředí tehdejší britské politiky, může být film trochu nepřehledný. Děj totiž neustále uhání kupředu a nedopřeje publiku chvilku, aby si utřídilo myšlenky a názory.

Hezky, i když také neúplně, je vykreslen vztah Margaret k jejímu muži Denisovi. Je vidět, že jí na něm záleží, nedává mu to dostatečně najevo, stále je pro ni kariéra důležitější. Až když Denis zemře na rakovinu, nedokáže se s jeho odchodem smířit, má pocit, že je pořád s ní. Nepřipouští si, že je mrtvý, nemůže se od něj odpoutat. K posunu dojde až na úplný závěr, kdy si Margaret jeho smrt přizná a „nechá ho odejít“.

Image

Jak už bylo řečeno, je škoda, že se film snaží obsáhnout vše. Nakonec je z něj jen jakýsi životopisný přehled. Nebýt brilantního výkonu Meryl Streep, asi by se dokonce ztratil v zapomnění mezi mnoha dalšími. Z tohoto tématu by se prostě dalo vykřesat mnohem víc. Ale nehledě na všechny nedostatky, určitě stojí za to ho vidět – i kdyby jen kvůli hlavní představitelce.

Zdroj foto: bioscop.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dobré přátele by člověk neměl zapomínat, říká Robert Rohál

robert perex1Nejen dramaturgii divadelního předplatného, ale také koncertů či besed má od letošního května v Domě kultury v Kroměříži na starosti Robert Rohál. Jako programový pracovník se také spolupodílí na dalších akcích a festivalech. Kultura mu v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...


Literatura

Jo Nesbø a jeho Netopýr

Netopyr 200Detektivky severských autorů – současný hit u čtenářů. Můžeme sice spekulovat, čím se staly oblíbenými, ale já osobně raději přijímám fakt, že tomu tak prostě je. Sama mám vlastně jasno: jsou to detektivky, které jen neřeší zapeklitý případ, větši...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

V Maroku vzniká nový film a videoklip s českou koprodukcí

maroko 200Režisér David Stejskal se opět spojil s Milanem Matyášem Deutschem, hercem, producentem a zpěvákem, v novém projektu Magician. Snímek se stejnojmenným názvem připravují v česko-marocko-španělské koprodukci. Vzniká také videoklip s hlavním soundtracke...