The Words: Slova, která změní život

The Words: Slova, která změní život

Tisk

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

 

 

Takový problém řeší hlavní hrdina nového amerického nezávislého snímku The Words, Rory Jensen (Bradley Cooper). Jako začínajícímu spisovateli se mu stále nedaří prorazit na trh. To se ovšem změní, když jednoho dne najde ztracený rukopis knihy odehrávající se v poválečné Paříži. Jako by to byla jeho vlastní slova, je knihou naprosto nadšený. Vydá ji proto pod svým jménem. A dílo sklízí obrovský úspěch – jak mezi čtenáři, tak i mezi kritiky. Mladý spisovatel tak už má vše po čem vždy toužil – krásnou milující manželku (Zoë Saldana) a slibně rozjetou kariéru.

Sen se ovšem rozplyne ve chvíli, kdy ho vyhledá Starý muž (Jeremy Irons). To on před mnoha lety knihu napsal. A ještě ke všemu vše, co je v ní popsáno, prožil. Mladý hrdina tak stojí před dilematem, zda vše přiznat, nebo nechat být a žít dál s pocitem, že podváděl nejen čtenáře, ale i vlastní rodinu.

the words jeremy irons

A když se ukáže, že sám Rory a jeho příběh jsou součástí knihy jiného spisovatele (Dennis Quaid), celý film získává ještě další rozměr.

Začínající režisérské a scénáristické duo Brian Klugman a Lee Sternthal ve snímku vsadili na hvězdné herecké obsazení hlavních rolí. Bradley Cooper, Jeremy Irons i Dennis Quaid mají za sebou hezkou řádku filmových rolí. Nejinak je tomu i u hlavních ženských postav, které ztvárnily Zoë Saldana a Olivia Wilde.

Kromě herců se snímek může pochlubit i dobrým scénářem. I když se nevyhne určitému patosu, ale to se dá u takovýchto příběhů čekat. Nesnaží se ale za každou cenu přinést morální ponaučení, což lze hodnotit jen kladně. Stejně tak samotný závěr snímku, který zůstává otevřený a ponechává prostor pro divákovu fantazii.

the words bradley cooper

Jedná se o film, u kterého divák musí přemýšlet, ne si ho jen “odsedět” v kině a pak spokojeně odejít domů s úsměvem na rtech. K tomu přispívá i to, že se příběh odehrává v několika rovinách, které se navzájem prolínají. Každá z nich přitom přibližuje jednoho ze tří spisovatelů, jejich osudy se doplňují a utváří kompaktní celek. Navíc je zajímavé sledovat, jak jsou si v určitých okamžicích nebo vlastnostech všichni tři spisovatelé podobní.

Není to film plný efektů, plyne pomalu, vypráví mnohovrstevnatý příběh, nad kterým je třeba se trochu zamyslet a najít si tam to své. Jako celek ale rozhodně stojí za zhlédnutí.

the words plakat

The Words
Žánr: drama/romantický
Původ: USA
Režie: Brian Klugman, Lee Sternthal
Scénář: Brian Klugman, Lee Sternthal
Hrají: Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Zoë Saldana, Olivia Wilde, Ben Barnes, Nora Arnezeder
Stopáž: 102 min
Česká premiéra: 20. září 2012
Distributor: D-cinema
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: D-cinema


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...


Literatura

Detektivka z anglického venkova: Bláto a mršiny od Ann Granger

Blato a mrsiny perexV únoru představilo nakladatelství Moba nový literární přírůstek v našich končinách oblíbené Ann Grangerové, tentokráte detektivní román s poněkud depresivním názvem Bláto a mršiny. Zavítáme na anglický venkov a budeme vyšet...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...