Šaman vidí lidem do hlavy a neví, co s tím

Šaman vidí lidem do hlavy a neví, co s tím

Tisk

saman 200V nakladatelství Práh vyšla v loňském roce kniha Šaman od Martina Fendrycha, který po odchodu z politiky řídil deník Respekt a nyní pracuje jako komentátor a glosátor serveru Aktuálně.cz. Kniha mě nalákala svou anotací a také jsem si říkala, že si po delší době přečtu nějakou českou literaturu.

 

 

Hlavním hrdinou knihy je Šaman, který má schopnost vidět druhým do hlavy a pořád neví, jestli je to spíše prokletí nebo dar a co si s tím má počít. Narodil se do rodiny vysoce postaveného estébáka v době normalizace, nejvíc si však rozumí s dědečkem. Šaman to nemá v rodině lehké, otec chce jeho schopností využít "pro stát", ale to on nechce. Hraní tenisu mu moc nejde, ale zaměří se na trénink ostatních, protože umí předvídat hru druhých a soustřeďuje se na anticipaci. Ve svém životě potkává spousty lidí, kterým se snaží pomoct a sám prožívá intenzivní vztahy…

Šaman je knihou o nadpřirozených schopnostech, ale vše je podáváno tak nějak s mírou. Takovým způsobem, že je to uvěřitelné a člověk nemá pocit, že čte nějaké pochybné ezo čtení. Osobně si myslím, že by šlo z tématu vykřesat i mnohem více, ale i motiv hledání sebe sama a přemýšlení o tom, jak se poprat se svým nadáním byl velmi zajímavý a měl něco do sebe.

Kniha je rozdělena do krátkých kapitol s netradičními názvy, které se v ní pak objevují. Jen namátkou třeba „Ovládá své pižmo, vědomě ho rozstřikuje“ nebo „Malá, prsatá v kristuskách. Olizování. Evergreen Dancing“. Musím uznat, že to výrazně podněcuje fantazii a nutí člověka číst dál. Martin Fendrych má leccos za sebou, je autorem několika knih a je vidět, že práci s jazykem zvládá a má vytříbenou slovní zásobu. Přesto jsem si na jeho styl musela nejprve dlouho zvykat – především vyprávění docela skáče v čase a neobsahuje nějaké výrazné zlomy nebo mezníky. Jednoduše vše plyne, ale když se na tento proud napojíte, potřebujete vědět, co bude dál a jak to dopadne.

Šamana jsem z výše popsaných důvodů četla poměrně dlouho, ale rozhodně nešlo o špatnou knihu. Jen představovala něco jiného, než běžně čtu a měla jiné tempo. Pokud vás však láká nadpřirozeno a fascinuje vás možné napojení lidí, určitě po ní sáhněte!

Martin Fendrych (nar. 1957) je výraznou osobností veřejného života. Za komunismu se aktivně podílel na vytváření nezávislé kultury. Po převratu se stal mluvčím federálního ministra vnitra, poté pět let působil jako náměstek Jana Rumla na českém vnitru. Po odchodu z politiky řídil týdeník Respekt. Dnes se živí jako komentátor a glosátor serveru Aktuálně.cz. Napsal knihy Jako pták na drátě (1998), Slib, že mě zabiješ : blogoromán (2009) a Samcologie (2003).

saman obalka

Šaman
Autor: Martin Fendrych
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2018
Počet stran: 304
Hodnocení: 73 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/saman-9


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak meditovat

JakMeditovat perexZcela jiný pohled na meditaci nabízí tato americká autorka. Není ledajaká, je to buddhistická mniška, která mimo svou publikační činnost pracuje jako učitelka v klášteře Gampo Abbey v kanadské provinci...


Literatura

Julian Hirtmann se vrací ve čtvrtém dílu série s Martinem Servazem

 

big noc-bSt-364296 200Na pulty českých knihkupectví se dostal již čtvrtý díl bestsellerové série s Martinem Servazem od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. I tentokrát se můžete těšit na pořádně temný příběh, který budete n...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Vrabčáka Ríšu čeká další dobrodružství – Letíme 2 je právě v kinech

Letime 2 200Zábavný animák pro celou rodinu v podobě velkolepého ptačího dobrodružství je zpět! Malý vrabčák Richard stále žije se svou rodinkou čápů, která ho vychovala. Tak jako každý rok se chystají přezimovat u Velkého jezera v severní Africe, a Richard...