Vrhněte se s Janem Rádlem do vod První republiky

Vrhněte se s Janem Rádlem do vod První republiky

Tisk

Inspektor Radl 200Mladý novinář Marek Skřipský přichází s originální retro kriminálkou, která se odehrává v období mezi první a druhou světovou válkou. Kniha Případy inspektora rádla vyšla v nakladatelství Moba. Období První republiky přitahuje i po mnoha letech pozornost filmařů a spisovatelů. Zrovna před několika dny si vysloužil stejnojmenný seriál ocenění TýTý. Retro detektivka, kterou mám právě před sebou, nabízí neméně zajímavý děj. Navíc některé z událostí vycházejí ze skutečných reálií, což této knize může v očích čtenáře jen prospět.

 

Již z názvu jste zřejmě pochopili, že děj se bude točit zejména okolo mladého inspektora Jana Rádla. Čtenář může sledovat osudy bývalého legionáře od úplného začátku u tajné služby. V úvodu knihy je ještě mladíčkem působícím u běžné policejní složky. Ovšem od počátku má nemalé ambice a i nadřízení v něm vidí jeho velký potenciál. Právě díky tomu se velice brzy dostane k československé tajné službě a pouští se do větších a zajímavějších případů. Během své nebezpečné práce se bude muset potýkat s komunistickými radikály, vyznavači hákového kříže, ale i pašeráky kokainu.  

To je jen nepatrný úvod k tomuto velice napínavému a dramatickému příběhu. Kniha je rozdělena na kapitoly podle případů, což jí velice svědčí. Odpadají zdlouhavé a nudné pasáže některých detektivek. Po vyřešení jednoho případu následuje v okamžiku letu další. Přesto musíte číst knihu od začátku do konce, protože některé souvislosti u příběhů na sebe navazují.

Největším kladem knihy je jednoznačně výborné vykreslení atmosféry dané doby. Čtenář se velice brzy seznamuje zejména s prostředím tehdejší nižší vrstvy. Častým místem děje bývají různé méně noblesní hospody, z nichž se některé dožili i dneška. Dočkáte se i několika lepších restaurací a známých podniků. Vedle těchto míst se ocitnete i v lázních či hotelech.

Ještě více se přiblížíte tehdejší době pomoc politiky. Už v době po první světové válce měli velký vliv zejména komunisté a nastupující fašistická generace. Právě tyto dvě hnutí sehrají velkou roli ve většině případů. Lépe řečeno – pokud nemusíte politiku tehdejší doby, raději si najděte jiné čtení. Pro všechny ostatní se jedná o velice zajímavou ukázku bojů mezi tehdejší politickou elitou. Zapojí se i některé další strany, ale nedostanou ani zdaleka takový prostor. Z knihy je na první pohled patrné vzdělání autora – historie a politologie.

Inspektor Radl


Nyní již k samotnému detektivovi Janu Rádlovi. Jak jsem již zmínil, čtenář má možnost sledovat jeho kariéru téměř od úplných začátků. Jedná se o skromného a velice talentované kriminalistu. Občas se Vám může zdát až moc hodný, ale právě díky tomu si ho velice rychle oblíbíte. Narazíte i na několik jeho kolegů, občas trochu protivného šéfa a především jeho životní lásku. I v tomto případě se ocitáte už na prvním rande a s napětím očekáváte následující průběh. V knize je vedle vyšetřování kladen velký důraz právě na osobní vztahy několika hlavních hrdinů. Příběh díky tomu působí realističtěji a velice rychle si získá vaši pozornost.

Pro mě asi nejzajímavějším případem je vyšetřování smrti politika Aloise Rašína. Jeho vrahy sice bude většina lidí znát, ale to vůbec neubírá této kapitole na zajímavosti. Naopak jsem byl až ohromen její velikou přesvědčivostí. I ostatní vyšetřované zločiny jsou velice působivé a neztrácí ani kousíček ze svého kouzla.

Kniha Případy detektiva Rádla výborně vystihuje historickou dobu První republiky, přestože se jedná o románovou beletrii. Nabízí napínavé a neskutečně poutavé případy, které vás chytnou od úplného začátku. Hlavní hrdina v podání Jana Rádla si velice rychle získá srdce všech dam i obdiv všech mužů. Během čtení se přenesete do prostředí tehdejších hospod a restaurací. Poznáte neskutečnou rivalitu mezi jednotlivými politickými stranami, která ani dnes není tak napjatá. Podíváte se na počátek českého fašismu, který později způsobil ohromnou katastrofu v naší zemi i celé Evropě. Budete se bavit, budete napjatí a budete se těšit, co vám přinesou další stránky. Retro i nadále zůstává v módě a právě tato kniha je jeho čestným zástupcem. Velikou pochvalu si zaslouží i kvalitně provedená obálka, která je poutavým lákadlem. Jestliže máte rádi detektivky a navíc i historii, budou pro vás Případy inspektora Rádla opravdovou lahůdkou.

Případy inspektora Rádla
Autor: Marek Skřipský
Žánr: Retro krimi
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 304
Hodnocení: 90 %


www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jakub Malovaný: Posedlost rozhovory vyústila v knihu

rozhovory jakub malovanyJméno Jakuba Malovaného většině z vás v tuto chvíli pravděpodobně nic neříká. Měli byste to napravit, obzvlášť pokud jste fandy Tří sester, Daniela Landy, Richarda Krajča nebo t...


Literatura

Ostrov žen moře: Další skvost autorky Tajemství hedvábného vějíře

Ostrov zen more 862x390Dalším z pozoruhodných a poutavých románů autorky bestselleru Tajemství hedvábného vějíře Lisy See nás tentokrát přivádí do prostředí korejského ostrova Čedžu, kde ženy vykonávají náročnou a neb...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

MFFK IFFlogoPo roční přestávce zaviněné covidovou epidemií se opět vrací KARLOVARSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL, oproti obvyklému datu o dva měsíce posunutý. Letos se ve dnech 20. až 28. srpna koná jeho 55. ročník. Nejspíš bude skromnější – mám na mysli značně zúže...