Když Noční návštěva odhalí stará tajemství…

Když Noční návštěva odhalí stará tajemství…

Tisk

nocni navsteva 200V nakladatelství Grada pod značkou Cosmpolis vyšla kniha Noční návštěva od Carol Goodmanové.

 




O čem je kniha?

Kniha začíná jedné noci, když uprostřed sněhové bouře vystoupí z autobusu Alice s desetiletým synem Orenem. Prchají před jejím násilnickým manželem a nachází azyl u padesátileté sociální pracovnice Mattie. Ta žije sama v polorozpadlém domě uprostřed lesa a je zvyklá zachraňovat podobné „případy“. Alici a Orena by měla odvést na místní ubytovnu, ale místo toho je vezme k sobě domů.

Desetiletý Oren připomíná Mattie jejího mladšího bratra, který před třiceti lety tragicky zemřel, také když mu bylo deset. Oba spojuje nejen věk, ale také fanouškovství do Hvězdných válek. Tento motiv je v příběhu důležitý a brala jsem jej jako vítané ozvláštnění.

Mattie bydlí na samotě a tak je doma uvězní sněhová bouře. Díky ní mají ženy čas si promluvit a čtenáři se dozvídají více o jejich minulosti. Ke konci je také přidáno nadpřirozeno, situace se přiostřuje a na povrch vyplouvají stále nové skutečnosti.

Očekávání versus realita

Na Noční návštěvu jsem se těšila, protože jsem dlouho podobnou knihu nečetla a byla jsem zvědavá, jak se vyvrbí informace z přebalu „která žena je více nebezpečná a která je ve větším nebezpečí“. Čekala jsem více thriller nebo detektivku, místo toho šlo spíše o psychologický román, a to ještě takový spíše odpočinkový, navíc mysteriózní, který mi příliš nesedl.
Autorka napsala knihu na základě jejich zkušeností s organizací, která pomáhá obětem domácího násilí. To je přidanou hodnotou knihy, i když za mě si myslím, že tento motiv šel použít i lépe.

Jak se kniha četla?

Noční návštěva mě úplně nezaujala, k protagonistkám jsem si nedokázala vypěstovat sympatie, což byl problém. Na druhou stranu se kniha dobře četla, a to hlavně díky tomu, že se ve vypravování střídaly Alice a Mattie. Autorka také dokázala přiměřeně dávkovat nové skutečnosti a dařilo se jí stupňovat napětí a pracovat s nastolenou atmosférou v podobě starého domu a sněhové bouře.

O autorce

Carol Goodmanová začala psát už v devíti letech. V sedmnácti letech získala cenu Mladého básníka Long Islandu na místní univerzitě a pak načas psaní opustila, aby se věnovala studiu latiny. K té se poté po několika letech v zaměstnání vrátila, a to na texaské univerzitě v Austinu, a pak ji sama začala vyučovat na střední škole. Po narození dcery se Goodmanová vrátila zpět na Long Island a začala se věnovat psaní poezie a povídek, které publikovala v literárních magazínech. Jedna z nich se stala základem pro její románovou prvotinu The Lake of Dead Languages, která byla kritikou velmi příznivě přijata. Od té chvíle se Carol Goodmanová věnovala psaní románů na plný úvazek. Její román The Seduction of Water získala v roce 2003 Hammettovu cenu. Goodmnaová stále žije na Long Islandu se svým manželem Lee Slonimskym, dvěma dcerami, pudlíkem Zoe a siamskou kočkou Sassy.

nocni navsteva

Noční návštěva
Autor: Carol Goodmanová
Překlad: Jana Kordíková
Žánr: beletrie, krimi
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 248
Hodnocení: 72 %

https://www.grada.cz/nocni-navsteva-10915/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nymfomanka aneb když je touha po sexu nemoc

nymfomanka 200V Knihy Dobrovský v edici Red vyšla kniha Nymfomanka. Její autorkou je uznávaná polská spisovatelka Sonia Rosa. Zapomeňte na 50 odstínů šedi a začtěte se do tohoto silného příběhu.

 

...

Literatura

Černá díra vás chytí a nepustí

cerna dira 200V nakladatelství Metafora před pár dny vyšel druhý díl ze série Freya a Huldar od oblíbené islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir, tentokrát s názvem Černá díra.

 

...

Divadlo

Konečně je tady živé divadlo!

majitele klicu 200V Mahenově divadle v Brně se otevřelo hlediště po předlouhé době koronavirové pandemie. Na scéně divadla byla připravena docela vzácná inscenace Milana Kundery, Majitelé klíčů. Tímto spektáklem také začíná akce: Divadelní svět Brno...

Film

Co zosobňují Oscary

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i ...