Kde leží biblické země?

Kde leží biblické země?

Tisk
ImageKdysi při čtení biblických příběhů mne mnohokrát napadlo: kde byl onen Ráj, kudy asi putoval Abrahám, jak poutníci přežili v stepi, jak vypadal obytný dům, starověké město, chrám nebo vojenské ležení? Tehdy jsem byla odkázána jen na svou představivost a silně pracovala má fantazie. Dnes si můžeme spoustu věcí na základě historických průzkumů vymodelovat i virtuálně.

ImageKdysi při čtení biblických příběhů mne mnohokrát napadlo: kde byl onen Ráj, kudy asi putoval Abrahám, jak poutníci přežili v stepi, jak vypadal obytný dům, starověké město, chrám nebo vojenské ležení? Tehdy jsem byla odkázána jen na svou představivost a silně pracovala má fantazie. Dnes si můžeme spoustu věcí na základě historických průzkumů vymodelovat i virtuálně.



Aby to dnešní děti měly snazší, pozvalo je Karmelitánské nakladatelství na dvacet výprav do biblických zemí. Každá výprava je popsána na dvoustraně, kde se mladí čtenáři seznámí ve stručnosti s biblickým příběhem, na mapce si najdou zmíněná místa a pak už mohou studovat detailně rozkreslené obrázky s návodnými popisy. Jednoduché, srozumitelné, přehledné. To jsou hlavní atributy jednotlivých dvoustran Výprav do světa Bible.

Například ve výpravě do Egypta si prohlédnou, jak se tehdy sklízelo obilí, v Kanaánu navštíví hospodářskou usedlost, projdou se Babylonem, poznají perský královský důr, vypraví se do Betléma nebo mohou poznat Nazaret. U každé výpravy je uveden i tip na cestu – třeba v případě Abrahamovy cesty z Uru do Kanaánu se dozvíme, v jakých sandálech putovali Abrahámovi lidé, je popsána celá karavana – kdo co nesl, jaká tažná zvířata pomáhala se zavazadly.


Barevná, bohatě ilustrovaná knížka je určena malým dětem. Myslím si, že je dobrým vodítkem i pro dospělé. Je vytvořena tak, aby i rodiče si ujasnili, kde které místo leží a společně s dětmi pak mohli objevovat biblický svět. Výpravy do historie jsou uzpůsobeny malým čtenářům, ale podrobné nákresy sídel, měst, vojenského tábora mnohé objasní i větším. A co je velmi důležitý moment: všude najdeme děti – na všech obrázcích vidíme, kde si hrály i jaké měly povinnosti.

Výpravy do světa Bible patří ke zdařilým pomůckám při výuce historie lidstva.

Název: Výpravy do světa Bible
Autor: Lois Rock
Ilustrace: Andrew Rowland
Překlad: Jiří Gračka
Nakladatelství: Karmelitánské nakladatelství, 2012
Zdroj foto: Karmelitánské nakladatelství






 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografii vnímám jako jediný druh umění, který dokáže zastavit čas, říká Libor Jarmar

libor jarmar perexKdyž proběhla nedávno v Domě kultury v Kroměříži výstava fotografií Miroslava Pláňavy, nemohl na její vernisáži chybět ani vedoucí kroměřížského Azylového domu pro ženy a matky s dětmi Mgr. Libor Jarmar. Byl to ostatně on, kdo ce...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak žít nebo přežít digitální věk

digitalni ekonomika 200Žít nebo přežít je podtitul knihy Digitální ekonomika od Ivana Pilného. Nenechte se zmást učebnicovým názvem a nečekejte od této publikace z nakladatelství BizBooks pod Albatros Media žádnou nudnou učebnici nebo bichli pln...


Literatura

Jakubiskovo živé stříbro imaginace

jakubisko Zive stribro 200Na konci dubna oslavil režisér Juraj Jakubisko, kdysi jeden z nejmladších aktérů československé nové vlny, pětasedmdesátiny. Česká televize k tomu nachystala sérii jeho filmů a sám Jakubisko<...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...