Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

Tisk

zamilovany shakespeare 200Už v minulé sezóně se zlínské divadlo pustilo do jevištní adaptace známého a oceňovaného filmu Zamilovaný Shakespeare. Jedná se o romanci, kde září Joseph Fiennes a Gwyneth Paltrow, kterou mají na starosti scenáristé Marc Norman a Tom Stoppardo.

 

Film odehrávající se v zákulisí alžbětinského divadla, kde nechybí múzy, vášeň ani pletichaření o peníze jsem kdysi dávno viděla několikrát, a právě proto jsem se do divadla moc těšila. I když mi nebylo úplně jasné, jak se dokáže film přenést na divadelní prkna a jak se s tím poperou. A musím hned na úvod říci, že jsem byla velmi mile překvapena.

Představení Zamilovaný Shakespeare je totiž plné neotřelých nápadů, a opravdu hluboce smekám před všemi, kteří je mají na svědomí. Počínaje velmi originální, zajímavou a variabilní scénou připomínající jednu zastávku v minigolfu, ale také rozvinutý květ nebo labyrint, přes působivou živou hudbu až po opravdového psa. Ten mě (a podle reakcí publika nejen mě) opravdu bavil, protože jde o nevyzpytatelnou bytost a mnohdy nebylo jasné, zda hraje přesně podle pokynů, nebo si zkrátka vrtí ocáskem a dělá, co se mu zlíbí. A to jsem ještě nezmínila nádherné kostýmy z dílny Lenky Kadlečíkové, na které bylo dle programu použito 778,7 metrů látky. Co je však nejdůležitější je, že to vše dohromady bezvadně fungovalo.

zamilovany shakespeare1

Zamilovaný Shakespeare je příběhem o divadle, ale hlavně lásce. Will Shakespeare zde potkává krásnou Violu, a právě díky ní začíná psát novou hru Romeo a Julie, která nakonec není komedií, ale nejslavnějším příběhem všech dob. Divák tak sleduje, jak vzniká, jak se křehce slepuje dohromady a jak prostřednictvím hercům ožívá. Hlavně závěr této tragédie působí křehce a něžně a je na míle vzdálen od stejnojmenného představení z roku 2007, kde se protagonisté topili v kýblu.

Hlavní role Willa připadla Vojtěchu Johaníkovi, kterému velké pódium a taková role opravdu sluší. Jeho výkon ve mně zanechal silný dojem a těžko si tam představit někoho jiného. Jaká je pak škoda, že už nyní ve Zlíně jen dohrává a ve své kariéře bude pokračovat v Ostravě. Jako Viola mu sekundovala neméně dobrá Kateřina Luďáková a královnu skvěle ztvárnila Tamara Kotrbová. Herců na pódiu bylo opravdu mnoho, jen se po prknech hemžili a jako obvykle neztráceli ve svých rolích nic ze své osobitosti. Hravost a lehkost v gestech Gustava Řezníčka, Radovana Krále nebo Jana Leflíka je prostě jedinečná. A to nemluvě o Pavlu Vackovi, Rostislavu Markovi nebo třeba Josefu Kollerovi, kteří vždy dokážou rozesmát, a přitom nepůsobí křečovitě.

zamilovany shakespeare2

Zamilovaný Shakespeare nepokulhává za filmem, naopak jej výrazně překračuje a také by si zasloužil nějakého divadelního Oscara. V říjnovém večeru to byl alespoň pořádný potlesk ve stoje, ke kterému jsem se hrdě přidala.

zamilovany shakespeare3

Název představení: Zamilovaný Shakespeare
Autor: Marc Norman, Tom Stoppard, Lee Hall
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Jakub Nvota
Dramaturgie: Jana Kafková, Katarína Kašpárková Koišová
Hrají: Vojtěch Johaník, Kateřina Liďáková, Zdeněk Lambor, Radovan Král, Romana Julinová, Marek Příkazký, Luděk Randár, Jan Leflík, Gustav Řezníček, Radoslav Šopík, Tamara Kotrbová, Rostislav Marek, Matěj Štrunc, Josef Koller, Zdeněk Julina, Markéta Holcmanová, Pavel Vacek
Kostýmy: Lenka Kadlečíková
Scéna: Tom Ciller
Premiéra: 28.04.2018
Hodnocení: 93 %

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...


Literatura

Továrna na panenky – o vzácnosti svobody

TovárnaV továrně na panenky v Londýně, kde Iris pracuje, plynou dny jeden za druhým a všechny jsou stejné. Ve stejnou dobu vstávat, ve stejnou dobu obědvat a jít spát. Pracuje tu se svou sestrou Rose, která se bez výhrad podvoluje tomuhle způsobu života. Iris vša sní o něčem jiném – její váš...

Divadlo

Ne/normální: unikátní titul na poli hudebního divadla

NENORMALNI 200Spletitý příběh rodiny Goodmanových se v hlavách autorů Briana Yorkeyho a Toma Kitta začal odvíjet postupně. Zároveň lze jeho prostřednictvím mírně nahlédnout do zákulisí vzniku současného amerického muzikálu.

Film

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o...