Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

Tisk

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále klubu Rock Café na Národní třídě svou 100. a zároveň poslední reprízu.

 

Na jaře 2019 přišel ředitel Divadla RePublika Jan Julínek za autorem scénáře Janem Noskem Novákem s nápadem inscenovat knižní bestseller předního investigativního novináře a spisovatele Jaroslava Kmenty Boss Babiš.

„Přinesl jsem mu knihu Jaroslava Kmenty a když si ji přečetl, tak odpověděl, že jízdní řády nedramatizuje. Pak jsme ale přemýšleli, dlouho si s Janem Noskem Novákem a dramaturgyní Lenkou Skalickou povídali a na inscenaci, o které jsme předem netušili, jaký bude mít ohlas, nakonec začali pracovat,“ vzpomíná ředitel Divadla RePublika Jan Julínek.

Na konci července téhož roku se autoři potkali s Jaroslavem Kmentou, aby mu představili svůj plán. Protože se autorovi bestselleru nápad líbil, dal divadelnímu zpracování jeho knihy zelenou. Mohla se tak uskutečnit v divadelním sále klubu Rock Café, který se stal domovskou scénou představení, na konci ledna 2020 beznadějně vyprodaná premiéra.

„Mně se tahle satira líbila. Je to vážné téma, ale zároveň velká sranda. Oceňuji, že scenáristé Jan Nosek Novák a Honza Julínek nechali duch knihy zachovaný a že nutná umělecká licence neposunula celé téma za hranici snesitelnosti a nestala se z toho nějaká sci-fi,“ chválil divadelní zpracování své knihy Jaroslav Kmenta, když jej viděl poprvé.

boss babis1

Dle slov ředitele divadla a spoluautora představení Jana Julínka divadelníci očekávali, že ne ve všech kulturních zařízeních a divadlech si budou chtít představení objednat, s představením se však autorům začaly dít jiné nepříjemnosti – politické zákazy.

„Největší šok jsme zažili, když nám v několika nejmenovaných městech odmítli z politických důvodů pronajmout sál s tím, že by z toho měli problémy. Po medializaci této skutečnosti se však strhl takový zájem, že jsme se nestačili divit,“ říká Julínek.

„Nikdy nezapomeneme na všechny ty vstřícné reakce diváků, ani na případy, kdy za námi po představení přicházeli lidé, kterým Babiš zničil podnikání a život. Přesně tak, jak je to v knize Jaroslava Kmenty,“ dodává.

Divadelní představení Boss Babiš přežilo politické zákazy i pandemii Covidu, kdy se nesměly kulturní akce konat. Dokonce bylo po první vlně „Covidové krize“ úplně prvním divadelním představením v celé ČR, které se hrálo za účasti diváků, a to v Jablonci nad Nisou. Inscenaci, která se po celé České republice odehrála 99x, navštívilo desetitisíce návštěvníků.

boss babis3

Nyní Jana Julínka, Jana Noska Nováka, Anetu Julínkovou, Janu Mudrákovou, Ondřeje Lechnýře a Radka C. Jiříčka, kteří v satiře Boss Babiš hrají, čeká stá repríza, kterou se zároveň rozhodli uspořádat jako derniéru. Poslední uvedení představení Boss Babiš se uskuteční 18. května 2023 od 19:30 v divadelním sále předního pražského klubu Rock Café na Národní třídě. Vstupenky jsou k dostání v předprodejní síti GoOut.net.

„Nechce se mi věřit, že Boss Babiš to „dotáhl“ až na 100. reprízu. Premiéru měl měsíc před covidovým uzavřením divadel a hrál se jen v těch krátkých chvílích, kdy byla divadla povolena. I přes to procestoval celou republiku křížem krážem. Během těch 99 repríz mě bavili i kolegové. Jsou inscenace, které prostě jen odehrajete, ale u Boss Babiše se všichni těšili na každou reprízu. Vymýšleli jsme stále nové a nové aktualizace. A na výsledku to bylo vždy vidět. Bavilo to nás, bavilo to diváky, a ještě to přispělo dobré věci,“ bilancuje Jan Julínek.

boss babis2

Zdroj foto: NetwIN production


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Šťastná: “Nej kniha je ta, na které právě pracuju. Tu nejvíc miluju i nenávidím současně.”

Bara Stastna 200Přinášíme vám rozhovor s Bárou Šťastnou, zakladatelkou Šťastného blogu a autorkou několika knížek. Přečtěte si, co pro ni znamená štěstí, na čem teď pracuje, nebo jak se od ostatních liší její poslední kniha.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Literatura

Vlastimil Vondruška: Ulička hanby, vražda v luxusním nevěstinci paní Sabiny

ulicka hanbyZdá se skoro neuvěřitelné, jakou rychlostí narůstá řada vydaných knih známého spisovatele, historika Vlastimila Vondrušky. Na podzim se na pultech knihkupectví se objevily dva nové tituly. Jednak čtvrtý díl historického románu Přemyslovská ep...

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...