Zhudebněná biografie překrásného děcka

Zhudebněná biografie překrásného děcka

Tisk

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

 

 

 

Nejvyhledávanější a nejprodávanější artikl, kterému kromě Audrey Hepburnové nemůže nikdo konkurovat. Tak to je dnešní ikona Marilyn Monroe, značka, která prodává. Ač byla Marilyn už za života, v době své největší slávy, oblíbenou a vyhledávanou celebritou, tak až svou smrtí si paradoxně zajistila punc nesmrtelnosti. Režiséra, libretistu a choreografa představení Marylin (Překrásné děcko) Radka Baláše natolik uchvátil vystavěný kult této osobnosti, že se rozhodl spojit síly se skladatelem a autorem hudby Ondřejem Brouskem, aby společně vytvořili životopisný muzikál vyladěný do reálných barev.

div1

Erotický bonbón

Marilyn balancuje na hraně života a smrti a promítá si celý svůj život. Ve vzpomínkách se vrací na úplný začátek rodinné historie a vybavuje si Babičku Dellu a matku Gladys, které trpěly psychickými problémy a obě žily nespoutaným milostným životem. Není tedy žádným divem, když se Marilyn rozhodla navázat na rodinnou tradici. Na její psychiku mělo také špatný vliv putování z jedné pěstounské rodiny do druhé. Jediné, co ji hnalo v životě kupředu, byl sen stát se filmovou star. A to se jí také splnilo. Ale za jakou cenu? Změnila si identitu, střídala jednu mužskou náruč za druhou a nejlepšími přáteli se jí staly alkohol a pilulky všech tvarů a barev.

Křehkost ženy, povaha vola

Marilyn Monroe uhranula svým pohnutým osudem a jedinečností nejednoho umělce. I dnes má fenomén jménem Marilyn Monroe silný vliv na tvůrce, které žene k dalším zpracováním hereččina života. Do svých sítí polapila i Radka Baláše, který se rozhodl spolu s Ondřejem Brouskem vytvořit komorní psychologický muzikál. Nečekejte tedy pompézní scénu, popové árie, které se vám zaryjí pod kůži, a bombastický příběh, který by ani samotná Marilyn nedokázala lépe přikrášlit. Radek Baláš pojal muzikál jako mozaiku vytvořenou ze životních etap, kterou se snažil oprostit od profláknutých střípků typu zvednutá sukně průvanem z podzemky. Nemohl si ale odepřít zařazení jedné ze scén z filmu Někdo to rád horké a písničku Happy Birthday pro J. F. Kennedyho. Svou pozornost pak zaměřil převážně na období, kdy se spojily ve svazek manželský sexy tělo Marilyn a sexy mozek Artura Millera.

div3

Ondřej Brousek vystavěl hudební motivy na skoro až janáčkovské harmonii a těžkých akordech, které diváka vtahují do děje a výborně fungují v momentech, kdy se Marilyn utápí v litrech tvrdého alkoholu, nejméně třiceti druzích barbiturátů a bojuje se svými depresemi a hlasy, které ve své hlavě slýchá čím dál častěji. Jistě nejpovedenější a nejdojemnější písní celého večera je ta s názvem Měj mě rád. Na atmosféře má jistě zásluhu i fakt, že je hudba zprostředkována živě kapelou, kterou tvoří bicí, basová kytara či kontrabas, klávesy, piano, trubka, saxofon a trombón.

Rozhodně na jevišti nečekejte křehkou blondýnku. Tvůrci totiž nerozvíjí obraz Marilyn s vrtícím zadečkem a koketními pohledy, ale ukazují její druhou tvář, kdy své tělo používala jako nástroj pro splnění svých snů a ze rtů jí vycházely výrazy, za které by se nemusel stydět ani dlaždič. Marilyn Monroe ztvárnila představitelka především charakterních rolí Kamila Sedlárová. Ač se Kamila snažila vcítit do hloupoučké blonďaté sexbomby, stále z ní vyzařovala přirozená inteligence podpořená altovou barvou jejího hlasu. Působivá však byla ve scénách, kdy jako Marilyn propadala depresím a pochybám či zamilovaně vrkala s Arturem Millerem. Milým překvapením byl bezchybný výkon Anežky Polehlové, která si zahrála malou Normu Jean. Za povšimnutí jistě stojí zajímavé ztvárnění Artura Millera Františkem Staňkem a energií a vtipem sršící nespočet postav Jana Sklenáře.

div

I přes velkou snahu a zajímavé nápady se však celé představení divákovi jeví, jako by se odehrávalo za stěnou z igelitu, který k němu nepropustí emoce v plném rozsahu a hloubce. Možná je to právě muzikálovou formou, která vnáší do děje více chaosu než řádu. Příběh je také vystaven spíše tak, aby vynikla v plné síle manipulativní moc Hollywoodu, který sice dává naději zazářit, ale žádá si za to příliš velké oběti, než Marilynina temná stránka.

Klicperovo divadlo uvedlo na svých prknech zajímavý projekt, který však svou kvalitou bohužel nedosahuje vysokého standardu, na který jsou diváci zde zvyklí.

Název představení: Marilyn (Překrásné děcko)
Uvádí: Klicperovo Divadlo
Režie: Radek Balaš
Autor textu: Radek Balaš, Ondřej Brousek
Hrají: Kamila Sedlárová, František Staněk, Jan Sklenář, Tomáš Lněnička, Hynek Pech, Jan Vápeník, Martina Nováková, Isabela Smečková, Marta Zaoralová, Natálie Holíková, Anežka Polehlová / Vilma Dršatová a další
Premiéra: 18. května 2013
Hodnocení: 60 %

Foto: www.klicperovodivadlo.cz, Viktor Kronbauer


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Tomáš David: „Vedu dialog s pánví, kastrólem nebo vidličkou“

200divvvMěstské divadlo Zlín si na novou sezonu sehnalo posily – dva Tomáše. Kromě Tomáše Červinky jde o Tomáše Davida, kterého jsme nyní pořádně vyzpovídali. Na prknech ho můžete vidět jako Pejska v pohádce O pejskovi a kočičce.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Literatura

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...