BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

Tisk

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co je nejdůležitější.

 

Zdravím vás, můžete nám v úvodu představit vaši skupinu? Váš styl označujete ako „underpub hip-core“, co si pod tím má člověk představit?

Ahoj, jsme kapela BU-FU na scéně fungujeme od roku 2006. Kapelu tvoří čtyři lidi: Ambo – bicí (nový bubeník od 22/3/2014), Chmelda – kytara (zakládající člen), Rohy – basa, J.a.r.e.k. – zpěv (zakládající člen). Hudba je pro nás vše, milujeme tu energii, kterou předáváme lidem prostřednictvím našich koncertů a naší muziky. Jsme trochu jiní v tom ohledu, že jsme trošku složitě uchopitelní a zařaditelní…je to kvůli tomu, že si děláme věci po svém. Stejně tak je tomu se stylem, který je druhou částí otázky. Underpub Hip-Core je pro nás hodně srdeční záležitost, protože se to pojí s úplným začátkem kapely, kdy náš původní bubeník Cocesh spojil underground + hospoda + Hip-Hop + Hard Core dohromady a vznikl UNDERPUB HIP CORE., který spojil tyto čtyři výrazy dohromady a přesně to vystihovalo a vystihuje, to co děláme, a jak to děláme. Spousta lidí nám říká, že bychom měli mít HC/METAL nebo HC/Crossover atd…,ale ne UNDERPUB HIP-CORE jsme my.

Fungujete od roku 2006 a máte za sebou několik vydaných počinů, mě by ale zajímalo, jak jste se dali dohromady a jaké jsou v kapele vztahy?

Cesta byla dlouhá :-) Jak tomu bejvá u kapel z malých měst? Všichni se schází v hospodách…u nás to nebylo jinak…Chmelda a Cocesh měli Grindovou kapelu 4FUN, která se rozpadla….J.a.r.e.k. měl tehdy šílený projekt MENZES CREW, který také nefungoval…., Jarkův bratranec ho jednoho dne dovedl za Coceshem a Chmeldou do hospody, pod kterou měli kluci i zkušebnu...po prvním jamu si padli do oka…a hlavně to tam padalo….tak začali zkoušet…., pak přišla řada na basáka Azora, který došel v průběhu prvních měsíců fungování tehdy ještě bezejmenné kapely. Dnešní podoba kapely je taková, že z původní sestavy zůstal Chmelda a J.a.r.e.k. Rohy je 4tý basák v historii kapely a Ambo, který střídá našeho dosavadního bubeníka Martina Budinského. Ambo je 5tým bubeníkem, přičemž je asi dobré říct, že 4 bubeníci se vystřídali během posledního roku :-) Co se týče vztahů, tak ty byly vždy v kapele dobré, možná to vypadá, že kapela ždíme lidi a pak je vyhazuje použité, ale tak to není až na jednu výjimku máme se všemi lidmi, co se v kapele objevili výborné vztahy a jsme velcí kamarádi, v kapele je to podobné…fungujeme jako rodina, protože kapela rodina je.

Co znamená název BU-FU? Jak jste na něj přišli? Bylo víc návrhů nebo tento byl jednohlasně přijat?

Návrhů bylo několik, Vesměs to byly šílené názvy…, které radši nebudeme ani uvádět :-). Nakonec šílenosti padly,...chtěli jsme něco úderného, něco co lidi budou znát, něco co nás bude reprezentovat….pak jak tomu bejvá opět u pivka vypadlo z úst BU-FU, což je tak trochu převzaté, někteří nám to občas předhazují, ale co…. komu se to nelíbí je to čistě jeho problém. Jinak co to znamená se lidi dozví přímo ve filmu HOW HIGH – KDO HULI TEN UMI…rozšiřte si obzory lidi :-)

BU FU 1

Pojďme si povídat o vašem novém CD Buy Us Fuck You. Název příznačně ukrývá akronym vašeho jména, ale co jste jím chtěli říci? Reflektujete tak stav dnešního trhu s hudebními nosiči?

Tak pokud půjdeme do hloubky….tak to volně přeložíme jako KUP SI NAS – NASER SI nebo JDI DO PRDELE, záleží jak si to chcete přeložit, ale podstata je stejná…my tím chceme poukázat na to, že dnešní společnost je zaměřená jen na konzum a rychlé tempo života. Lidi zapomínají na obyčejné věci… jde pouze o zběsilé bezmyšlenkovité nákupy, plejtvání vším, co jiným může scházet. Tzn. Kup si nás to je důležité, to co chtějí všichni (společnosti, korporace…) a Naser si nebo jdi do prdele má představovat – nestarej se o to, co kupuješ…to přece není důležité, hlavně že to kupuješ… LIDI PROBERTE SE!!!!

Na tvorbě desky se podíleli významné osobnosti, nejprve mě zajímá spolupráce s producentem Ecsonem Waldesem ze studia Biotech, který je držitelem několika ocenění. Jak se s ním pracovalo? Motivoval vás hodně?

Tak kromě toho, že jsme ho chtěli tak 5 – 6krát zabít můžeme říci, že je to člověk, který dokáže z kapel vyždímat to nejlepší, co v nich je, teda pokud kapela chce a je ochotná naslouchat. My naslouchali, sice to opravdu bolelo, někdy jsme už nevěděli kudy kam, ale jeho přístupem a vedením máme v ruce něco, na co jsme hrdí a myslím, že i on to má stejně. Ecson je velký člověk, má neuvěřitelný přehled, vidí věci, tak jak je jiní nevidí nebo vidět nechtějí, on se to nebojí říct, což může pro spoustu lidí představovat velký problém…. Je to velkej profík, a až zpětně si uvědomujeme, co nám práce s ním dala, jak nás obohatila a posílila. Děkujeme mistře!!!

Bylo díky němu něco úplně jinak, než jste si vy původně plánovali? Jste za takovou pomoc vděční? A jak jste na něj vlastně přišli?

Změn byla spousta, ale byly ku prospěchu věci. A zda jsme vděční? To je asi zbytečné se ptát, kromě nahrání desky, křtu desky nám Ecson radí a pomáhá dál. Na Biotech – Studio jsme narazili na webu, ozvali se, zeptali se…a bylo :-)

Dále vám pomáhali umělci z českých skupin různých žánrů, jmenovitě například HYNEK TOMAN ze Support Lesbiens. Jak konkrétně přispěl svou trochou do mlýna?

Ohromnej člověk tělem i duší!!! Kromě toho, že s námi trávil ve studiu spoustu času, nahrával, radil, upravoval, vedl naše kroky a někdy musel být opravdu trpělivý…, Taky nás naučil i to, že zabalit se do dá vždy, ale hecnout se a makat rychle a efektivně je opravdu kumšt a on to dokázal více než dobře. Supporti vstali jako Fenix z popela a to je Hynkova práce. Respekt!!

Frontman skupiny Pipes and Pints Mike House s vámi nahrál skladbu Stay Pure a Daniel Kurz z Atari Terror se podílel na písni Prachy. Jak se s nimi pracovalo? Uvažujete, že si i do budoucna pozvete na desku podobné hosty?

Oba kluci jsou profesionálové a dali to jak páni, navíc máme nové kamarády. Práce s tak pozitivně naladěnýma lidma je radost. Určitě bychom i v budoucnu rádi pozvali zajímavé hosty, je to něco, co desce vdechne další rozměr.

Zajímavostí je, že kompletní bicí nahrál bubeník Radek Tomášek (Clou, Support Lesbiens). Nemrzí vás, že bicí nenahrál vás nynější bicman Martin Budinský?

Tak je nutné říci, že Radek nám vytrhl velký trn z paty… Protože jsme v té době měli nového bubeníka…, což byl problém, proto nám Ecson navrhl Radka…, že to bude rychlejší a bude to palba… Nechali jsme si poradit a výsledek je znát. Martin to nabouchat nemohl, protože v té době ještě v kapele nebyl.

BU FU prebal

Jak to máte s hudebními skupinami, které vám pomohli? Jste s nimi kamarádi? A jste připraveni pomoci i vy jim? Myslím si, že taková přátelství na hudebním poli jsou velmi cenná, je to tak?

Tak v případě, že pomůže někdo nám, tak se snažíme pomoci i my, pokud je to jen trochu možné a v našich silách. Jsou kapely, se kterýma dlouhodobě spolupracujeme, zveme je na své akce, oni zase na jejich…je to o vzájemné podpoře. Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho. Bez kamarádů nejsou koncerty, nejsou fanoušci, není nic.

Je nějaká píseň z alba, která vám dala obzvlášť zabrat? Na které jste se nadřeli, ale nyní jste na ni opravdu hrdí?

To je hodně individuální protože, pro někoho je to song Tak Ber, který jsme skládali hodně zajímavým způsobem, jinak než ostatní songy, pro někoho je to ruský song Ljubov, který vybočuje…, pro někoho je to song Stay Pure…. Asi bude nejlepší říci, že jsme hrdí na všechny songy a na celou desku :-)

A je nějaký song, který rozhodně doporučujete k poslechu? Který i rádi hrajete a lidé na něj dobře reagují?

Na desce není žádný song, který bychom neměli rádi…, ale pokud bychom měli vypíchnout ty nejlepší z naší strany, tak to jsou songy Elektrické Křeslo, Goddamn, Tak ber……lidi je mají rádi, výborně na ně reagují…..

Na závěr se zeptám, co máte v plánu nyní? A kde vás mohou naši čtenáři případně vidět?

V plánu máme koncertovat,koncertovat, koncertovat a zase koncertovat, protože to je naše droga. Chceme šířit naší muziku, naše názory. Chceme, aby lidi věděli, kdo BU-FU jsou. Dále bychom rádi dokončili klip a připravili se na letní sezonu. Lidi nás mohou vidět na spoustě akcí, koncertujeme po celé republice,za zmínku stojí třeba datum 11/4/2014 druhý křest desky, který děláme pro kamarády, kteří nemohli dorazit do Prahy….akce proběhne v pardubickém klubu Žlutý pes…Doporučujeme sledovat stránky kapely www.bufaci.cz nebo bandzone. Tam najdete vše.

Děkuji za rozhovor!

My děkujeme za možnost prezentovat naší kapelu!!!!

BU FU 1

Zdroj foto: archiv skupiny


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rozhovor s Vittoriem Franceschim, autorem hry Úsměv Dafné

vittorio Franceschi usmev dafne200Byl jste už někdy předtím v Praze? Jak se vám tady líbí?

Byl jsem tady opravdu jen na skok koncem 70. let minulého století. Zastavili jsme se tu na ...


Literatura

Oko za oko, zub za zub

rozsudek smrti 200To je podtitulem detektivky Rozsudek smrti od Davida Urbana, která vyšla v nakladatelství Kalibr.

 

...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Pohltí nás Sociální síť?


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí n...