Josef Holcman – Lámaní chleba

Josef Holcman – Lámaní chleba

Tisk

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – svobodného - století. Napsal ji spisovatel Josef Holcman, známý autor povídkové knihy Cena facky, a inspiroval se kronikovými zápiskami svého otce. Hru režíruje Dodo Gombár, umělecký šéf divadla.  

 

Hra se odehrává na jihomoravskm venkově a vypráví příběh tří kamarádů – sedláka Vojtu (Jacob Erftemeijer), jeho souseda Aloise (Petr Buchta) a Franze (Tomáš Červinek), vojenského dezertéra z wehrmachtu, jehož Vojta s Aloisem na konci války ukryjí ve stodole a zachrání mu tak život. Jejich přátelství pokračuje i v časech diktatury, kdy se za odvahu a charakter musí platit. A cena bývá někdy až příliš vysoká... Jak se zachovají, až dojde na „lámaní chleba?“

Slabá zápletka, slušné herecké výkony

Lámaní chleba je drama, které občas oživí komediální prvky, ale jehož zápletka je slabá. Není zde rozvinuto nic kromě známých faktů, jako je zakladání družstev, nebo udavačství. To všechno postavy formuje, a je zajímavé vidět, jak reagují na jednotlivé historické události, ale jinak se vůbec nerozvíjejí. Herci se však snaží stvárnit své postavy co nejlíp, a třeba uznat, že se jim to docela daří. Výjimkou jsou představitelky ženských postav, které ve hře nedostaly téměř žádný prostor, a na jevišti jsou takříkajíc jenom do počtu. Třeba taky zmínit fakt, že malého syna jednoho z hrdinů hraje dospělý muž, což dělá společné scény otce a syna poněkud rozpačitými.

 

lámání chleba


Působivé drobnosti

Tvůrci si ale dali záležet na maličkostech, a tím dodali hře dobovou atmosféru. Nejpůsobivější jsou měnící se portréty prezidentů nebo pošťačka, která vždy zdraví a chová se tak, jak doba káže. Někdy se ve hře vyskytne i trocha poetiky, například tehdy, kdy jeden z hrdinů ve snu promlouvá se svým mrtvým koněm, a samotná metafora „lámaní chleba“ je geniální.

Stojí tedy hra za zhlédnutí? Já bych řekla, že ano.  Možná nenabízí vynikající příběh, ale skvěle zobrazuje část české historie a to, jak jednotlivé dějinné události ovlivňovaly životy obyčejných lidí. 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Soukup: „Po četbě vždycky skočím jako pstruh“

Soukup 200Přečtěte si rozhovor s Pavlem Soukupem, interpretem audioknih Medvědín a My proti vám nejen o audioknihách.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...


Literatura

Udělejte si doma sladkosti z Japonska

mochi sladkosti 200Nakladatelství Anag v prosinci jistě potěšilo všechny milovníky Japonska, protože vydalo kuchařku Mochi – sladkosti z Japonska.

...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...