Špína otevře sezónu zlínského divadla

Špína otevře sezónu zlínského divadla

Tisk

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tentokrát se zaměřuje na současné maďarské drama (Béla Pintér, János Háy).

 

Premiéra, která proběhne 23. září, nejen uvede na českých jevištích poprvé hru Špína, ale rovnou tím představí českému publiku současného maďarského dramatika a režiséra Bélu Pintéra. Toho měl tuzemský divák zatím možnost poznat pouze prostřednictvím scénických čtení v Praze.

„Autor se zde zamýšlí nad tím, kolik škody může napáchat frustrace jednotlivce či absence obyčejné lásky a pozornosti. Jak nebezpečné to může být pro celou společnost. Což považuji za velmi aktuální téma,“ říká dramaturgyně Katarína Kašpárková Koišová.

Hra vypráví příběh manželského páru, který se odstěhuje z města na venkov a k dokonalému štěstí mu chybí už jen dítě. Irena však ví, že nikdy neotěhotní. A tak se rozhodne pro adopci. Z dětského domova si ovšem nepřivede nemluvně, nýbrž dvě dospívající dívky: Růžu, přezdívanou Špína, a její kamarádku Anitu. Dvě dívky se ocitají ve zcela cizím prostředí. Tato okolnost je sice zdrojem nesčetných komických situací, ale současně klade zcela zásadní otázky: Jaké je to být nemilován? A jak nebezpečné mohou být předsudky a hluboko pod kůží zaryté stereotypy?

Režisér a umělecký šéf MDZ Patrik Lančarič společně se svým tvůrčím týmem přináší na zlínské jeviště velkolepou podívanou, krásné, plnokrevné divadlo. Hru se rozhodl přenést do českých, respektive moravských reálií, a tak diváci zažijí masopust, lidové divadlo, hip hop i moravský folklór. O práci na inscenaci říká: „Na zlínské jeviště přinášíme představení, které bychom mohli s trochou nadsázky přirovnat k Roku na vsi, ale přenesenému do současnosti. Kromě toho hra dynamickým způsobem střídá komické i vážné situace a nezřídka je prolíná. Umělecký soubor je prací na této inscenaci skutečně nadšen. Věříme, že Špína zaujme naše diváky nejen svým neotřelým příběhem, ale taky svou výraznou výtvarnou složkou.“

Jedním z autorů hudby je i Zdeněk Hrachový z kapely Fleret. Jedná se o vůbec první spolupráci MDZ a dvorní kapely Valašského království. Ten zhudebnil baladu Ilona Budínská, která je ústřední melodií inscenace Špína. „Jde o původní skladbu napsanou přímo pro zlínské divadlo. Diváci ji uslyší živě od divadelní kapely. Zazní i několik dalších známých skladeb Fleretu nebo jejich fragmentů. Na hudbě k inscenaci se výrazně podíleli také herci Štěpán Princ a Adam Kořán,“ doplňuje režisér Patrik Lančarič. O své první divadelní spolupráci Zdeněk Hrachový říká: „Kdysi za mlada jsem hrával ochotnické divadlo, hrál jsem i ve dvou filmech, ale hudbu jsem pro divadlo nikdy neskládal. Mám k divadlu blízký vztah, do divadla rád chodím. Ale co se týká muziky, je toto můj první divadelní počin.“

Tandem scénografů Michala Syrového (scéna) a Michaelu Semotánovou (kostýmy) není třeba zlínskému divákovi představovat. S jejich tvorbou se měli možnost setkat například u úspěšného muzikálu Donaha! nebo inscenace Muž pod postelí. Choreografka Hana Achilles se zlínským divadlem také spolupracuje pravidelně a dlouhodobě (Dobré mravy, Idiot, P + L, Donaha!, Albion aj.).

V hlavních rolích inscenace Špína se představí Marie Vojtěchová (Irena), Marek Příkazký (Adam) a Milana Gorská (Růža). „Baví mě ten text, protože se tam mísí žánry. Vážné věci se řeší s humorem. A myslím si, že to takto funguje i v životě,“ přibližuje Marie Vojtěchová. Adoptivní dceru Růžu jí hraje nová posila zlínského divadla Milana Gorská, která velmi specifickou roli hodnotí následovně: „Na Růže mi přijde zajímavé, jak se vlastně hrozně snaží někoho milovat a být milována, ale protože je jiná a neumí komunikovat s lidmi, tak se jí to moc nedaří. A to je na ní tragické.“

MDZ Spina plakat

Béla Pintér: ŠPÍNA

režie: Patrik Lančarič
překlad: Jiří Zeman
dramaturgie: Katarína Kašpárková Koišová
scéna: Michal Syrový
kostýmy: Michaela Semotánová
choreografie: Hana Achilles
hudba: Zdeněk Hrachový (Fleret), Štěpán Princ, Adam Kořán
hudební dramaturgie: Patrik Lančarič
odborný poradce: Ladislava Košíková

Osoby a obsazení:
Irena – Marie Vojtěchová
Adam – Marek Příkazký
Růža – Milana Gorská
Anita – Karolína Vlčková, j. h.
Ondra Šulek – Luděk Randár
Pavka Kováč / Profesor – Jan Leflík
Vojta – Pavel Vacek
Etuška – Markéta Holcmanová
Vychovatelka / Žid / Čert – Tamara Kotrbová
Jan Sekyra – Gustav Řezníček
Slaměník / Pepík Novák / Serge – Štěpán Princ
Smrt / Kevin Lakatoš – Adam Kořán
Policista – Petr Škrabal

Hudebníci – Adam Kořán, Štěpán Princ, Markéta Holcmanová, Marek Příkazký
Jevištní technika – Karel Matuška, Jan Krejčí, Pavel Slíva, Michal Brož a Radek Vojtěch

česká premiéra: 23. září 2023 v 19 hodin ve Velkém sále

Více informací: www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stýská se nám po mladší a naivnější verzi nás samých

Hana-Hermanova2Hana Hermanová se svou povídkou Cancfranc zvítězila na celé čáře v naší literární soutěži Nejkrásnější milostný příběh. Co o sobě prozradila čtenářům magazínu Kultura 21? Třeba i to, jak se jí psala vítězná povídka, co ráda dělá ve svém volném čase a o čem sní. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...


Literatura

Autor s cenou za nejlepší detektivku roku přichází s novinkou Polednice

polednice200Talentovaný mladý spisovatel Jiří Březina se vrací se svojí třetí detektivkou pojmenovanou Polednice. Samotný název napovídá, že se bude jednat o děsivou krimi.

...

Divadlo

ZLOMVAZ 2012
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o ...

Film

Seděl režisér Roy Andersson na větvi a rozmýšlel o životě?

holub 200Švédský režisér Roy Andersson (viděli jsme od něho např. Písně z druhého patra a Ty, který žiješ) se zařadil mezi tvůrce festivalově ceněných filmů, jejichž samoúčelnost tvarová i syžetová, zahlcující významotvornou složku, vystupuje stále silněji do ...