„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

Tisk

Tychtl Petr 200Nejúspěšnější knižní série posledních let, romanticko-erotická trilogie Fifty Shades od E L James, se dočkala pokračování. Po Padesáti odstínech šedi, Padesáti odstínech temnoty a Padesáti odstínech svobody získalo nakladatelství XYZ práva také na vydání knihy Grey. Fanoušci tohoto celosvětového fenoménu si ji budou moct přečíst už v únoru 2016. Grey opět boří hranice prodejnosti. Během čtyř dní od zahájení prodeje se ve Velké Británii prodalo přes 1 milion výtisků a Grey se stal historicky nejrychleji se prodávajícím titulem. My jsme u této příležitosti přizvali k rozhovoru Petra Tychtla, programového ředitele Nakladatelství XYZ, aby nám nejen o této literatuře prozradil více.

Pane Tychtle, vítám vás u našeho rozhovoru, který je u příležitosti koupení práv na knihu Grey od E. L. James. Bylo složité získat tato práva?

Naštěstí nebylo. Autorka i její agentka byla velmi spokojená s prací, kterou jsme odvedli při práci s její původní trilogií. To následně samozřejmě zjednodušuje veškeré další vyjednávání. Takže vše bylo příjemné a milé. Byť se objevilo mnoho zájemců z Česka o tento titul, zachovala se paní James velmi korektně a o změně nakladatele neuvažovala.

Jde o stejný příběh, ale z pohledu Christiana Greye, což knize dodává jistou exkluzivnost a zájem těch, kterým se série Fifty Shades líbila. Když jsme u toho, jak je to s počty výtisků? Vy jste ten, který dělá odhad prodejnosti?

O tak podstatných věcech v naší společnosti nerozhoduje jedinec, u každé jednotlivé knihy náš tým tvořený redakcí, ale i marketingovým a obchodním oddělením zvažuje nejen náklad, ale například i termín vydání nebo výslednou cenu knihy.

Myslíte si, že bude kniha díky mužskému pohledu atraktivní i pro pány?

Pokud to zobecním tak nejsilnější cílová skupina čtenářů - a to nejen u tohoto titulu - jsou především čtenářky ve středním věku. Pro pány kniha není tím prvním po čem sáhnou ve chvílích odpočinku a relaxace. Takže jsem přesvědčen, že tou základní kupní silou budou opět čtenářky. Což potvrzuje i poptávka po knize. Redakce má zahlcené emailové schránky s dotazy kdy kniha vyjde a pokud se nepletu, není tam ani jeden dotaz od muže. Ale věřím, že i leckterý muž po této knížce sáhne. Minimálně ze zvědavosti. :-)

Série Fifty Shades vyvolala velký poprask a troufám si říct, že i přitáhla spoustu dospělých ke čtení. Čím si to vysvětlujete?

Fifty je fenomén své doby. A byť jsou na něj někdy velmi kritické reakce, plní svou základní povinnost. Baví a odpoutává čtenářovu pozornost od každodenních starostí. A pokud se něco stane fenoménem, přivede ke knize i spoustu nových čtenářů a velká skupina zjistí, že číst je vlastně tak zábavné. Stalo se to v případě Harry Pottera či knih Dana Browna. V tom je magie literatury. Zjistit, že četba není žádný archaický přežitek, ale podněcovač fantazie.

Tychtl fifty shades

Padesát odstínů šedi vydalo nakladatelství XYZ v září 2012. Byl o práva na tyto knihy velký konkurenční boj? Každý zajisté toužil po tom je získat.

Kupodivu naopak. Původní text odmítlo více než 10 předních českých nakladatelství, než dorazil do XYZ. Názor byl totožný. Jedná se průměrný erotický román. Pro nás naštěstí nikdo neodhalil to malé cosi, co odděluje „běžnou“ knihu od bestselleru. To co nikdo nedokáže pojmenovat, ale každý nakladatel to neustále hledá, věří a zkouší. Důvodem proč jsem se rozhodl Fifty shades vydat byla hlavně silná podpora na sociálních sítích. To totiž stojí za úspěchem celé trilogie. Nejdříve v trochu jiné podobě vyšla jako internetový román - fanfiction – a měla ve své podstatě pozici jakéhosi zakázaného ovoce. Takže celosvětový úspěch Fifty shades stvořil jednoznačně internet.

Myslíte si, že tento trend bude mít stoupající tendenci? Že se bude poptávka po erotické literatuře stále zvyšovat?

Rozhodně ne. Je to krátkodobý trend, který již polevuje. A vrací se ke svému standardu. Obdobné knihy jsou na trhu totiž neustále a mají stále velmi slušné prodeje. Hodně romantiky, trocha erotiky, špetka napětí. To je základní rovnice úspěšného čtiva. E L James vše jen zhustila a přeexponovala, ale ten základ zůstává totožný.

Jak to máte s těmito knihami vy? Četl jste nějakou nebo zaznamenal nějaké diskuze o nich v blízkém okolí?

Zde se musím otevřeně přiznat, že nejsem čtenářem této literatury. Ale nikterak ji neodsuzuji a naopak vítám. Je to, jak jsem již řekl, právě jeden ze základních pilířů našeho odvětví. A v rámci mého okolí jsem zaznamenal asi všechny reakce, které například knihy E L James provázejí. Od naprostého zavržení až po totální adoraci. A to je skvělé. Není nic horšího než že to, co vyprodukujete, nikoho nezajímá.

A co knihy obecně? Máte na ně vůbec čas? Nebo je dokážete číst pouze pro zábavu a vnitřní potěšení?

Jistě, to je základ. Ten kdo nemá rád knihy a literaturu asi nemůže fungovat v tomto byznysu. Takže kniha je mou celoživotní organickou součástí. Jen vkus se léty mění. Samozřejmě již nehltám jako v období dospívání vše co mi přišlo pod ruku, ale velmi pečlivě vybírám.

Tychtl Petr-3

Jaká kniha vás v poslední době opravdu zaujala? Dejte nám tip.

To souvisí s předchozí odpovědí. Například jsem zcela takřka přestal číst beletrii. Po tisících titulů zjistíte, že vše již bylo napsáno, a tak mne jen málo co jako čtenáře překvapí. Proto stále více utíkám k literatuře faktu. Z posledních týdnů mě zcela pohltil knižní rozhovor Jana Nováka s Johnem Bokem: Život mimo kategorie. Originální, nekonvenční a strhující. Rád doporučím i knihu novinářky Alice Horáčkové o beatnické femme fatale Vladimíře Čerepkové. V neposlední řadě musím doporučit i knihy z produkce XYZ. Zde mám velkou radost z knihy francouzského autora Bernarda Miniera. První díl jeho detektivní trilogie s komisařem Servazem vyšel pod názvem Mráz a ihned se dostal na první místa prodejních žebříčků.

Máte rád také divadlo a film. Podle čeho si vybíráte, čemu věnujete svůj čas a co patří mezi vaše oblíbená díla?

Mou výhodou či možná nevýhodou je, že to co mám rád, musím zkusit a dostat se za kulisy. Na jednu stranu to znamená spoustu zážitků, ale také více práce a méně času. Tak vzniklo nakladatelství XYZ. Stejně tak i moje další firma Pantheon production. Ta realizovala nesmírně úspěšný film Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů. A od filmu je kousek k divadlu. Takže produkuji několik představení. Například v divadle Palace a zájezdově po celé České republice již rok hrajeme skvělou komedii Francise Vebera Chlap na zabití s Filipem Blažkem a Mirkem Vladykou v hlavních rolích a od září začínáme zkoušet novou komedii Únos!? se Zuzanou Kajnarovou, Mirkem Noskem, Ladislavem Hamplem a spoustou dalších. Takže má oblíbená díla jsou všechna, která realizuji :-).

Můžete nám na závěr prozradit nějaké novinky, které čtenáře u Nakladatelství XYZ čekají?

Novinek je spousta. A proto vybírám ty, o nichž jsem přesvědčen, že bude ozdobou podzimního knižního trhu. Je to fantastická trilogie Mágové od Lva Grossmanna, která slaví zasloužený úspěch po celém světě a chystá se i televizní a filmové zpracování. Jak již název napovídá zavede čtenáře do světa kde se fantazie stává realitou a naopak. V letošním roce vydáme první dva díly a v první polovině roku 2016 celou sérii uzavřeme závěrečným dílem. A také druhý díl z již zmiňované detektivní trilogie Bernarda Miniera, jehož vydání se do konce roku také dočkáme.

Děkuji za rozhovor!

Zdroj foto: Nakladatelství XYZ


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festiva...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mory Kante: “Věc, kterou bych chtěl změnit je konec chudoby a hladu v Africe a ve světě”

mory kante 200Nepřehlédněte tento unikátní rozhovor s interpretem s názvem Mory Kante, který je headlinerem pražského Respect festivalu, ale obohatí vás informacemi o Africe, jejich hudbě i problémech. Sám Mory K...


Literatura

Šifra prolomená téměř po čtvrtletí

Katharinina sifra200Kniha Zlín vydala další knihu Jørna Liera Horsta, tentokrát ze série Odložené případy. Nese název Katharinina šifra a opět stojí za to.

 

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...