Rozhovor s Adamem Chroustem

Rozhovor s Adamem Chroustem

Tisk

chroust 200Nedávno vyšla dlouho očekávaná biografie Dr. Miloslava Stingla (* 19. prosince 1930, Bílina), českého cestovatele, etnografa a spisovatele. Jde o naprosto výjimečného muže s pozoruhodnými zážitky a zkušenostmi. Například zažil blokádu Kuby, mluvil s Fidelem Castrem, objevil ruiny mayských měst, rodil inuitské dítě v Arktidě, přežil námořní katastrofu a pro svou dobrodružnost plaval v řece plné krokodýlů.


Dr. Stingl vykonal celkem 14 cest kolem světa, na svých výpravách strávil celkem 20 let, navštívil 150 zemí a ovládnul 17 jazyků, včetně papuánského nářečí kmene Kumu.
Byl dokonce jako jediný Čech zvolen náčelníkem indiánského kmene Kikapů.
Stal se nejvydávanějším českým autorem (43 knih) a spolu s duem Zikmundem a Hanzelkou patří mezi cestopisné literární špičky.
Adam Chroust spolu s ním napsal jeho životní příběh.
Adam je mladý dokumentátor, producent a projektový manažer. Vystudoval historii na Masarykově univerzitě v Brně a je milovníkem 19. a 20. století. Díky své vášni ohledně české a světové historie se spřátelil s Dr. Miloslavem Stinglem a tím získal svolení zmapovat jeho jedinečný život. S velkým entusiasmem pracoval na knize, které věnoval přes čtyři tisíce hodin.

chroust


Jak jste přesvědčil pana doktora Stingla k sepsání jeho biografie? Jednou přeci prohlásil, že svůj život sepisovat nehodlá.
V prosinci 2010, den před osmdesátými narozeninami, dostal Miloslav Stingl v Dopoledním Radiožurnálu od moderátora Českého rozhlasu Václava Žmolíka otázku, jestli se jeho čtenáři někdy dočkají pamětí nebo autobiografie, jež by odkryla zákulisí jeho výprav. Pan doktor tehdy odpověděl, že sice dostal řadu nabídek od mnoha nakladatelství, ale že by raději pracoval na své biografii s někým, kdo se ho bude kvalifikovaně ptát, protože kvalifikovaný tazatel nesmírně obohatí rozhovor a bez cílených dotazů by si na řadu věcí už nevzpomněl. Autobiografii neměl v plánu. O necelé dva roky později, 26. září 2012, jsem navštívil cestovatelskou přednášku v sále brněnského hradu Špilberk, a poprvé jsem se s ním osobně setkal. Protože bylo zrovna období, kdy po nás učitelé na vysoké škole chtěli téma magisterské diplomové práce, rozhodl jsem se zpracovat, samozřejmě velmi povrchně, během několika měsíců právě život Miloslava Stingla. Vždy mě inspirovaly osudy lidí, jež prožili neobyčejné životy, a dopracovali se k velké moudrosti. Nešlo mi tehdy vůbec do hlavy, že o životě největšího cestovatele východního bloku a nejprodávanějšího českého spisovatele všech dob je tak málo informací. Celé to působilo trochu záhadně. Pan Stingl souhlasil s tím, že mi odpoví na mé otázky (to ještě neviděl seznam, kde jich bylo přes devět set), a ze získaného materiálu jsem potom vytvořil kostru jeho osobního a profesního života. Po několika měsících přišla obhajoba práce, a jako většina dalších zmizela kdesi v bezedném univerzitním archivu. Jenže v září 2013 jsem se přestěhoval do Prahy, a Stinglovu vyprávění jsem mohl naslouchat stále častěji. Asi po roce a čtvrt nakonec souhlasil, abych vzal již hotovou diplomovou práci a dopracoval ji do publikovatelné podoby. Velmi si toho vážím, protože není vůbec snadné souhlasit s tím, aby o padesát osm let mladší člověk zpracoval knihu, která bude shrnovat celý váš dosavadní život pro řadu generací čtenářů. Vnímám to jako velké vyznamenání a důvěru, kterou v mé schopnosti pan doktor vložil v době, kdy za mnou ještě nestálo žádné literární dílo, mě mile potěšila. Tehdy asi nikoho nenapadlo, že před sebou máme další dva roky nesmírně náročné, ale krásné práce. Nakladatelství JOTA v čele s Marcelem Nekvindou a Boženkou Štofkovou, kde pan Stingl vydává řadu let své knihy, vzalo náročný projekt za svůj, souhlasilo s naší velkorysou představou a knihu na začátku letošního listopadu opravdu vydalo v podobě, která překonala naše původní představy o tisíc procent. Symbolickým dnem bylo 26. září 2016, kdy z mého počítače odešly do Nakladatelství JOTA poslední materiály – na den přesně o čtyři roky později od našeho prvního setkání v Brně.


Jaká byla vaše spolupráce? Mohl jste se stoprocentně spolehnout na paměť Miloslava Stingla? Nechyběly z jeho pamětí sem tam stránky, nebo snad celé kapitoly?
Už na podzim roku 2012, při našem prvním pracovním setkání, jsem byl překvapen jeho fenomenální pamětí, kterou ve svém věku disponuje. Během společných rozhovorů si se samozřejmostí vzpomněl na jméno každé říčky, vesnice nebo kmene, který jako mladý dobrodruh navštívil před desítkami let. Při práci na jeho biografii jsem před něj položil velkou mapu Tichého oceánu a zeptal se ho, které z těchto ostrovů měl možnost poznat. Nostalgicky se zasnil, zhluboka se nadechl a skončil své vyprávění po sedmi hodinách nepřetržitého monologu. Na mapě nezbylo jediné bílé místo. Podobných momentů, kdy jsem měl během následujících měsíců a let husí kůži, byla celá řada. Především když bylo zřejmé, že některé příběhy ještě nikomu přede mnou nevyprávěl a já cítil velkou zodpovědnost, aby se ke čtenáři dostaly v nezkreslené podobě. Pokud si pan doktor na něco přesně nevzpomínal, podařilo se bílá místa doplnit informacemi z jeho bohatého archivu, který byl desítky let ukrytý v 280 obrovských cestovních kufrech a 150 bednách, jež zaplnily několik místností jeho vily od podlahy až po strop. Celkem jsme realizovali přes 200 osobních setkání a více než 1700 telefonátů. Denní rekord je, pokud se správně pamatuji, jedenáct hovorů. Mé osobní skóre se zastavilo kdesi za cifrou 4000 hodin práce. Největší předností celé knihy je právě osobní účast pana doktora Stingla, který autorizoval každou část knihy a měl možnost dohlédnout, aby v ní nebyly věcné nepřesnosti. Formu zpracování i obsah jednotlivých kapitol však nechal plně na mně, což považuji za výraz jeho celoživotní galantnosti a respektu k práci lidí okolo něj. Respektoval formu, kterou jsem zvolil a nijak do ní nezasahoval.


Inspiroval Vás Miloslav Stingl? Třeba jen nazíráním na svět, nebo elánem do života?
Od září roku 2013 se s panem doktorem vídáme pravidelně každý týden, většinou vícekrát, a měl jsem tu čest doprovázet ho na cestovatelské přednášky a festivaly po celé republice. Byly to pro mě nezapomenutelné čtyři roky, kdy jsme téměř každodenně diskutovali o všech myslitelných tématech. Mohl jsem poznávat jeho skryté vlastnosti a návyky, kromě těch přirozených i ty, jež si vypěstoval celoživotní vytrvalou prací. Tři základní vlastnosti, k nimž se vždy hrdě hlásil, jsou pracovitost, tolerance a humor. Je známým mistrem komunikace. Každý, kdo Miloslava Stingla osobně zná, může potvrdit, že se v jeho přítomnosti cítí velmi příjemně. Pamatuje si vaše jméno, připomene, o čem jste se bavili posledně, pochválí vás milým komplimentem a poděkuje za přízeň a přátelství. V mnoha ohledech je to člověk mimořádný a nenapodobitelný. Vždy se soustředil na rozvíjení svých silných stránek a zbytečně se nevyčerpával konkurenčním bojem. Díky svému výjimečnému jazykovému nadání – znalosti sedmnácti světových jazyků – se stal celosvětově uznávaným spisovatelem. Miloslav Stingl v tomto boří další bariéru svým vlastním příkladem jako v řadě dalších oblastí.
Inspiroval mě především svým přístupem k životu, kterým prokázal, že pokud máte opravdu silný sen, po němž toužíte, a vytrvale na něm pracujete, můžete dokázat cokoliv. Proto i celý set s knihou je postaven tak, aby čtenáře inspiroval nejen k poznávání světa, ale i zamyšlení se nad vlastním životem a limity, které si mnohdy zbytečně klademe. Chtěl jsem napsat ucelený obraz Stinglových osudů, který by propojil jeho životní odkaz ukrytý v bohaté literární tvorbě s dosud nezveřejněnými vzpomínkami a fotografiemi. V dárkové krabici čtenáři naleznou kromě 540 stránkové knihy s více než 500 fotografiemi též DVD s rozsáhlým výběrem televizních pořadů, CD s archivními nahrávkami rozhlasových pořadů reprezentující Stinglovu sedmdesátiletou spolupráci s rozhlasem či repliku Stinglova cestovního pasu s dobovými vízy. Pokud by se někdo poté, co si jeho pas či knihu prolistuje, sebral, odešel na úřad, nechal si vyrobit nový pas a vydal se překonávat hranice pro něj nepoznaných zemí, byla by to pro mě nejkrásnější odměna. Celé dílo propojuje ručně malovaná oboustranná nástěnná mapa světa. Když se ohlédnu zpět, je skoro těžké uvěřit, jak mimořádný tým se okolo knihy vytvořil a táhl za jeden provaz.   

Jste Vy sám vášnivý cestovatel? Chystáte se momentálně někam?
Ve svých dvaceti osmi letech nemám na kontě žádné speciální destinace, navštívil jsem dosud řadu zemí především v rámci Evropy. Za poslední čtyři roky jsem ale prostřednictví knih, vzpomínek a vyprávění Miloslava Stingla poznal celý svět a těším se, až vyrazím po jeho stopách a budu moci poznávat stejná místa, jež navštívil třeba o padesát let dříve. Zaujala mě například osobitá krása Blízkého východu, především Spojených arabských emirátů a dalších zemí při pobřeží Perského zálivu.


Na jaké další kousky se od Adama Chrousta můžeme těšit? Máte momentálně s knihou program, nebo plánujete něco nového?
Velmi bych si přál, aby projekty, které v budoucnu představím či se na nich budu jakkoli podílet, lidem přinášely radost, inspiraci a chuť překonávat svoje limity a hranice. S knihou plánujeme do konce roku ještě řadu akcí, od rozhlasových či televizních pořadů a rozhovorů pro vybrané časopisy po účast na několika festivalech. Například 3. prosince vystoupíme s panem doktorem Stinglem na cestovatelském festivalu KOLEM SVĚTA v Praze, 13. prosince promítáme v kině CineStar v pražském Centru Černý Most, v lednu pojedeme do Brna na cestovatelský festival GO KAMERA. Ještě do Vánoc by měly vyjít dva velké rozhovory v týdeníku TÉMA a časopise XANTYPA. Program máme zaplněný do posledního místa a moc se těšíme na každou schůzku, kterou máme před sebou. O všech akcích pečlivě informujeme na facebookovém profilu Miloslava Stingla či stánkách www.miloslavstingl.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Soukup: „Po četbě vždycky skočím jako pstruh“

Soukup 200Přečtěte si rozhovor s Pavlem Soukupem, interpretem audioknih Medvědín a My proti vám nejen o audioknihách.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Juraj Červenák: „Mí hrdinové nejsou žádní uhlazení rytíři v naleštěné zbroji. Krvácejí, potí se a chodí na záchod.“

juraj cervenak 200Juraj Červenák je jedním z nejuznávanějších spisovatelů fantastiky u nás i na Slovensku. Jeho knihy, příběhy o Roganovi, ale třeba i osudy Conana, se rychle dostaly do podvědomí čtenářů a došlo k jejich rychlé oblibě...


Literatura

Nalakuj to narůžovo: O tom, jak se vyrovnat se smrtí manžela

nalakuj to narůžovoNalakuj to narůžovo je nová autobiografická próza Martiny Formanové, ve které se vyrovnává se smrtí svého manžela. A to po svém. Knížka je milým a povzbuzujícím čtením hlavně pro ženy. Vydalo ji nakladatelství Pros...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.