Seznamte se s prasátkem Pigym a jeho kouzelným světem

Seznamte se s prasátkem Pigym a jeho kouzelným světem

Tisk

prasatko pigy 200Ilustrátor Jan Vajda je zodpovědný za vytvoření jedinečných postaviček v čele s prasátkem Pigym. Ten pomáhá ztvárnit celý svět prasátka Pigyho a promítnout jej do knih. Vydavatelem je Nakladatelství Fragment a první ze série knih s názvem Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět má za úkol všechny zvířecí hrdiny postupně představit.

První kapitola popisuje samotného Pigyho – malé roztomilé a veselé prasátko, které se rozkoukává. Na paloučku pak potkává kocoura Vojtu a veselou myšku Bibi. Díky záchraně Pigyho uvíznutého v hlíně se začíná pomalu budovat parta kamarádů. S poznáním moudré sovy Hedy Okaté se buduje i příběhová linie celé knihy spojená s výrobou nové mapy. S Pigym a jeho kamarády se malí čtenáři podívají do kuchyně za veverkou Laskonkou, na zahradu kachny Justýny nebo do rádia za psem Egonem. Dalšími postavičkami jsou francouzský netopýrek Pierre, medvěd Hugo a důležitý malíř zajíc Antonín.

Je výborné, jak jsou představeny všechny postavičky a jak je popsána jejich povaha vycházející často ze zažitých vlastností jednotlivých zvířat. Například  myška je velmi aktivní, kocour mrštný a sova  moudrá.

prasatko pigy 1

Styl psaní je jednoduchý, plný přímé řeči a citoslovcí - přesně pro děti. Obsahuje různá ojedinělá slova jako je zaškrundat, zagroškudla, zašprajclý a podobně, což je pro oko dospělého na papíře sice zvláštní, ale určitě to není na škodu a může to skvěle rozšířit slovní zásobu dítěte. Styl také mnohdy komunikuje přímo s čtenářem a tím jej vzdělává, jako například tady:

„Chuchuchu… toto znázorňuje průřez hřibem, tady mám nákres vývoje dubu letního a tady mám seřazeny encyklopedie, herbáře a atlasy.“
Při posledních slovech ukázala Heda směrem k polici s knihami. Pigy, Vojta ani Bibi nevěděli, co tím Heda myslí. Ty to víš? Jestli ne, tak poslyš, jak to vysvětlila Heda:
„Encyklopedie jsou knihy, které shrnují hodně poznatků a zajímavostí o světě, herbáře jsou knížky, kam si lepím vysušené kytičky, abych pak každému mohla ukázat, jak nějaká kytička vypadá, a atlas, to je taková naučná knížka s obrázky.“ (str. 19)

Typograficky jsou bohužel v knize špatně uvozovací věty – tam, kde by měla být správně čárka, je tečka („Justýno! Půjč nám žebřík, porouchala se anténa.“ houkl na ni Egon). Je škoda, že si toho ani editoři nevšimli.

prasatko pigy 2

Ilustrátor Jan Vajda, který postavičkám vtiskl osobitou podobu, pracuje s kresbami, které jsou  jednoduché, ale moc roztomilé a ničemu nechybí charakteristické znaky, vše je logické a reálné a dohromady  tvořící výborný celek.

Kniha je určena dětem od 4 let a není pochyb, že  je bude bavit. Seznámí se  díky ní s jednotlivými zvířátky a nenásilnou formou se naučí nové věci. Za mě rozhodně palec nahoru!

Název: Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět
Autor: Tereza Karpanius
Ilustrace: Jan Vajda/Antimultivitamin
Žánr: dětská
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 63
Hodnocení: 90 %


www.fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Desať slov modernému človeku

deset200Nová kniha na trhu s duchovnou literatúrou, ktorá príjemnou formou rozhovorov medzi kňazom  Milošom Szabom, českým čitateľom známym vďaka knihám Žít podle Bible, Manželství, to je také slib  a Zpověď, (z ktorých posledné dve menované vyšli v nakladat...


Literatura

Známá neznámá Hana Benešová

hana banesova200O první dámě a manželce druhého československého prezidenta Haně Benešové se vždy hovořilo jen v superlativech. I odpůrci Edvarda Beneše, pro kterého nešetřili kritikou, se chovali k paní Haně s notnou dávkou úcty. Jaká ale ve skutečnost...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Rostou jako z vody a čekají na Ostrov

ostrov prebal perex

Ostrov (2005) je akční sci-fi velmi akčního režiséra Michaela Baye. Jeho filmy jsou pověstné tím, že při nich je nejen na co koukat, ale taky nad čím přemýšlet. Hlavní hrd...