Vydejte se Všemi směry

Vydejte se Všemi směry

Tisk

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře poskládaným větám, ví své především studenti Vyšší odborné školy publicistiky Praha. Právě oni pořádají již osmý ročník nezávislého festivalu publicistiky Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v Rock Café, tentokrát s podtitulem Po stopách reportéra. Kam všude nás zavedou?

 

Festival je od počátku až do konce postaven jen na práci samotných studentů. Pilířem jsou ti, kteří letos končí své studium, ale pomáhají i nižší ročníky. Zorganizovat festival není jednoduchá záležitost a práce na pár hodin. Navíc je to neziskový projekt, protože utržené peníze jdou na náklady s ním spojené či se investují do ročníku dalšího. V kombinaci s energií, nadšením a týmovou prací připravujících vzniká unikátní příležitost, jak strávit den. Jinak, jinde a zajisté s hodnotným přínosem informací, zážitků a zkušeností, které se běžně těžko získávají. Kdokoliv tak dostává možnost vidět do samotné publicistické tvorby a letos speciálně do tématu reportáže. Festival bude v deset hodin dopoledne odstartován krátkým úvodem, organizačními informacemi a především vyhlášením soutěže pro všechny přítomné, do které se během programu může kdokoliv zapojit. Po oficiálním začátku už bude následovat sled přednášek, diskuzí a workshopů, v rámci nichž si každý rozhodně přijde na své.

alt

 Hned po úvodu začne první diskuze Cesta informace. O tom, jak se informační cesty liší mezi tištěnými, webovými nebo televizními médii, jaké jsou možnosti jejích ověření a i o dalších zajímavostech, přijdou pohovořit významní hosté. Populární moderátorka z České televize Jolana Voldánová či reportérka Aneta Vojtěchová zajisté zodpoví i ty záludnější otázky. Další hosté z České televize se pro změnu pustí do panelové diskuze Reportéři mezi námi. O tom, že mediální svět s příchodem internetu zcela změnil svou strukturu, není pochyb. Možností vyjádření se k veřejnému dění prostřednictvím sociálních sítí, joggingu a nejrůznějších aplikací se otevírá takřka všem a právě toto téma bude v diskuzi stěžejní. Další částí programu, která rozhodně stojí za zmínku, je pravý diktát od zkušené kantorky češtiny. Kdo z nás ho psal naposledy? Tady budou mít návštěvníci příležitost ověřit si znalosti specifikací češtiny a zjistit, kolik z gramatiky už zapomněli. Diktovat bude Mgr. Jiřina Miklušáková, pro studenty školy legenda mateřského jazyka. Očekává se, že jednou z nejlákavějších panelových diskuzí bude Jedno téma dvakrát jinak. Moderátorka debaty Aneta Vojtěchová bude mít vedle sebe dva žurnalistické protipóly. Erika Taberyho, šéfredaktora časopisu Respekt a Pavla Novotného, bulvárního novináře, kteří se pustí do polemiky o těchto dvou světech.

Navíc po celou dobu budou probíhat workshopy. V těch diskusních se zájemci dozvědí, jak se žije a pracuje reportážním fotografům, o rizicích v terénu, spoustě cestování a důkladné přípravě. V interaktivních workshopech se návštěvníci pro změnu budou moci sami zapojit do “děje”. Petra Slancová, moderátorka televize Metropol, ráda každému pomůže ověřit jeho čtecí dovednosti a přirozený přednes a kdokoliv tak dostane možnost usednout ke čtecímu zařízení a vyzkoušet si na vlastní kůži (nebo spíš oči?), jak náročné to může být. Pokud by přece jen někomu chyběl adrenalinový zážitek, může se pustit do sportovního komentování pod vedením hlasatelů a komentátorů Štěpána Pokorného a Štěpána Sokola.

alt

Po diskuzích a přednáškách bude následovat blok absolventských filmů, škola správného přednesu a čtení, divadelní představení souboru Improvariace a koncertní řádění. Kdo by přece jen nebyl po celém dnu unavený, může zůstat až do jedné hodiny ranní na parketě a zatančit si v rytmu electra DJe Marty. Celým programem pak budou účastníky provázet Marta Sovová a Milan Radosta.

alt

Ojedinělý projekt, který přináší možnost nahlédnout do samotného jádra médií, je určen komukoliv. Do příjemného a neformálního prostředí Rock Café jsou studenty zváni všichni, kteří mají zájem o samotnou publicistickou tvorbu a i ti, kteří jen chtějí strávit den přínosně. Vzhledem k nabitému programu si každý přijde na to své. Navíc vstupné je opravdu symbolické.  Sto korun za vstupenku, o kterou se návštěvníci mohou podělit s doprovodem, je investice minimální. Všichni, kteří se chtějí vydat po stopách reportáže, jsou 12. dubna do “rockáče” srdečně zváni!

Festival nezávislé publicistiky Všemi směry 2012

Datum a místo konání:  12. dubna 2012, Rock Café
Pořadatel: Vyšší odborná škola publicistiky Praha
Informace o předprodeji vstupenek: vsemismery.cz

Vstupné:
•    návštěvníci: 100 kč a 120 kč na místě
•    studenti VOŠP je za 100 kč i s doprovodem

Zdroj foto: vsemismery.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sebastiána I., královna Zlínského Majálesu : „Snad jsem pořád stejně super jako dřív!“

sebastiana 200Zlínský Majáles se kvapem blíží a my vám přinášíme rozhovor s loňskou královnou Majálesu Sebastiánou Hájkovou, která letošní klání organizuje. Co musíte udělat, abyste se stali králem či královnou Majálesu a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Brzobohatý, Ruml a Tobrman jako tuláci ve swingové pohádce Adély Zejfartové a jejího orchestru Sunny Swing

swingova pohadka 200Během letošního adventu spatří světlo světa nová česká pohádka. Nebude to však klasická tele-vizní pohádka, ale swingová pohádka. V hlavních rolích krátkého hudebního filmu k písni Jen se s písničkou smát uvidíte zpěvačku a h...


Literatura

Neekonomické otázky Lenky Farkačové

Neekonomicke otazky perexNakladatelství Grada vydává populárně naučnou knihu mladé ekonomky Lenky Farkačové Neekonomické otázky. Po Neučebnici ekon...

Divadlo

Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Korespondence200Divadlo Na zábradlí se po deseti letech loučí s úspěšnou inscenací Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností Aerofilms bude vyprodanou derniéru 27. června zároveň živě přenášet do kinosálů ...

Film

V šedesáti letech zpátky do ringu

zpatky do ringu 200Film Zpátky do ringu (2013) je velmi originální od začátku do konce. Není zrovna obvyklé, aby lidé na sklonku svého života chtěli zápasit v ringu, a přitom ani jednou neusnuli. Jenže staré křivdy dokážou rozpumpov...