Co když svědek vraždy vidí jen barvy a nerozeznává obličeje?

Co když svědek vraždy vidí jen barvy a nerozeznává obličeje?

Tisk

barva vrazdy 200Nakladatelství Host vydalo zajímavou detektivku s názvem Barva vraždy Bee Larkhamové od Sarah J. Harrisové. Pojednává o synestesii a popisuje barvy tak, jak si ani neumíte představit.

 

 Hlavním hrdinou knihy je Jasper, který vidí svět úplně jinak než ostatní a také nedokáže rozpoznávat obličeje. Trpí totiž synestesií (vyvolání vjemu jednoho smyslu podnětem z jiné smyslové oblasti) a také prosopagnózií (neurologická porucha, kdy postižený nerozeznává tváře). Navíc se stal jediným svědkem vraždy své sousedky Bee Larkhamové… V hlavě z toho má pořádný zmatek, protože si nedokáže přesně vybavit, co se stalo a má dojem, že s vraždou má něco společného i jeho otec.

Příběh je plný barev, papoušků alexandrů a seznamuje čtenáře také se sousedskými vztahy na ulici nebo se zajímavou postavou Bee Larkhamové. Ve vyprávění se prolíná několik rovin, což pro mě ze začátku bylo matoucí, ale posléze jsem si zvykla a byla zvědavá, co bude dál. Přesto kniha není úplně napínavá, místy je i poměrně utahaná a za sebe bych ji rozhodně proškrtala.

Co z knihy dělá ojedinělé dílo je rozhodně popis barev, který je až kouzelný. Nejde jen o to, jak autorka dokázala popsat různá slova nebo zvuky (štěkot psa v barvě žlutých hranolek, středa bílá jako pasta na zuby, sekačka leskle stříbrná), ale také o výběr barev celkově. S představivostí napsaný odstín barvy na papíře dělal rozhodně divy a moc mě taková hra bavila. A kromě barev jde samozřejmě o hrdinu samotného – o autistech už toho bylo napsáno nebo natočeno mnoho, ale Jasperovy poruchy jsou zkrátka něco jiného a rozhodně originálního.

„Točil se pořád dokola, rozehrál svoje vlastní kolo smrtelné ruské rulety.
Žít, zemřít, žít, zemřít, žít, zemřít.
Slova opačného významu i barev: nefritově zelená, agresivní rudá, nefritově zelená, agresivní rudá, nefritově zelená, agresivní rudá.
Bee ten nůž zastavila, praštila do něj dlaní. Zrnitě dřevité odstíny ve tvaru šipek.“ (str. 318)

Pokud hledáte nějakého neotřelého hrdinu a rádi si v hlavě sami malujete barevné scenérie, určitě po této knize sáhněte!

Sarah J. Harrisová je spisovatelka a novinářka. Přispívá například do Daily Mail či The Mail on Sunday a zabývá se především problematikou vzdělávání. Právě díky této práci se začala zajímat o synestezii a prosopagnozii, neurologickou poruchu, kdy postižený nerozeznává tváře, a tyto způsoby vnímání se staly námětem jejího prvního románu pro dospělé, Barva vraždy Bee Larkhamové (2018). Autorka ve volném čase provozuje bojové sporty, získala černý pásek v karate a zelený v kickboxu. S manželem a dvěma dětmi žije v Londýně.

barva vrazdy

Barva vraždy Bee Larkhamové
Autor: Sarah J. Harrisová
Překlad: Tereza Marková Vlášková
Žánr: thriller
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 423
Hodnocení: 83 %

https://www.hostbrno.cz/barva-vrazdy-bee-larkhamove/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozchodové řízení. WTF? Český crazy thriller!

rozchodove-rizeni-perexPánové, co byste dělali, kdybyste se dozvěděli, že si vaše bývalá (o kterou však stále stojíte) bude za pár týdnů brát někoho jiného? A dámy, jak byste reagovaly na demonstrativní únos přímo od oltáře (poté, co jste ostentati...


Literatura

Vyšla Velká kniha komiksů Jana Štěpánka

velkaa kniha komixu200Jan Štěpánek je můj oblíbený autor komiksů, proto jsem s nadšením přivítala počin Tomáše Krejčího a redaktorů nakladatelství Edika, kteří pro jeho fanoušky připravili Velkou...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

Godzilla zasahuje

godzilla perexPravěký veleještěr pojmenovaný Godzilla se v japonských kinech poprvé objevil přesně před šedesáti léty (film v tuzemské distribuci nazvaný Probuzená zkáza mohli čeští diváci spatřit až o tři...