S touto příručkou nebude pozorování ptáků žádná věda

S touto příručkou nebude pozorování ptáků žádná věda

Tisk

Pozorovani ptaku 200V nakladatelství Kazda vyšla Příručka k pozorování ptáků s podtitulem Vybavení, postupy, příprava a praxe. Ocení ji jak profesionálové, tak laici milující přírodu a opeřená stvoření.

 

 

 

V úplném úvodu knihy ji autor popisuje, věnuje se zkratkám a vysvětlivkám a také topografii ptačího těla. Následují základní informace o ptácích a čtyři velké kapitoly: Příprava: Vybavení a optika, V terénu: jdeme „na ptáky“, Určování ptáků: jak na to a Průvodce určováním podobných druhů. V závěrečné části jsou další informace, které by měl vědět pozorovatel ptáků a najdete zde tipy na další čtení, užitečné odkazy, literaturu, slovníček, rejstřík, zdroje, ediční poznámku a také informace o autorovi knihy.

Leander Khil píše, že hlavním cílem knihy je poskytnout pokročilým pozorovatelům i začátečníkům pevné základy pozorovacích strategií a určovacích technik. Měla by podle něj odpovědět na různé otázky a pomoci s obtížnějšími případy určování i probudit chuť k vlastním objevům. „Ty totiž nevyhnutelně čekají na každého, kdo se dokáže venku pohybovat s otevřenými očima a nastraženýma ušima,“ dodává.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Staňte se odborníky na pozorování ptáků

Od tohoto titulu jsem neměla vysoké očekávání, myslela jsem, že půjde o spíše laickou knihu zaměřenou na pozorování například na zahradě nebo na procházce s tím, že zde budou nějaké obvyklé rady a tipy. Byla jsem mile překvapená tím, jak moc jsem se spletla. Příručka pozorování ptáků jde opravdu do hloubky a hned po přečtení prvních kapitol o přípravě na pozorování je patrné, že je autor opravdový profík. A tento dojem z něj jen roste.

Při čtení mě potěšily tipy na mobilní aplikace spojené s ptáky, a to především s jejich zvuky. S velkým zájmem jsem si přečetla pravidla správného pozorovatele a jako opravdu praktické jsem hodnotila i obsáhlé tabulky s rozpisem, kdo je kdy k vidění. Fascinovalo mě, kolik atributů je možné vnímat při určování ptáků a obdivovala jsem detaily popisované v průvodci určováním u podobných druhů. Ilustrace vypadají jako fotky a musí za tím být jak hodně práce, tak především reálných zkušeností.

Vím, že se ke knize budu ráda a často vracet a věřím, že díky ní získám velký přehled o ptácích a že se budu venku mnohem více dívat kolem sebe.

Leander Khil se narodil roku 1988 ve Štýrském Hradci (Grazu). Je to vášnivý ornitolog a se stejným zápalem fotografuje přírodu. Už na základní škole se velmi zajímal o přírodu a ptáky, v čemž ho při cestách po Evropě, do Severní Ameriky, Izraele a Indie podporovali rodiče. V jeho dětství se tak (téměř) všechno točilo kolem ptáků a toužil poznat a vidět co nejvíce různých druhů. S koncem školní docházky ale svůj zájem přesunul od pouhého pozorování přírody k jejímu výzkumu a ochraně. Studium biologie ve Štýrském Hradci a ochrany přírody ve Vídni nasměrovalo jeho nadšení k vědecké dráze. Během studia se jeho zájem o ornitologii ještě více prohloubil a při hledání vzácných druhů ptáků a mimořádných biotopů procestoval celý svět. Nyní ho zajímají zejména ekologické zvláštnosti a ohrožené nebo obtížně pozorovatelné druhy. V současnosti pracuje na několika projektech spojených s ptáky, včetně popularizačních vycházek, přednášek, ornitologických exkurzí, knih a úspěšných televizních dokumentů.

Pozorovani ptaku obalka

Příručka pozorování ptáků
VYBAVENÍ • POSTUPY • PŘÍPRA VA • PRAXE
Autor: Leander Khil
Překlad: Libor Schröpfer
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 303
Hodnocení: 89 %

https://www.knihykazda.cz/prirucka-k-pozorovani-ptaku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Johanka z parku – nová knížka Ivony Březinové

Johanka  z  parku200Miloš, Leoš a Oldřiška to nemají vůbec jednoduché. Babička Hermína, která dosud byla celkem normální a chovala se babičkovsky, trávila s nimi svůj čas, najednou tu a tam záhadně zmizí z domu. Ale to není všechno – ona začala n...


Literatura

Vím, kdo jsi – identita k zapůjčení

VímkdoAimee Sinclairová je herečka a miluje svou práci. Líbí se jí předstírat, že je někdo jiný a žít život někoho jiného. Má v tom docela praxi, přesně tohle totiž dělá téměř celý svůj život.

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...