Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

Tisk

nejchytrejsi cech200Nejchytřejší Čech, student Jiří Šafka z Hradce Králové, si 29. května odnesl z České mincovny svou zaslouženou výhru. Stal se totiž vítězem zábavné show České televize Nejchytřejší Čech. Pět čtyřicetidukátů v ryzím zlatě s portrétem Jana Amose Komenského v hodnotě milion korun mu ředal za přítomnosti notáře České televize obchodní ředitel mincovny Aleš Brix.


Pane Šafko, jak se cítíte s titulem Nejchytřejší Čech? Co vám účast v této soutěži dala?

Popravdě řečeno se cítím stejně, jako bez titulu. Není to nic, co by převrátilo můj život naruby a bez čeho bych nemohl žít. Spíš se těším, až to nadšení opadne a přátelé si mě přestanou dobírat. Soutěž samotná mě naučila hodně o mých slabinách a díky přístupu ostatních soutěžících i to, že rivalita nemusí nezbytně znamenat nenávist či závist.

Mohl jste si vybrat, zda chcete výhru v hotovosti nebo ve zlatě. Proč padla volba právě na pět čtyřicetidukátů v ryzím zlatě s portrétem Jana Amose Komenského? Co s nimi nyní plánujete udělat?

Ta volba pro mne byla jasná už ve chvíli, kdy jsem se o ní dozvěděl. Milion v korunách je krásná věc, nicméně hned od převzetí by začala ztrácet na ceně. V dnešní době je těžké najít kompromis mezi vysokým výnosem a nízkým rizikem investice, nicméně pro mne osobně se tomu nejvíce blíží právě zlato. Na druhou stranu, kdybych měl rodinu a splácel hypotéku, tak bych se určitě rozhodoval jinak.

nejchytrejsi cech1

Jaké jste měl pocity v okamžiku, kdy jste byl vybrán mezi 24 soutěžících ve hře Nejchytřejší Čech? Měl jste například trému z vysílání?

Tréma určitě byla poslední věc, na kterou jsem v té chvíli myslel. Když jsem se dozvěděl, že jsem postoupil, měl jsem pocit splněného úkolu – postoupit mezi 24 nejlepších – a zároveň pocit obrovské odpovědnosti před sebou. Vědomí toho, že člověk bude vystupovat v televizi, přináší především odpovědnost za to neztrapnit sám sebe a zároveň nezklamat lidi kolem sebe. A to se mi myslím podařilo.

Jaká disciplína se vám v průběhu hry zdála nejtěžší a jaká naopak nejjednodušší? Co je vaše silná stránka?

Nejtěžší a zároveň nejzajímavější disciplína pro mne rozhodně bylo křeslo, ve kterém jsme museli hledat slova a zároveň si hlídat časový limit. Je to opravdu soutěž, ve které můžete ukázat své strategické myšlení, schopnosti multitaskingu, soustředění i jazykové znalosti. Tedy soutěž hodna nejchytřejších Čechů. Zpětně bych samozřejmě posuzoval jako nejlehčí soutěž tu, ve které jsem získal nejvíce bodů. Hodně příjemné mi bylo hádání společných slov z indicií nebo takzvaná „šipkovaná“ ve finálovém dílu.

nejchytrejsi cech2

Trénujete nějak svou paměť? Jak? Máte nějaké tajné triky?

Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám. Naštěstí nebyla soutěž příliš o paměti. Paměť jde trénovat, třeba způsobem, který ukázal Jiří Havelka, a v tu chvíli už se jedná o dovednost, kterou se můžete naučit. Soutěž, ve které by rozhodovala paměť, bych rozhodně nevyhrál. Pokud ale jde o bystrost úsudek, doporučuji dvě věci. Zvědavost a sport. Bez přirozené zvědavosti ztratí člověk potřebu se vzdělávat a udržovat si čerstvé myšlení. Sport mi potom pomáhá vyčistit si hlavu, užívat si svobody a toho, že člověk nemusí myslet na školu či jiné povinnosti.

Co byste doporučil našim čtenářům, aby se také mohli stát Nejchytřejším Čechem?

Neustále si udržovat bystrou mysl – ať už luštěním křížovek, sledováním zpráv či čtením wikipedie. A hlavně si najít to, co člověka dokáže odreagovat a při čem dokáže relaxovat.

Děkuji za krátký rozhovor!

nejchytrejsi cech3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Literatura

Romantika Holka přes palubu

holka pres palubu200V červnu vydalo nakladatelství Cosmopolis oddechovou romantickou slaďárnu holka přes palubu od Američanky Tessy Bailey. Pikantní romantické čtení ocení všechny ženy, které si přejí přečíst přímočarý příběh o lásce.

...

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

V kině se dějí zázraky nejen na velkém plátně. Valentýna tu totiž slaví nejen šťastně zadaní, ale i ti, kteří svou polovičku hledají. Nevěříte?

Rande jako z filmu 200Ať jste single nebo zadaní máme pro vás tip, jak skvěle strávit valentýnský večer a nesedět jen doma na gauči. Cinema City si totiž i letos pro své návštěvníky připravilo oblíbenou valentýnskou soutěž s názvem Rande jako z filmu...