Dluhy musejí být splaceny

Dluhy musejí být splaceny

Tisk

posledni poutnik 200Se zajímavými a mnohosetstránkovými debuty se na severu Evropy jako by roztrhl pytel. Tentokrát se podíváme do Norska za spisovatelem Gardem Sveenem, který rozehrává novou sérii s vyšetřovatelem Tommym Bergmanem. Spojuje události z druhé světové války se současností. Dají se tak staré případy vůbec objasnit?

 

Kniha, která svým námětem vyšetřování téměř šedesát let starého případu připomíná seriál Odložené případy, je na prvotinu opravdu překvapivé dílo. Odehrává se ve dvou časových rovinách a rozkládá se mezi Norskem, Švédskem, Británií a Německem.
Dvě časové roviny jsou na začátku poměrně matoucí, ale když čtenář dostává více a více nitek dohromady, začíná se celkový obraz vyjasňovat.
V krátkém rozmezí jsou nalezeny tři kosterní pozůstatky a ve svém domě je zavražděn velice brutálním způsobem významný muž. Ukazuje se, že odhalená těla jsou v zemi uložená už od druhé světové války a je tak samozřejmě těžké zjistit jejich totožnost. U zavražděného Krogha je položen nůž, který patřil členům Hitlerjugend. Vyšetřovatel Tommy začíná tušit, že existuje mezi oběma událostmi spojení.
Po dlouhém pátrání, které vede Tommyho do mnoha slepých uliček, vyšetřovatel zjišťuje, že možnými obětmi jsou Agnes Gernerová –  norská občanka vycvičená jako agentka v Británii, která se dostává do domácího odboje, spolu s dcerou významného nacisty a služebnou z jeho domácnosti.
Pomalými krůčky a ustrnutím v několika slepých uličkách se ale i tento zapeklitý případ dobere svého konce, odkrytí překvapivého vztahu postavy Agnes a uvědomění si, že si nemáme nechat od autora bezmyšlenkovitě nasadit bulíky na nos.
V některých reakcích na knihu jsem objevila negativní přijetí ve smyslu toho, že autor přesně nevymezil svou knihu žánrem – je to detektivka, je to thriller? Takové spojení přece použila například i islandská spisovatelka Yrsa Sigurðardóttir. V žánru napínavé literatury se přece občas musí projevit nějaká změna, autoři nemohou stagnovat, a proto tuto mírně rozostřenou hranici vnímám pozitivně.
Autor zamýšlí celou sérii s hlavním hrdinou Tommym. Třeba se mu v dalších dílech dostaneme více pod kůži, zatím jsme se o něm mnoho nedozvěděli, a to málo, co už víme, není zrovna pozitivní. Kam ho příště zavede jeho policejní práce?
Milovníci napínavých příběhů, severských zemí nebo odbojářské činnosti ze druhé světové války si v knize přijdou na své. I ti, co věří, že je lepší vyřídit si účty raději později než-li vůbec.

posledni poutnik

Poslední poutník/Den siste pilegrimen
Autor: Gard Sveen
Žánr: krimi román
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 495
Hodnocení:  90 %              

Zdroj foto: /http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/krimi/posledni-poutnik-1111

http://www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nevinný hřích s Marcelou Mlynářovou
ImageNejen muži mají své dny. I ženy potřebují občas zhřešit a nejlépe bez přítomnosti silnějšího pohlaví. A jak na to? Stačí sáhnout po knize Marcely Mlynářové Kdo nehřeší, nežije. Nakladatelství Brána

Literatura

Román o divokých devadesátých letech

Kšeftmani a pistolníci 200Devadesátá léta patří v poslední době mezi oblíbená témata. Když se pak nejen na knihu, ale libovolné dílo ještě přidá, že je podle skutečných událostí, měl by být úspěch zaručen.

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...