Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících

Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících

Tisk

Basnicky o vysavaci 200Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících věnuje Michaela Peterková Johance a Samovi. Nevím sice, kdo jsou Johanka a Sam, ale myslím si, že právě dostávají bezvadný dárek.

 


 
Doma v koutech, na policích
skrývají se pomocníci,
schválně otoč list.

O věcech na elektřinu,
které baví, šetří dřinu,
pojď si teďka číst.

Obvykle čtu knihu tak, jak se to normálně dělá, to znamená odpředu. Tuhle jsem ale otevřela hned vzadu, tam, kde je obsah, a zjistila, že ke každé kapitole patří čtyři strany. A tak má malý čtenář čtyři strany na povídání o vysavači, čtyři strany patří lednici, další čtyři strany patří televizi, pračce, vrtačce, také myčce na nádobí, počítači a dalším domácím pomocníkům.

A tak jsem to vzala pěkně od začátku, tak, jak se to normálně dělá. „Chobot má a slon to není, přeborník je v uklízení…“ No jasně, mluvíme o vysavači. Dlouhá básnička, pěkný obrázek a potom povídání o tom, z čeho se vysavač skládá, jak nám pomáhá, v čem je užitečný a jak to lidé dělali, když ještě vysavač nebyl. Pak je tu hnědý rámeček a v něm dvě otázky, aby si prckové mohli malinko lámat hlavičky. Následuje krátká kapitolka Vysavač pro rodiče a trocha pojednání na téma z jiného pohledu. Například o vysávání psychickém, když se prcek zatím ještě spoléhá na rodiče nebo je na něj odkázán, protože je tak mrňavý, že na něj být odkázán musí. Takové trochu psychologické okénko. Já to říkám pořád – čeština je krásná. Jedno slovo a kolik má významů. Náš mateřský jazyk nás neustále drží ve střehu a zaměstnává naši mysl a mozkové závity.

Basnicky o vysavaci

Stejný vzorec uspořádání kapitol najdeme i u dalších domácích pomocníků.

Dá se na něm psát i hrát,
mluvit s kamarády,
učit se i pracovat,
hledat různé rady.

Divil by se prapraděda,
co je tahle bedna zač.
Je to prosté, žádná věda,
všichni známe – počítač.

A právě počítač je dnes, bohužel, oblíbeným fenoménem vyhledávaným dětskou duší. Děti mají pocit, že počítač je všechno – zdroj vzdělání, zábavy, komunikace, zkrátka že počítač je život. A tady se o něm dozví všechno, co by o něm měly vědět, a to nejen o tom, jak může člověku pomoci, ale také například o jeho nemocech. Protože i počítač se může někdy zakuckat. Zajímavé povídání a vtipné veršování tady, spolu s vašimi zvídavými dětmi, najdete třeba o pile, mikrovlnné troubě nebo CD přehrávači a jiných přenašečích obrazu a zvuku.   

Upřímně: původně jsem čekala jen básničky, ale v těch krátkých vyprávěních najdou prckové spoustu zajímavých informací podaných přesně tak, aby to jejich hlavičky pohodlně a jednoduše pochopily. Když vezmu v úvahu, že máme listopad, asi vím, co můj synoveček, který chodí do první třídy, najde pod vánočním stromečkem. Ale p s t, to je tajemství.

Název: Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících
Autor: Michaela Peterková
Žánr: Poučná pro malé čtenáře
Obálka: Irena Rozvoralová
Odpovědná redaktorka: Eva Mrázková
Technický redaktor: Jiří Matoušek
Vydalo: Nakladatelství Edika v Brně ve společnosti Albatros Media a.s., Praha 4
Rok vydání: 2014, číslo publikace 18610, lepená v pevných deskách, 1. vydání
Počet stran: 48

www.albatrosmedia.cz
www.edika.cz

Foto: www.albatrosmedia.cz


( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Děsivější než bomby pršící z nebe je žena v černém

zena 200Píše se rok 1940. Skupina školáků se dvěma učitelkami prchá do bezpečí z německými bombami trýzněného Londýna. Utíkají před nálety a měli by najít útočiště v Domě u Úhořího močálu. Je sice zpustlý, ale měl by být daleko od zkázy pršící z nebe. Rázná ...


Literatura

Muž jako evoluční inovace?

muz jako evolucni inovace200Mužský úděl uprostřed měnících se poměrů, kdy se prosazují feministická hnutí a genderová studia, jako by se vytratil ze zřetele badatelů - proto musím ocenit Stanislava Komárka, vysokoškolského pe...

Divadlo

Na Plovárnu jedině v lázních!

plovarna 200V rámci multižánrového festivalu LUHOvaný Vincent čeká jeho návštěvníky také divadlo. A ne ledajaké. Půjde o žonglérsko-akrobatické představení Plovárna souboru Bratři v tricku. Kde jinde strávit nedělní odpoledne rozmarného léta než v Jurkov...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...