Přežije poslední skupinka lidí upírský Hon?

Přežije poslední skupinka lidí upírský Hon?

Tisk

Nakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům dystopii Hon, jejímž autorem je mladý americký spisovatel Andrew Fukuda. Jedná se o nový příběh z řady young adults, který se tentokrát odehrává ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a  hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně představuje luxusní lahůdku.

Hlavním hrdinou je sedmnáctiletý Gen, který se od ostatních upírů liší. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není totiž upír, ale člověk (glupan). Za to, že dosud žije, vděčí otci, který mu vštípil přísná pravidla, jejichž dodržováním se snaží splynout s upíří populací.
Pravidla jsou dost náročná. Nepotit se, nesmát se (upíři si místo smíchu drbou ruku), neplakat, neslzet, nemít opálenou pleť, nekašlat, nemít kamarády, neusnout na veřejnosti (upíři totiž spí zavěšení na spacích hácích u stropu), nebroukat si, nezpívat si, neulomit si falešné špičáky, a stovky dalších.
Gen je v celonárodní loterii spolu s dalšími šesti upíry vylosován, aby se zúčastnil honu na poslední lidi, kteří jsou chováni pro vědecké účely Ústavem pro studium glupanů. Je vytržen ze svého prostředí a  odvezen do ústavu, aby se připravil na hon. Spolu s ním se zde ocitá i jeho spolužačka Záře, kterou tajně miluje a jež byla také vylosována. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců i organizátoři honu začínají tušit, že s ním není něco v pořádku. Den (spíše noc) honu se blíží. Bude se Gen honu účastnit na straně lovců nebo lovených? Dokáže i nadále předstírat, že je upír? Bude následovat hlas svého srdce?
Hon je prvním dílem trilogie ze světa upírů a glupanů. Další díly se jmenují Kořist (v češtině vychází v říjnu 2014)  a Past (duben 2015). Kniha je vyprávěna v první osobě hlavním hrdinou Genem, což přispívá k větší dramatičnosti děje, ale na druhé straně se čtenář moc nedozví o pozadí popisované společnosti (např. odkud se vzali upíři, proč došlo úpadku civilizace, atd.)  Náctiletým čtenářům, kterým se už omrzeli upíří sexy hrdinové a jejich lovestory s lidskými dívkami, přináší Andrew Fukuda napínavý akční příběh, v němž dospívající chlapec vzdoruje celé upíří společnosti a bojuje o svůj život. Pokud si odmyslíme některé nelogičnosti (např. úřady ani škola se nezajímají o Genovi rodiče a nechávají ho žít od deseti let samotného v prázdném domě, absence kontrol a zkoušek, jimiž by se testovalo obyvatelstvo, zda mezi nimi nejsou infiltrováni glupani), čeká nás příjemné oddechové čtení plné nečekaných odhalení.

Hon 1

 

O autorovi
Andrew Fukuda se narodil na Manhattanu a vyrůstal v Hongkongu, je napůl Číňan a napůl Japonec. Po studiích historie na Cornellově univerzitě pracoval v manhattanské Čínské čtvrti. Jeho první kniha Crossing se umístila mezi deseti nejlepšími na žebříčku „prvotin“ a krimi románů za rok 2010.
Jeho druhá kniha Hunt (vychází v českém překladu pod názvem Hon), byla vydána v roce 2012 a vyšla již ve dvanácti zemích. Po jejím vydání se stal Andrew Fukuda spisovatelem na plný úvazek. V současné době žije se svou rodinou na Long Islandu v New Yorku.
Další informace na Andrew Fukuda


Hon
Autor: Andrew Fukuda
Překlad: Jakub Kalina
Žánr: fantasy pro mládež
Vydáno: 2014
Stran: 300
Vydalo nakladatelství: Fragment
Hodnocení: 75 %

 

Fragment - Hon

Zdroj foto: Fragment


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

alena hajkova perexAtraktivní, zajímavá, temperamentní, akční, inteligentní, empatická, pokorná...  Tak nějak bych charakterizoval paní Alenu Hájkovou, jednatelku agentury VIP osobnosti. Řadu let organizuje zajímavé akce, na jiných zase spoluprac...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dávejte si pozor, abyste nepotřebovali dívku, která krotí noční děsy

Povidky po 1 perexUrčitě jste o nich už slyšeli – o svěřencích slečny Peregrinové, kteří nás vtáhli do úplně nového světa podivných. Jak to dopadlo s hrdinou Jacobem, už víte. Ale co se dělo desítky, stovky let před tím, než jsme se seznámili s J...


Literatura

Milý příběh nejen o horách a lásce

hory-mlha200Tessa Randau se vrací s další knihou a dalším setkáním, které jí změnilo život. Tedy tentokrát znovu otevřelo srdce. Jedná se o knihu Hory, mlha, láska a já, která vyšla opět v Nakladatelství KAZDA.

...

Divadlo

Třeskutý duel vlašáku a mungo klíčků v Divadle Kalich

zenazapultemperexKoloniály se smíšeným zbožím nejsou jen tak obyčejné obchody. Nejen za pultem, ale také před pultem mezi regály s různorodým artiklem se denně odehrávají podivuhodné lidské i potravinové příběhy. Proto není divu, ...

Film

Sněhulák? Spíš nesourodá sněhová břečka

snehulak 200Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku běží od 12. října v kinech. Tvůrci a marketéři slibují, že se budeme bát. Ti, co četli knižní předlohu Jo Nesba ví, že by se bát měli. Převézt knižní bestseller známý všude po světě do filmové podoby je vždy velká loter...