V Mělníku vystavují kousek Afriky

V Mělníku vystavují kousek Afriky

Tisk

afrika perexAž do 22. června si v mělnické galerii Ve věži můžete prohlédnout výstavu obrazů s africkou tematikou. Nevšední expozici vytvořila malířka Radu Tesaro a sběratelka afrického umění Marie Imbrová.

 

 


Radu Tesaro, vlastním jménem Radka Tesařová, se narodila v Praze v roce 1979. Od roku 2004 žila v Zambii, momentálně pobývá v hlavním městě České republiky. Tvorbu malířky, která svá díla vystavuje v nejprestižnějších galeriích světa, poznáte na první pohled. Její obrazy překypují životem, sluncem a barvami. Umělkyně na nich zachycuje africký život, lidi a zvířata. Řada mezinárodních ocenění Radu Tesaro řadí k nejtalentovanějším umělcům současnosti. Kromě toho, že maluje, je také matkou malé dcery Tisy.

afrika4

afrika3

Marie Imbrová je afrikanistka, která dlouhá léta pracovala na českých velvyslanectvích v Keni a v Zimbabwe. Podporovala a stále podporuje africké umělce, na „černý kontinent“ se dodnes často vrací. Sbírá africké umění a šperky. Výstava v Mělníce není zdaleka první podobnou akcí, na které se podílela.

afrika2

afrika1

Mělnickou „Afriku ve Věži“ si rozhodně nenechte ujít. Nevšední obrazy nadchnou i Vás.
Vstup na výstavu je navíc zdarma.

www.melnik.cz/afrika-ve-vezi/a-1134

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lidé a hvězdy očima Michala Bílka

Bilek perex
Kovář, sochař, malíř, řezbář, restaurátor, fotograf i dobrý amatérský hvězdář od jehož úmrtí uplynuly tři roky,  to byl Michal Bílek, jehož celoživotní dílo a život veřejnosti představuje ústecké muzeum pod názvem Lidé a hvězdy.


Literatura

Zábava nejen na prázdninové cesty

kouzelne cteni 200O edici Kouzelné čtení společnosti Albi jsme vás na Kultuře21.cz už informovali a nyní bychom vám rádi představili dvě knihy a hru, které zabaví vaše ratolesti nejen na cestách. Konkrétně se jedná o mluvící knihy Česká republika a Svět zvířat a interaktivní Hru ...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Filmy 30. Českého lva jsou online na dafilms.cz

cesky lev 200Streamovací portál DAFilms nabízí tradiční online přehlídku nominovaných filmů Českého lva. Diváci si až do 31. března mohou na jednom místě vychutnat nejen filmy nominované na 30. Českého lva, ale i speciál k 30leté historii udílení cen. Milovní...