Galerie města Pardubic představuje dosud nevystavované dílo Pavla Nešlehy

Galerie města Pardubic představuje dosud nevystavované dílo Pavla Nešlehy

Tisk

pavel nesleha fotografie pardubiceNedávno nově otevřená Galerie města Pardubic, která se nachází v historických prostorách Příhrádku, připravila pro své návštěvníky soubor dosud nevystavovaných fotografií malíře, fotografa a vysokoškolského pedagoga Pavla Nešlehy (1937-2003). Ve spolupráci s jeho manželkou Mahulenou Nešlehovou, historičkou umění, bylo z umělcovy pozůstalosti vybráno patnáct velkoformátových fotografií z cyklů Ojbín, Kuks, Mojžíšovy desky, Černý koridor a Tělo kamene. Všechny autor vytvořil v letech 2000 až 2001.

Pavel Nešleha se zabýval malbou, grafikou, kresbou a objektovým uměním. V letech 1956-1962 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (ateliér monumentální kresby prof. Aloise Fišárka), kde se v roce 1990 stal profesorem a vedl ateliér malby (do roku 2002). Patřil do okruhu neveřejných Konfrontací roku 1960. Expresivní a informální počátky tvorby reflektovaly dramata lidské existence. V roce 1969 začal fotografovat. Zájem o přesně viděný předmět podstatně ovlivňoval jeho výtvarný projev. Veristicky zpracovaný prvek zprvu násobila ironická absurdnost, následně ho obohacovaly symbolické významy, které v 70. letech umělce vedly k meditativnímu zhodnocení skutečnosti. Vztah k přírodě a tematika přírodních živlů se staly východiskem další práce. Vznikaly pozoruhodné malířské projekty: polygonální obrazový environment Živly (1983-1985), Iluze v soukromí (1985), ztvárňující objekty dveří, a projekt Celospolečenské využití ohrad (1988).

nesleha pavel 1

Od roku 1990, kdy získal tvůrčí grant The Pollock-Krasner Fondation, se začala v jeho malířské tvorbě stále intenzivněji prosazovat mytická témata (Ikarův pád, Oidipus). Do popředí se dostávala spolu s artikulací proměn skutečnosti problematika světla. Její duchovní dimenzi se mu podařilo zachytit v obsáhlém cyklu pastelů Záznamy světla (2002-2003), jenž se stal poslední prací a svým způsobem i jeho tvůrčím odkazem.

nesleha pavel 2

Výstava návštěvníkům představuje snímky dokládající trvalý zájem Pavla Nešlehy o hmotnou živelnost a sílu kamenných struktur. Autor za motivy hmotných přírodních sil vyrážel na milovaná místa Šumavy, Krkonoš, pískovcových skalisk (cyklus Koridory), opuštěných gotických klášterů (cyklus Ojbín) a devastovaných sochařských děl Matyáše Brauna a Václava Levého. Pavel Nešleha při vyvolávání fotografií i během procesu digitálního tisku doplňoval tradiční postupy o autorské zásahy, z každého negativu tak dnes existuje jen několik málo originálních fotografií.

Výstavu doprovází právě vydaná kniha Pavel Nešleha Stopy síly, zachycující výběr z umělcovy fotografické tvorby z let 1971 až 2002. Autorem úvodního textu je Petr Wittlich. Fotografie faktografickými poznámkami opatřila Mahulena Nešlehová. V anglicko-české verzi knihu vydalo nakladatelství Kant.

nesleha pavel 3

Pavel Nešleha – fotografická tvorba
Kurátor: Pavel Šmíd
Datum konání: 7.11. – 24.12.2012, úterý – neděle od 10 do 18 hodin
Místo konání : Galerie města Pardubic, Příhrádek 5, Pardubice

Zdroj informací a fotografií: gmpardubice.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festiva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krajská galerie připravuje výstavu, která přiblíží proměny krajiny ve známých obrazech

vchazenidokrajinomalby 2Jak lze propojit výtvarné umění s přírodními vědami ukazuje nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, kde se po stopách českých krajinářů vydali odborníci z Ústavu geoniky AV ČR a dalších institucí. Společn...


Literatura

Šlehačkový příběh Terezy Salte je jako horké kakao uprostřed zimy

perex oblakaVenku mrzne, padá sníh, brzy se stmívá a na knižní pulty se valí zástupy thrillerů, hororů a potemnělých detektivek. A do těchto ponurých zimních mračen přivanula Šlehačková oblaka – kniha, která vás v tomto nečase usadí ke krbu, zabalí do tepl...

Divadlo

Muzikál Mamma Mia! na prknech divadla Hybernia

Mia 200Muzikál Mamma Mia! patří bezesporu k nejslavnějším muzikálům světa. I u nás má tento muzikál úspěch. Prodalo se přes 250 000 vstupenek. Proto je muzikál obnoven a během léta se dočkáte 32 exkluzivních představení. V českém znění. Hra...

Film

Kniha následovaná filmem - Hugo a jeho velký objev
ImageOdpradávna se dětské příběhy pokoušejí čtenářovu pozornost upoutat napínavým putováním za tajuplnými poklady, vždyť kdo by neznal romány Stevensonovy nebo Verneovy - a tak můžeme postupovat třeba až k Tintino...