Seriál Terapie je výzvou pro tvůrce, herce i diváky

Seriál Terapie je výzvou pro tvůrce, herce i diváky

Tisk

terapie serial magicboxDiváci, kteří rádi sdílejí osudy seriálových hrdinů, ale zároveň dávají přednost zápletkám s hlubším podtextem, nabízejícím poučení a inspiraci, jistě uvítali projekt HBO Česká republika, seriál s názvem TERAPIE. Abychom se mohli v klidu pohroužit do sledování jednotlivých dílů a měli čas zpracovat vyvolané emoce, máme možnost pořídit si kompletní první řadu seriálu na DVD, která obsahuje 9 disků se 45 kapitolami a bonusem.

 

Koncept seriálu tvoří setkávání psychologa Marka (Karel Roden) s jeho klienty v soukromé „ordinaci“, kde od pondělí do čtvrtka provozuje svou praxi. V pátek sám Marek usedá do křesla na opačné straně stolu, v pracovně své bývalé kolegyně Dity, kterou požádal o konzultaci. Celá 1. řada mapuje 9 týdnů Markovy praxe ve 45 dílech, z nichž každý trvá zhruba 30 minut. Přestože z děje vyplývá, že Marek má pacientů mnohem víc, stěžejními seriálovými postavami se stávají Sandra, která chodí na terapii v pondělí, úterní klient Igor, dále Linda, docházející ve středu a manželský pár Jana s Michalem, jimž je vyhrazen čtvrtek.

Sandra (Táňa Pauhofová) je atraktivní zrzka, která se hned v počátcích svých terapeutických sezení do Marka zamiluje. Je velmi impulzivní a nevyrovnaná, nedokáže si vybudovat a udržet žádný trvalejší partnerský vztah a její hlavní zbraní je, zdá se, sex. Jím odměňuje i zraňuje sebe, své blízké a často i náhodné známosti. Sex je pro ni prostředkem komunikace s třetí osobou. Provokativním vystupováním sděluje okolí informace o sobě, žádá o pozornost, volá o pomoc. Otázky terapeuta Marka ji často dohánějí k nepříčetnosti. Ostatně, i divák může mít někdy dojem, že styl, jakým psycholog klade otázky, je prapodivný, že vůbec nemá logiku a nekoresponduje s vývojem situace. Ale postupem času nám jeho motivace dochází, jednotlivé dílky se skládají a z původně nesouvislých a zdánlivě nesouvisejících sdělení se před námi rozevírá kaleidoskop pestrých životních osudů, ovlivněných například zážitky z raného dětství. Zážitky, které byly zasunuty hluboko v podvědomí.

terapie serial magicbox

Také úterní sezení s elitním vojákem z povolání Igorem (Lukáš Hejlík), jsou nabita emocemi. Zejména arogantní Igorovo vystupování zvedne z křesla nejen Marka, ale i do děje vtaženého diváka. Zároveň je až k prasknutí napnuta struna soucítění při pohledu do Igorových zoufalých očí s výrazem raněného koloucha. Pod drsnou slupkou frajírka a k sobě i k druhým přísného egoisty se choulí citlivá duše s pocitem viny, toužící po lásce a uznání. „Dokážete vyřešit moje problémy? Vážně mi můžete pomoct?“, ptá se Igor Marka. „ Na to vám nemohu dát odpověď“, reaguje terapeut. A to je přesně ten typ odpovědi, který nejen Igora, ale i ostatní pacienty nejvíc štve. Přicházejí s představou, že dostanou přesný návod k nápravě svých problémů. To je však jedna z věcí, kterou profesionální terapeut udělat nesmí a současně se to stává i jedním z Markových dilemat: „…rozebereme lidi na součástky, ukážeme jim, kde jsou rozbití a pošleme je domů, aby se opravili sami…“ Jenže každý musí žít svůj vlastní život, i když za to někdy zaplatí vysokou cenu…

Ve středu dochází na terapii šestnáctiletá Linda, velmi ambiciózní a dobrá gymnastka, která po úrazu při dopravní nehodě potřebuje od Marka posudek, ve kterém jí má potvrdit, že netrpí sebevražednými sklony. Považuje to za hloupost a kategoricky odmítá, že by se byla chtěla poškodit. Roli Lindy bravurně ztvárnila Michaela Doubravová. Z polohy sebejisté a sebestředné teenagerky plynule přechází do hloubavějších rovin, aby se znovu proměnila v útočící holku, která chce všechno hned, načež se rozsype po dobře mířené otázce a najednou je z ní dívka se spoustou výčitek, která by ráda pochopila, proč nemůže být se svým tátou. Její metamorfózy vás budou udivovat stejně, jako Marka. Bude vás to bavit a pravděpodobně budete fandit tomu „protivnýmu frackovi“, protože uvěříte, že z téhle kukly vyletí parádní exemplář. Tím míním nejen seriálovou postavu, ale i, podle mého názoru, velmi nadějnou představitelku této role.

Čtvrtky patří manželskému páru Janě a Michalovi (Aňa Geislerová a Martin Hoffman). Impulsem k jejich návštěvě u psychologa je dilema, zda ukončit nebo zachovat Janino těhotenství. Zdá se neuvěřitelné, že skutečně požadují od svého terapeuta, aby za ně rozhodnul, jestli si mají dítě nechat, či ne. Častokrát Marka vyvedou z rovnováhy svým opravdu hodně nestandartním chováním, že můžeme vidět, jak náročné je pro něj momentálně se ovládnout. Ani oni se, samozřejmě, jednoznačné odpovědi nedočkají a věřte, že další vývoj jejich vztahu vás rozhodně nenechá chladnými. Však to mezi nimi jen vře a i pro Marka jsou velkým a tvrdým ořiškem!

Páteční podvečery by měly být balzámem pro Markovu bolavou duši. Ano, ani psychologům se problémy nevyhýbají. A co má dělat psycholog, když je na dně? Co potom? Jako terapeut má sice hluboké teoretické i praktické znalosti, ale také je to jen člověk. Když ho zaskočí nenadálé zamilování do pacientky Sandry, pak ho rozhodí chování klientů a navíc zjistí, že mu je manželka nevěrná, neví si s tím rady. V tomto rozpoložení požádá Marek svou bývalou kolegyni a kamarádku Ditu (Kamila Magálová), která je již v důchodu, aby mu poskytla soukromou konzultaci. Pro takového praktika a uznávaného terapeuta, jakým Marek je, je obtížné akceptovat odlišný Ditin profesní přístup, ale cítí, že potřebuje pomoci analyzovat problémy, které má sám se sebou, s pacienty a se ženou. Je to pro něj důležité zejména proto, aby i nadále mohl pomáhat svým klientům.

terapie serial magicbox

Paralelou mezi jednotlivými příběhy je potřeba komunikovat, hovořit i naslouchat, svěřit se, cítit pozornost, vyslechnout radu, mít někoho rád, být milován a akceptován bez výhrad takový, jaký je. Psychicky zranění lidé hledají jakési útočiště, citadelu v ordinaci svého terapeuta, kde nacházejí odvahu odhalit své nitro až na dřeň. Musí mu absoulutně důvěřovat a on je nesmí zklamat. Ke každému z nich se Marek snaží postupně nalézt cestu. On potřebuje mít své pacienty rád, navazuje s nimi skutečně vztah a neopouští je. Široká škála nuancí ve výrazových prostředcích se přizpůsobuje jednotlivým osobnostem a charakterům, k někomu si může dovolit být laskavější, u jiného je vhodnější zachovat si větší odstup.

Na všechny herce byly při natáčení kladeny vysoké nároky. Již samotný casting byl velmi dlouhý a důkladný a herecké výkony nasvědčují tomu, že preciznost se vyplatila. Role byly náročné zejména na zvládnutí vysokého objemu textu a na vyjádření pocitů přiřazených postav. Přesto, že při terapii se většinou sedí, nepůsobí děj staticky. Kamera svým pohybem ctí pohyb herce, je používána různá hloubka ostrosti a celý seriál je tvořen filmovou metodou s kvalitní technikou a filmovým štábem, což je také velkým přínosem pro celé jeho vyznění.

Zdánlivě se tam totiž moc neděje, ale ve skutečnosti je tam toho mnoho. Společnost HBO ponechala českému štábu ve složení Petr Zelenka, Marek Najbrt, Jaroslav Fuit, Iva Klestilová, Benjamin Tuček a Robert Geisler volnost a poskytnula skvělé podmínky pro realizaci. Tak se tento projekt, postavený na osvědčeném izraelském formátu a adaptovaný na místní parametry, stal exkluzivnějším seriálem, na který se nebudou dívat kvanta lidí, ale ti, kteří jej zhlédnou, budou odměněni kvalitní zábavou. Začnou se zajímat o další osudy jeho hrdinů a budou zvědaví, jak dopadne jejich boj se sebou samými.

terapie serial magicbox

Pozornost a empatie diváka je testována již při úvodní znělce a titulcích, kdy se na obrazovce, v pozadí s líně se linoucím proužkem dýmu, postupně objevují písmena T…R…P, k nimž se posléze přidá I , potom A a nakonec dvě Éčka, z nichž to první je červené a nakonec, při výrazném hudebním akcentu, pukne…

Ano, zraněná duše trpí, častokrát je psychické utrpení mnohem horší, než bolest fyzická, můžeme mít pocit, že nám puká srdce. Proto je dobré najít odvahu a vyhledat odbornou pomoc. Nejde-li to hned, můžete zkusit zkouknout TERAPII, třeba vám osud některého z hrdinů připomene ten váš a díky diváckému odstupu budete mít šanci lecos pochopit, uvědomit si, co je pro vás důležité. Navíc tato kompletní sada první řady obsahuje bonus s filmem o vzniku seriálu a výkony herců jsou opravdu výborné.

Terapie, první původní seriál z produkce HBO Česká republika
ČR 2011 / 1128 minut/ Dolby digital/česky, titulky anglické a české pro neslyšící
Žánr: psychologické drama
Režie: Petr Zelenka, Marek Najbrt, Jaroslav Fuit
Scénář: Petr Zelenka, Marek Najbrt, Iva Klestilová, Benjamin Tuček, Robert Geisler
Hudba: Karel Havlíček, Petr Šoupa
Hrají: Karel Roden, Táňa Pauhofová, Lukáš Hejlík, Michaela Doubravová, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Kamila Magálová, Klára Melíšková, Berenika Kohoutová, Jan Cina, Kristýna Frejová, Tomáš Matonoha, Jiří Štěpnička
Hodnocení: 95%
Distribuce v ČR Magic Box a.s.

Zdroj foto: MagicBox


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vyšší princip mravní po woodyallenovsku

iracionalni-muz perexTak jako mnoho lidí každý rok čeká na Vánoce, filmový svět a fanoušci očekávají novinku od Woodyho Allena. Pro rok 2015 slavný režisér nachystal drama ze současnosti a teď si ho díky Magic Boxu můžete doma uložit do své DVD či B...


Literatura

Asfaltoví andělé – když víra zachází až příliš daleko

andele perexSvět se vlivem globalizace (jakoby) zmenšuje, to pociťuje asi každý z nás. Jeden by si mohl myslet, že když lidé žijí v multikulturních prostředích, že začnou být více tolerantní a otevření. Praxe ale tuto domněnku úplně nepotvrzuje. Například n...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Populární kultura v českém prostředí

200filmVíce než dvacet příspěvků, které mapují nejrůznější projevy rozličných kulturních odvětví (nejen) v tuzemské kotlině, shrnuje kniha Populární kultura v českém prostoru. Vydalo ji nakladatelství Karolinum a autory textů jsou zpravidla začínající badatelé z...