Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Tisk

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem Klan létajících lidí. Požádala jsem ji, aby nám tento výjimečný experiment přiblížila. Kromě jiného se dozvíte, že chystá i novou knihu!

 

 

Přála jste si někdy umět létat?
Samozřejmě, kdo by si nepřál!

A co „létací sny“ – měla jste nějaké takové? Vyprávějte! 
Měla jsem a stále mívám „létací sny“. Levitace patří k těm nejkrásnějším snovým zážitkům. Létávám nad kopcovitou krajinou, shlížím na překrásné přírodní scenérie, občas se proletím i nad střechami měst.


Klan Sylva LSylva Lauerová, foto: Kiva
 

K uspořádání výstavy vás inspirovaly fotografie Tomáše Picky, které zachycovaly momenty z baletních vystoupení studentů Taneční konzervatoře Brno. Pro účel výstavy se tvořily snímky nové? Pokud ano, podělíte se, prosím, o proces a atmosféru jejich vzniku?
Ano, Tomáš Picka vytvořil i řadu nových snímků, ale stále jsme v koncepci Klanu z velké míry setrvali u fotografií vzniklých spontánně při zkouškách či baletních vystoupeních žáků konzervatoře. Tomáš se časem zaměřil na okamžiky, o kterých věděl či předpokládal, že se mi budou líbit a budou se k pojetí výstavy hodit. Finální podoba konceptu se koneckonců vyvíjela po dobu mnoha měsíců a zrála. V žádném případě neukazujeme balet tak, jak by návštěvník výstavy fotografií mohl očekávat. Ba naopak – zachycujeme okamžiky „mezi“ dokonalými baletními pózami, hledáme v nich emotivní významy a zcela jiná sdělení, než je precizní baletní rutina. A fotografie prezentujeme naprosto netradičním způsobem.


Klan 6Stín radosti


Projektu Klan létajících lidí se v rolích tanečníků účastnili pouze studenti, nebo byl přizván i nějaký profesionál?
Absolventi Taneční konzervatoře Brno se po ukončení studia samozřejmě stávají profesionály, tedy pokud chcete – ano, nejenom studenti.

Jistě jste kladla důraz i na výběr kostýmů, případně líčení – spolupracoval s vámi někdo v tomto směru, nebo jste využila svých osobních zkušeností?
Na líčení ani na kostýmy jsem nekladla vůbec žádný důraz. Ba naopak. Potměšile se raduji z toho, že i vy očekáváte výstavu, která představuje baletní umění ve své klasické podobě, s dokonalým líčením a opulentními kostýmy. Není tomu tak. Nechte se překvapit.


Klan 3Horizont


Kdo další se na projektu podílel?
V polovině příprav jsem si uvědomila, že fonický experiment, na jehož realizaci se mnou spolupracoval herec Národního divadla Brno Petr Bláha, by se dal obohatit i o minimalistickou hudbu. Tomáš mi doporučil hudebníka Jaroslava Kobylinského. Oslovila jsem ho a on nadšeně souhlasil. Zpočátku jsem se obávala, zda se nám podaří najít společnou řeč, protože jsem měla zcela jasnou hudební vizi a k tomu jsem i velmi tvrdohlavý člověk, zcela oddaný své myšlence. Klaplo to a já mám velkou radost, že spojení s Jaroslavem Kobylinským učinilo Klan celistvým. Na přípravě se samozřejmě podílela i manažerka nakladatelství Van Aspen Bára Kozáková, která při realizaci všech mých projektů stojí za realizační stránkou věci, a mistr zvuku Dan Marek se společností HD Production.


Klan 5

Nyní tedy proběhne výstava, kterou mohou návštěvníci zhlédnout do 24. září 2015 v prostorách Galerie Architektury Brno. Lze prozradit, jak bude koncipována? Zamíří i do dalších míst či měst?
Rozhodně zamíří i do dalších míst republiky. Na sociálních sítích a v médiích bychom ji pak rádi představili u příležitosti celostátního Dne poezie. Do té doby ji ponecháme v komorní verzi, ve které bude prezentována ve výstavních prostorách GABu. Neříkám to náhodou, možná by bylo lépe o Klanu létajících lidí hovořit jako o komorní multimediální prezentaci než jako o výstavě.

Nabízí se otázka, zda projekt fonického experimentu, multimediální umělecké prezentace ještě nějak „poroste“... Například zda se nepřesune na divadelní prkna a nebude realizován naživo.
Fonický experiment mě velice baví, takže předpokládám, že Klan je pouze dalším milníkem jedné z tvůrčích cest, po které jdu.

 

Klan 2Zatmění


Zjevně ráda experimentujete. Který váš experiment vás nebo vaše okolí nejvíce překvapil svým výsledkem?
Mezi návštěvníky autorských čtení jsou nejoblíbenější exkurze do světa experimentální poezie doplněné o ukázky jednotlivých směrů poetického experimentu. Pro mě má v této chvíli samozřejmě největší význam právě Klan. Je výrazným krokem novým směrem.

Vaši literární fanoušci již netrpělivě čekají na nějakou novou knihu, v kuloárech se proslýchá, že opravdu něco chystáte. Můžete to potvrdit? Ať se máme na co těšit. 
Nadšeně jsem se upsala vydavatelství Mladá fronta a opravdu si vážím toho, že mě zařadili hned vedle těch nejzvučnějších jmen do nejvyšší kategorie jimi vydávaných autorů. Na zápěstí si tedy nesu vypálené „AAA“ a nejpozději na začátku listopadu se v knihkupectvích objeví SEXY strategie, kniha, která směřuje k moderní a chytré ženě, kterou chce pobavit, umožnit jí, aby si odpočinula, a možná jí i trochu fouknout na bolístku. Rukopis je v tisku a já se těším i bojím zároveň. Reakce jsou prozatím velmi pozitivní... Uvidíme.

 

Klan 1Jen krátký okamžik bolesti


Vaše aktivity jako by byly bezbřehé. Jak to děláte? Měla byste pro naše čtenáře nějakou radu, jak co nejlépe uskutečňovat své vize a sny?
Jsem bláznivý workoholik, prostě přišel čas, kdy si to musím přiznat. Doba meditací a božského klidu je dávno pryč a tak zcela prostě a přízemně připouštím, že své sny a přání vkládám do drobné kapitalistické manufaktury vlastního těla a mozku, podřídím jim vše, ostatně tak jsem to dělala vždy, a pak na sebe výsledky nenechají dlouho čekat. Samozřejmě za vlídné podpory „Velkého Šéfa“ – ať už mu říkáte Bůh, Univerzum, nebo Štěstí. A radu bych měla: Věřte si, odhodlaně sledujte svou vizi, ale neodmítejte a priori kompromisy ani dobré rady. Pečlivě zvažujte všechny podněty okolí, ještě stále existují ti, kteří to s vámi myslí dobře.


Klan 4Nocturno


Více o výstavě ZDE

www.sylvalauerova.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Literatura

Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

lecba pumpou perexJe-li cukrovka i vaším tématem a řadíte-li se vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků do více než milionové skupiny pacientů s diabetem, je pro vás na knižním trhu nachystána populárně naučná publ...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...