Armáda, její minulost, současnost i budoucnost. Kniha Pavla Juříka nabízí ucelený pohled na tuto tématiku

Armáda, její minulost, současnost i budoucnost. Kniha Pavla Juříka nabízí ucelený pohled na tuto tématiku

Tisk

Armada perexVojenství je součástí historie lidstva už od starověku. První myšlenky na mírové soužití státu pocházejí ze staré Číny, ale množství ozbrojených konfliktů po roce 1945 ukazuje, že válečné hrůzy nevymizely ani ve 21. století.

 

Zajímá vás problematika armády? Sáhněte po knize Armáda: Od starověku po kosmické války, kterou vydalo Nakladatelství Universum. Nabídne vám přesný obraz vojenské vědy, přehled nejvýznamnějších stratégů, informace o struktuře armád, druzích vojsk, vývoji a současnosti jejich výzbroje, se zaměřením na moderní výzbroj. Pojednává i příčinách vzniku NATO, Varšavské smlouvy a OSN, o povinné vojenské službě, civilní obraně, mezinárodním válečném právu, stíhání válečných zločinců nebo o ochraně památek během ozbrojeného konfliktu.

O autorovi

Pavel Juřík pracuje jako manažer ve finančním sektoru. Jeho první knihy se zabývaly historií a budoucností platebních karet a bankovnictví, ale v posledních letech se věnuje zejména historii české a moravské šlechty. V roce 2021 napsal knihu Královna bitev, která objevuje dosud neznámé detaily zásadní armádní reformy, která se za Marie Terezie odehrávala u Týna nad Vltavou.

Komplexní publikace o armádě

Kniha je přehledně rozčleněna na dvě části. V té první nazvané Historie vojenství se autor zaměřil zejména na strategie a moderní armádu a její výzbroj, v té druhé s názvem Mezinárodní právo a válka se zas věnuje historii válečného práva, Mezinárodnímu červenému kříži, Ženevským konvencím, mezinárodnímu soudnímu dvoru OSN v Haagu a mezinárodnímu trestnímu soudu. Nechybí ani pasáže o současné válce na Ukrajině.

Protože cílem autora nebyly vyčerpávající popisy všech zmíněných témat, nýbrž sestavení komplexní publikace o armádě, o jednotlivých oblastech podává jen ty nejdůležitější poznatky doplněné množstvím fotografií, tabulkami a grafy. Čtenář si tak udělá o popsaných faktech lepší představu. Díky čtivému stylu psaní je kniha vhodná i pro laiky, které by nezáživný odborný text mohl odradit. Kromě toho jsou všechny informace podané srozumitelnou formou, což z knihy činí vhodnou volbu pro každého, kdo chce získat základní a zároveň ucelený přehled o problematice armády, na který může pak navázat četbou dalších souvisejících publikací.

Armada 1
ARMÁDA OD STAROVĚKU PO KOSMICKÉ VÁLKY
Autor: Pavel Juřík
Žánr: naučná literatura, historie, vojenství
Vydáno: Universum (Euromedia Group, a.s.), 2023
Počet stran: 280

Hodnocení: 80 %

www.knizniklub.cz/knihy/635973-armada-od-staroveku-po-kosmicke-valky.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ BB art

BBcomicspoint perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a naví...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Teorie rozpadu aneb evropský politický komiks

teorie rozpadu 200Nakladatelství Crew nám v řadě Mistrovská díla evropského komiksu přináší již devátý svazek, tentokráte politický thriller Teorie rozpadu, kde najdeme dva nejznámější příběhy autorského dua scénáristy Pierra Christina a oslavované...


Literatura

Colette Baron-Reid: Kouzelná mapa

200liNeuvěřitelná kniha, která v sobě skrývá fantazijní příběh, který vás chytne za srdce jen a pouze tam, kde má… a zároveň vám ukáže cestu ven z životních problémů. S podobnou kombinací žánrů jsem se jako čtenářka ještě nikdy nesetkala. „Když přijmete každé ...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji