Komiksoví Muži, kteří nenávidí ženy jsou kompletní

Komiksoví Muži, kteří nenávidí ženy jsou kompletní

Tisk

Larsson perexSlavná trilogie Milénium Stiega Larssona dobyla svět. Čtenáři po celém světě hltají romány s investigativním neúplatným novinářem Mikaelem Blomkvistem a hackerkou Lisbeth Salanderovou. Stejně tak milovníci audioknih naslouchají vzrušujícímu příběhu, který je hrůzný ve své pravdivosti a otevřenosti. Ti, kdo písmenka dvakrát nemusí a dávají přednost obrazu, vítají filmové adaptace úspěšné trilogie. A aby byli spokojeni také milovníci komiksu, tématu se ujali renomovaní autoři a stvořili komiksovou adaptaci.

Ve dvou knihách vyšel první román trilogie Muži, kteří nenávidí ženy. Knihu 1 (vyšla na jaře) doplnilo podzimní vydání Knihy 2. Konečně tedy víme, jak dopadl Mikael u soudu, jak se pomstil tomu, kdo na něj nalíčil past, jak dopadlo jeho pátrání v temné minulosti rodiny Wangerů… A k tomu všemu se odhaluje podivné bytí  Lisbeth Salanderové, která se stala obětí zlovůle mocných. Jenže k tomu, abychom se dozvěděli celý příběh mladé ženy, musíme počkat na další díly trilogie v komiksové podobě (my, kdo jsme četli knížky, už víme…).

Larsson 1

V komiksovém zpracování je hlavní složkou příběhu obraz, jak jinak. Autorka scénáře, Denise Mina, zručně zahustila Larssonův text, vybrala nejdůležitější motivy a výtvarníkům připravila skvělý „materiál“ k ztvárnění. Vše je řečeno ve zkratkách, vše je připraveno pro jednotlivé obrazy. I když není pro čtenáře jednoduché vyznat se v složitých vztazích románových protagonistů, brzy vplujete do příběhu a přes málo slov „vyčtete“ vše potřebné. Pro důkladnější pochopení příběhu však doporučuji přece jen nahlédnout do předlohy či si poslechnout audioknihu. Díky nutné zkratce totiž ne vše může být zřetelné a zřejmé. Nicméně autorka scénáře velmi dobře vystihla podstatné a příběh seškrtala do působivé strhující formy. Jen je třeba umět číst z obrázků, soustředit se na ně a pečlivě sledovat stručný text.

Larsson 2

Milénium patří k fenoménům krimi literatury dnešních dnů a jeho komiksová podoba tuto skutečnost podtrhává. Navíc nové zpracování původního díla ukazuje, že z jednoho zdařilého strhujícího příběhu lze „vytěžit“ maximum, že lze uspokojit všechny: ty, kdo rádi čtou, naslouchají, čtou si v obrázcích či raději sledují filmové ztvárnění. Stieg Larsson se trefil do vkusu snad všech fanoušků krimirománů a Denise Mina s Leonardem Manco a Andreem Mutti jeho příběh umně zpřístupnili i těm, kdo souvislé texty dvakrát nemusí. 

Denise Mina je skotská autorka detektivek a divadelních her. Její prvotina Garnethill získala ocenění Dýka Johna Creaseyho (John Creasey Dagger). Čtenáři ji také znají jako autorku komiksové série Hellblazer společnosti DC Comics a grafického románu A Sickness in the Family.

Leonardo Manco je argentinský komiksový autor a kreslíř. Je známý svým temným, zrnitým stylem. Pracoval mimo jiné na sériích Blaze of Glory, Apache Skies, Deathlok a Hellblaze.

Andrea Mutti navštěvoval Mezinárodní školu komiksu v Brescii. Dosud pracoval výhradně pro francouzský trh a je známý svou prací na sériích DMZ a The Executor společností CD Comics a Vertigo. 

Název: Muži, kteří nenávidí ženy. Kniha 2

Autor: podle románu Stiega Larssona napsala Denise Mina
Ilustrace: Leonardo Manco a Andrea Mutti
Překladatel: Luděk Janda
Žánr: komiks
Vydáno: 2013
Vydalo nakladatelství: Host
Hodnocení: 90 % 

Zdroj foto:  www.hostbrno.cz

    


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Národní knihovna ČR

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Joe Hill se svým Pláštěm prozkoumává temná komiksová zákoutí

plast 200Nakladatelství Comics Centrum si po veleúspěšné sérii Zámek a klíč od Joea Hilla přichystalo další klenot z jeho prací – komiksové znázornění hororové povídky Plášť - a to hned v jedinečné deluxe edici. Pokud máte rádi neotřelé uzavřené příběhy se ...


Literatura

Moje anglická babička – čtivá knížka bez překvapení

altAutobiograficky laděný příběh líčí každodenní život české překladatelky Hanky po odstěhování do Anglie. Hanka žije se svým anglickým manželem Williamem v malé vísce nedaleko Oxfordu a vzpomíná na jediného dosud ...

Divadlo

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.

Film

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

masin 200Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na portálu HitHit.cz na jeho výrobu poslali více než jeden a půl milionu korun. V t...