Nejosobnější případ Matěje Mynáře

Nejosobnější případ Matěje Mynáře

Tisk

hrichy-otcu200Martin Stručovský patří mezi mé oblíbené české spisovatele a jak už jsem uváděla v předchozích recenzím, jsem ochotná díky němu číst dlouho do noci. Proto jsem měla velkou radost, když se konečně objevila další kniha s Matějem Mynářem.

 

 

 

S Matějem Mynářem se čtenář setkává ve chvíli, kdy už má dost akce a dopadávání zločinců. Chce vést poklidný život a věnovat se jeho partnerce policistce Pavle Králové a synovi Adamovi. Jenže nic není tak, jak si plánuje a poklidný rodinný život v Jindřichově Hradci je narušen, když ho krátce před svou smrtí kontaktuje známý s prosbou o pomoc. Matěj Mynář se tak vrací do akce a vyšetřování se záhy stává velmi osobní. Stopy totiž vedou k vraždě jeho otce, kterou je potřeba objasnit…

Kniha začíná prologem, následuje první část nazvaná Otci a synové, druhá je Nezvěstný, třetí nese název Hříchy otců a vše uzavírá epilog V lesích. Jejich součástí jsou krátké kapitoly plné přímé řeči, což hodně napomáhá rychlému čtení.

Hříchy otců se opět čtou velmi dobře a jsou skvělou knihou. Jde vidět, že autor měl vše promyšlené a příběh je tak velmi logický, a to přesto, že je zde hodně postav a prolíná se zde několik zápletek. Velkým plusem také je, že si lze vyprávění snadno představit a není problém mu uvěřit. Postavy se chovají lidsky a není problém si k nim vytvořit vztah.

Knihy s Matějem Mynářem jsou na české poměry opravdu nadprůměrné a nedám na ně dopustit. Moc se mi líbí a souhlasím s tím, co v doslovu řekl autor detektivek Antonín Mazáč: „Matěj Mynář by mohl být – nebýt toho, že je tak moderní – archetypem českého detektiva. Chlap, co se nebojí dát ránu, deset jich přijmout, zvládnout kamarády, lásku, dítě, matku, práci… a pak nějaký ten hřích, kterému se nedá v poctivých detektivkách nikdy vyhnout.“ Hříchy otců mě moc bavily, přečetla jsem je opět hodně rychle a teď (pokud Martin Stručovský něco nevymyslí) nezbývá, než dát si rereading celé série.

Martin Stručovský se narodil v Jindřichově Hradci. Po studiu na Západočeské univerzitě v Plzni zakotvil v knihkupectví, kde se naplno věnuje své celoživotní vášni. Nepohrdne ani dobrým filmem či seriálem. Rád se potuluje ulicemi města, popíjí kávu a vymýšlí nové příběhy. Je autorem detektivních románů Bez duše (2018), Zavátá sněhem (2019), V temnotách (2020) a Hříchy otců (2022). Jeho rozšiřující se krimi sérii spojuje postava vyšetřovatele Matěje Mlynáře a lokace rodného města. Na kontě má také antologii Excelsior, gentlemani!, na které se podílel jako jeden z editorů.

hrichy-otcu

Hříchy otců
Autor: Martin Stručovský
Žánr: beletrie, detektivka
Nakladatelství: Motto (Albatros Media)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 272
Hodnocení: 94 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/82977576/hrichy-otcu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tři sestry, které zasáhly do novodobé politiky Číny

velkamalaruda sestra perexTři sestry z rodiny Sung se nesmazatelně zapsaly do dějin novodobé Číny. Nejstarší Aj-Ling (1888–1973) se provdala za muže, který byl ministrem průmyslu, krátce i předsedou vlády Čínské republiky a rovněž guverné...


Literatura

Příběh sester, které stály za vznikem parfumerie Douglas

Parfumerie Douglas perexUž jako malé dítě je Marie Carstensová fascinována parfémy hamburských dam. Proto si se sestrou Annou slíbí, že si jednou otevřou vlastní parfumerii.

 

...

Divadlo

Rodina afektovaných egocentriků září na prknech Fidlovačky

hayfever 4Po jedenácti letech se Divadlo na Fidlovačce spolu s jeho diváky rozloučilo s úspěšnou hrou Guya Boltona a Williama Somerseta Maughama Julie, ty jsi kouzelná, v které v jedné z hlavních rolí excelovala Eliška Balzerová. Příznivci Elišk...

Film

Valerian a město tisíce planet

valerianValerian (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) jsou zvláštní vládní agenti, kteří mají na starost udržovat pořádek v lidských vesmírních teritoriích. Valerian má se svou kolegzní víc než jen profesionální záměry a neustále jí dává milostní návrhy....