Nesbo nechává svého hrdinu trpět

Nesbo nechává svého hrdinu trpět

Tisk

nuz200Když vyjde kniha oblíbeného severského spisovatele v Česku, jsou to pro čtenáře takové menší Vánoce. Dvanáctá “holeovka” přináší vybroušený děj a jak sám autor podotknul, nechá tentokrát svého hrdinu Harryho Holea trpět. Vůbec nepřeháněl.

 

 

Harry má problémy s alkoholem, ti kteří se s ním potkávají na stránkách knih, už to dávno vědí. Vyšetřovatel známý široké veřejnosti v kariéře dost klesl. Už nepřednáší na policejní akademii, ale vyřizuje papíry v týmu, kterému kdysi velel.

Otěže přebrala Kathrine, která na svět přivedla syna, na rodičovské zůstal její partner Björn, policejní technik, který je také stálou postavou holeovek.

Harry tráví spoustu času ve svém bývalém baru Jealousy a pije tolik, že v jeho vzpomínkách zůstávají velké časové úseky, kdy ani trochu netuší, co se dělo. Přesto se na začátku knihy pustí do řešení již uzavřeného případu, který vypadá jasně, ale Harryho příznačný pocit mu napovídá něco jiného.

Harry se dozvídá zdrcující zprávu a jeho život se dostává do ještě větší propasti. Přišel o milovaného člověka. Na scénu se také vrací Sveine “Snoubenec” Finne, jeden z prvních úspěšných případů Harryho. Násilník, který si dvacet poseděl pěkně v chládku, se vrací zpět do života. A to je další krutá rána.

Harry tak řeší, jak Sveineho dostat a jak se vyrovnat se ztrátou milované osoby, a k tomu je nutné přijít na to, kdo je příčinou jeho neštěstí. Podezřelých je opravdu mnoho, včetně Harryho, když začne podezřívat sám sebe - alkoholové festivaly se holt nevyplácí.

Nesbo nás neustále překvapuje. I v nové knize Harryho a čtenáře vystavuje překvapivým a náročným situacím. A opět nás vodí jako loutky a nechává nás nachytat se na falešné stopy. Příběh osobní pomsty, plné žen, nenechá nikoho v klidu. Z konce příběhu je jasné, že o Harrym neslyšíme naposledy, ale jak se bude jeho život ubírat po tom, co všechno musel zažít tentokrát?

 

nuz

Nůž/Kniv
Autor: Jo Nesbo
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: krimi
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2019
Počet stran: 584
Hodnocení: 95 %                                    
Zdroj foto: www.knihazlin.cz
http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/nuz-1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Být lvem není žádná pohádka

je-tezke-byt-lvem 200Nakladatelství Práh vydalo v loňském roce další dílo izraelského spisovatele Uriho Orleva, který získal mezinárodní Cenu H. Ch. Andersena. Tentokrát se jedná o milý příběh nazvaný Je těžké být lvem.

...

Literatura

Zdeněk Svěrák exkluzivně pro K21 o své nové knize vzpomínek uhnětených ve vláčné a voňavé těsto

zdenek sverak 200Nová kniha českého herce a spisovatele Zdeňka Svěráka ponese název Po strništi bos a bude se týkat především vzpomínek na dětství. Vyjde u Nakladatelství Fragment v říjnu tohoto roku ...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Václav Kopta jako Jára Cimrman Českého lva

Cesky lev Rudolfinum perexV sobotu 7. března večer proběhlo slavnostní předávání Českých lvů. To, že nejvíce nominací proměnil film Václava Marhoula Nabarvené ptáče, asi nikoho nepřekvapilo. Získal jich celkem 9 včetně ceny za mimořádný ...