Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

Tisk

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana v této nekončící sci-fi sérii a nabízí, tentokráte v syrovém podání, působivý a dramatický příběh o obětování se a vykoupení.

 


„Příroda mě stvořila jako podivína. Člověk ze mě udělal zabijáka. A Bůh způsobil, že to trvá příliš dlouho.“

logan2


Píše se rok 2029. Mutanti jsou pryč – nebo téměř pryč. Wolverine je jedním z toho mála, co zbylo. Jen je na tom nyní trochu hůře. Jeho schopnost uzdravování pomalu vyprchává a elánem také zrovna nehýří. Nadto je na vše skoro sám. Z X-Menů zůstal už jen Charles Xavier známý také jako Profesor X (Patrick Stewart), který je ale vážně nemocný, ztrácí paměť a trpí nebezpečnými záchvaty ohrožujícími všechny v jeho okolí a bývalý sok Caliban, který dříve stopoval mutanty, aby je bylo možné zlikvidovat, teď však Loganovi pomáhá. Společně se ukrývají v opuštěné továrně na americko-mexické hranici. Jejich utajení ale skončí, když se objeví Laura (Dafne Keen) - dívka, která má překvapivě podobné schopnosti jako Wolverine a v patách má navíc nelítostné pronásledovatele, kteří se jí snaží zajmout a znemožnit tak ztrátu svých investic. Ve chvíli, kdy Wolverine a Profesor X přijmou Lauru mezi sebe, stávají se z nich štvanci, po kterých baží velmi surový a vytrvalý nepřítel. Hrdinové na útěku mají k dispozici jen zbytky svých někdejších sil a Lauřiny schopnosti, které však ona sama ještě zcela neovládá. A tak přichází čas, aby v sobě Wolverine našel zbývající vůli a sílu nejen k boji, ale i k tomu, aby Lauře předal své zkušenosti.

logan


Wolverine je snad nejslavnějším hrdinou ságy X-Men. Je i postavou, která Hugha Jackmana proslavila. Ztvárnil ho 9krát během 17 let a stal se tak prvním hercem, který ztvárnil stejnou komiksovou postavu v nejvíce filmech. Hugh Jackman byl do role Wolverina poprvé obsazen v roce 1999. Nebyl to však vůbec snadný úkol, vykreslit postavu Wolverina, která vyžadovala v pár řádcích scénáře zprostředkovat velké množství emocí. Aby se na tuto roli Jackman připravil, studoval bojová umění a při natáčení věnoval pohybovému stylu Wolverina veškeré úsilí. Jednou z věcí, na kterou si také musel zvyknout, bylo nošení drápů, při kterém se nejednou pořezal. Hlavní změnou však bylo neustále udržování vypracované postavy. Postupně si zahrál ve všech dosavadních pokračováních ságy X-men. V roce 2000 X-men, 2003 X-men 2, následovaný v roce 2006 X-men: Poslední vzdor, v roce 2009 X-men Origins: Wolverine, objevil se také v X-men: První třída, v roce 2013 se dočkal pokračování nesoucí jméno jeho postavy – Wolverine, 2014 X-men: Budoucí minulost a v roce 2016 si zahrál také v X-men: Apokalypsa.

logan wolverine

Rok 2017 tak přináší poslední snímek, v němž se objeví Hugh Jackman jako Wolverine a právě Logan: Wolverine se s ním velice důstojně a s noblesou loučí. Obdivuhodná osobní oddanost ikonické postavě, která dalece převyšuje všechny, kterým bylo dopřáno vystoupit z „ohmataných sešitů“ na velké plátno. Tento snímek nabízí mnohé. Pro opravdové fanoušky X-menovské ságy je to rozloučení s nejvýraznější postavou, pro „laiky“ je to velice emotivní příběh nalezení skrytých pocitů a znovuobjevení sounáležitosti se sobě podobnými. Nutno podotknout s notnou dávkou akce a surovosti. Pokud se nad to ovšem dokážete povznést, čeká vás podívaná, u které nezůstane jedno oko suché.

PREMIÉRA: 2. 3. 2017
STUDIO: 20th Century Fox, USA, 2017
REŽIE: James Mangold
SCÉNÁŘ: Michael Green, Scott Frank, James Mangold
KAMERA: John Mathieson
HUDBA: Marco Beltrami
HRAJÍ: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Richard E. Grant, Boyd Holbrook, Dafne Keen, Doris Morgado, Stephen Merchant
PŘÍSTUPNOST: mládeži do 15 let nepřístupný
ŽÁNR: akční / dobrodružný / fantasy
ZEMĚ VZNIKU: USA
ROK VÝROBY: 2017
STOPÁŽ: 137 min


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sympatie k ďáblovi je další americký film, na kterém se podílel Petr Jákl

petr jakl200Právě v těchto dnech míří v zámoří do kin psychologický thriller Sympatie k ďáblovi (Sympathy fot the Devil), na kterém se podílel Petr Jákl jako spoluproducent. Hlavní roli tajemného pasažéra ztvárnil mistr poněkud složitějších osobností a podi...


Literatura

Román Italské léto na dovolenou last minute

big italske-leto-McJ-489318 (2)Ačkoliv je léto pomalu u konce, můžete si jej jednoznačně prodloužit čtením vyloženě letního románu nazvaného Italské léto od autorky Jennifer Probst. Knížka se třeba hodí na dovolenou u moře, která vás třeba...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Film

Demolition Man: Předzvěst naší budoucnosti?



altFilm Demolition Man je velmi propracovaným ztvárněním příběhu o vnímání zločinu, sexu a násilí v nedaleké budoucnosti. S hlavními hrdiny se vydáváme do města, kde je každý aspekt všedního života čistý a dobrý.