Květiny a dřeviny pro radost

Květiny a dřeviny pro radost

Tisk

kvetiny a dreviny pro radost 200V červenci vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum encyklopedie zahradníka Miloslava Ryšána Květiny a dřeviny pro radost, která nabízí přes pět set druhů ozkoušených a dobře se pěstujících rostlin, které mohou zkrášlit i vaši zahradu.



Miloslav Ryšán je odborník a dlouholetý zahradník, který má za celou hne několik knih pro zahrádkáře a milovníky květin: Bonsaj, Bonsaje, Pokojové bonsaje, Pro vaši zahradu mnoho rad a nápadů, Začínáme zahrádkařit, Zahrádka pro radost.

Kniha obsahuje úvod Úvodem malé zamyšlení, nejdelší tělo Portréty rostlin od A do Z a ke konci inspiraci nazvanou Pěkná zahrada a její součásti (Bonsaj, Domácí zátiší, Jehličnaté stromy, Jezírko, Letničky a trvalky, Listnaté a jehličnaté dřeviny, Ovocné stromy, pergola, Prostorový dojem, Půda, Rybník, Skalka, Trávník, Vodní hladina a vodní rostliny, Vysázená koryta a mísy, Zákoutí, Živý plot) a nechybí ani užitečný Rejstřík českých názvů.

Ke každé květině patří latinský i český název, barevná fotografie a rozlišení, zda se jedná o letničku nebo trvalku. Dále zde najdeme různorodé informace, například o tom, jak rostlina vypadá, jak si poradí se zimou, kdy ji přesazovat, jaké je pro ni vhodné stanoviště či půda, kdy vykvétá, nebo jak se množí. A s tím mám právě problém, jelikož informace jsou u každé rostliny jiné a chybí jim jednotící celek, kdy by byly u každého hesla vždy stejné informace a ne bez ladu a skladu.

Nejdelší a nejdůležitější část knihy mě tedy z hlediska informačního zklamala. Očekávala jsem, že se alespoň heslovitě dozvím u všech květin stejné informace plus navíc tipy a triky, rady od zkušeného zahrádkáře, jak se o konkrétní květiny a dřeviny postarat, abych se z nich mohla radovat. Zajímavější byla poslední část, která nabízela větší fotografie a tipy, jak si zařídit konkrétní stanoviště v zahradě. Ale stejně jsem čekala mnohem víc.

Květiny a dřeviny pro radost nabízí ucelenou sestavu pěti set rostlin, které autor vybral jako ty nejlepší pro naši zahradu, vždyť podtitul knihy je Encyklopedie nejkrásnějších spolehlivě kvetoucích druhů. A jako k encyklopedii bychom měli k této publikaci přistupovat – sice nám nedá mnoho kýžených informací, ale nabízí inspiraci pro naši zahradu a můžeme si zde podle fotografií najít květiny, které nás zaujmou. Další informace o jejich pěstování však doporučuji vyhledat jinde.

kvetiny a dreviny pro radost

Název: Květiny a dřeviny pro radost
Autor: Miloslav Ryšán
Žánr: encyklopedie, příručka
Nakladatelství: Universum, Knižní klub
Rok vydání: 2019, paperback
Počet stran: 216
Hodnocení: 60 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/370731-kvetiny-a-dreviny-pro-radost.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivo T. Budil: Nejsem si jist, zda evropské hodnoty obstojí

TBudil200Profesor Ivo T. Budil patří mezi nejznámější české antropology. Založil a několik let vedl Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V současnosti působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Metropolitní univerzity Praha. Je ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sexy až do hrobu

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Zlín Film festival, sekce Dny dánské kinematografie: Otevřená srdce

otevrena srdce200Zlínský filmový festival je primárně orientován na filmy pro dětského a dospívajícího diváka, zkrátka však nepřicházejí ani diváci, kteří již dětským a teenagerovským střevíčkům odrostli. Krom soutěžních sekcí hraných...