Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

Tisk

duchnadzlato 200Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby v televizi neběželo velké množství pohádek. Vedle každoročně hojně reprízovaných a všemi generacemi milovaných pohádek, přichází Česká televize vždy s alespoň jednou novou pohádkou. Tentokrát se můžou diváci těšit rovnou na dvě pohádkové nadílky – Duch nad zlato a Sněžný drak.

 

Největší pozornost je vždy soustředěna na štědrovečerní pohádku, kterou letos připravil režisér a scenárista Zdeněk Zelenka. Duch nad zlato vychází z motivů Zelenkovy oblíbené pohádky Hanse Christiana Andersena Křesadlo.

Tulák Vojta hledá ukrýt před bouřkou a nalézá ho až v podzemní jeskyni, do které omylem spadne. Jeskyně ve svých útrobách ukrývá zlatý poklad, který zláká i chudého Vojtu. Při plnění kapes zlaťáky ho přistihne duch italského původu Arnoldo, a tak si Vojta z pokladu odnáší pouze křesadlo v podobě zlaté bambitky a pár drobných, které zaujmou zlodějského hostinského a jeho malé pomocníky. Kouzelnou moc křesadla odhalí Vojta, až když se chce zahřát. Po pár škrtnutích se v pokoji zjeví duch Arnoldo a splní Vojtovo tajné přání – setkat se s tajemnou princeznou, o které mnoho slýchal, ale neměl možnost ji někdy zahlédnout. Když Vojta princeznu spatří, na první pohled se do ní zamiluje. Proto se rozhodne jít druhého den na zámek a s Arnoldovou pomocí se pokusit získat náklonnost pana krále i hamižné dvorní dámy Hermíny, aby svolili k svatbě s Rozárkou. Hermína má ale jiné plány. Chce překazit lásku mezi Vojtou a princeznou Rozálií a především získat zázračné křesadlo. Pokud se chcete dozvědět, zda se dvorní dámě podaří uskutečnit všechny její pletichy do puntíku, nezapomeňte se dívat v úterý 24. prosince v 19 hodin na ČT 1.

duchnadzlato

Ač je pohádka Duch nad zlato napsána na motivy Křesadla, nenachází se zde žádné usekané hlavy a ani jiné skoro až hororové prvky, kterými Andersen Křesadlo prošpekoval. Zdeněk Zelenka ji jako scenárista zbavil všech temných složek a nasadil příběhu masku laskavého a pohodového rodinného filmu, kde není nouze o humor, který pobaví jak malé, tak velké diváky. Jako režisér nemohl Zdeněk Zelenka pohádku ošidit o speciální efekty, honosné kostýmy a krásné lokace. Korunu celému příběhu nasadil především hvězdným obsazením v podání Viktora Preisse, Jiřiny Bohdalové, Jana Hrušínského či Martina Dejdara. Do role princezny si tentokrát vybral Veroniku Kubařovou (Ženy v pokušení, Můj vysvlečený deník) a postavu Vojty obsadil synem herce Svatopluka Skopala Františkem. V malých roličkách se například objeví Martin Kraus, Miroslav Vladyka, Radek Holub, Miroslav Táborský, Arnošt Goldflam a talentovaný malý herec Filip Antonio, který si jako jediný dovolil v Zelenkově pětatřicetileté filmové praxi stopnout záběr se slovy, že to zahraje lépe. Samozřejmě v pohádce nemůže chybět chytlavá písnička autorů Jiřího Škorpíka a Robina krále, kterou nazpíval Viktor Preiss.

duchnadzlato3

I přesto, že má pohádka příjemné obsazení a vtipy jsou někdy velmi trefné, celkově však bohužel nevybočuje z průměru, který nám Česká televize každoročně na Štědrý den servíruje.

Název: Duch nad zlato
Produkce a distribuce: Česká televize
Scénář: Zdeněk Zelenka
Režie: Zdeněk Zelenka
Kamera: Pavel Berkovič
Hudba: Jiří Škorpík
Hrají: Viktor Preiss, Jiřina Bohdalová, František Skopal, Veronika Kubařová, Jan Hrušínský, Miroslav Vladyka, Radek Holub, Vladimír Javorský, Miroslav Táborský, Martin Kraus, Arnošt Goldflam, Filip Antonio a další
Hodnocení: 58 %

Zdroj foto: www.ceskatelevize.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

martin strucovsky 200Martinu Stručovskému vyšla letos v nakladatelství Motto detektivka s názvem Bez duše. V příběhu figuruje postava knihkupce Matěje Mlynáře a také Jindřichův Hradec. Jak to vše souvisí s autorem? Co mají společného? To vše a mno...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seriál, který měl konkurovat Hře o trůny

200filmSeriál Camelot vyjel do boje v roce 2011. Ve stejném roce odstartovala na HBO Hra o trůny jako údajný konkurent. A i přes hvězdné obsazení a zkušené režiséry byla show zrušena. Nové podání legendy o králi Artušovi a jeho rytířích kulatého stolu před divák...


Literatura

Jaký je první případ Lucie Henebellové?

pokoj mrtvych200Pokoj mrtvých je název thrilleru Francka Thillieze z roku 2005. Čtenáři se díky němu dozví něco více o vyšetřovatelce Lucie Henebellové, kterou znají z dvojice s Franckem Sharkem.

...

Divadlo

Nora, osekaná, Helmerová

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v p...

Film

DVD Zvonilka: Tajemství křídel

zvonilka magicbox 200Distribuční společnost Magic Box přináší na DVD další díl volné série Zvonilka s názvem Tajemství křídel. Studio Disney se opět zaměřilo na dívčí publikum a připravilo pro ně ...