Babovřesky vypráví o etapě české historie

Babovřesky vypráví o etapě české historie

Tisk

babovresky 1Snímek Babovřesky (2013) je filmem populárního českého režiséra Zdeňka Trošky. Ten, tak jako vždycky, vsadil nejenom na osvědčené postupy a situace, ale zároveň i na trochu toho zajímavého podtextu. Lidé jsou v dnešní době ještě stále hodně ovlivnění svou minulostí. A to nejenom starší generace, ale jaksi zprostředkovaně i ta mladá. Nemůžeme si dovolit dělat cokoliv nás napadne, protože zde panuje jakýsi sociální standard a ten, i když trochu jinak, přibližuje příběh o obci Babovřesky. 

 

Kdysi dávno to fungovalo tak, že ať jste chtěli udělat cokoliv, museli jste se někomu o každém kroku zodpovídat. V práci svému šéfovi, v soukromí zase státu a o svých vnitřních pohnutkách a činech v kostele farářovi. Příběh tak vypráví místní klepna Horáčková, která píše drby o novém mladém faráři a o tom co se u nich na obecním úřadě děje. 

babovresky 2

Starosta města je takové panovačné čuně ve středním věku a přijímá novou asistentku. Když mu na dveře klepe mladá blondýna, bez zaváhání jí dává místo. Její brácha je nový farář, trošku neortodoxní, protože chodí vítat staré babky před kostel jen v trenýrkách. A ve vesnici je najednou živo.  Aby nebyl film jenom o nezáživných a rádobyvtipných kontrastech, obsahuje příběh docela podstatnou zápletku. Stoletá stařenka umírá a nechává po sobě barák s pozemkem, o který má zájem jak místní starosta, tak i mladý dědic Adam. Adam je trošku romantický snílek a chce stavení zušlechtit jenom proto, aby mu v něm bylo dobře. 

babovresky 3

V těchto scénách je kladen důraz na skutečnost, kam taková společenská zodpovědnost vlastně vede. Celá vesnice na sebe donáší, až nakonec ten trochu méně počestný počestný je středem šokující pozornosti. Mladí hodnotí ta staré zkostnatělá individua dost racionálně a zajímají se spíš, jak se budou mít oni sami, než co si o nich pomyslí ti ostatní. Ať už jsou společenská pravidla postavená jakkoliv, bývají podsouvána lidmi, kteří mají nad druhými určitou kontrolu. V jednodušších dobách se pomlouvalo, přikazovalo a donášelo. Dnes začínají být lidé naštěstí o něco rafinovanější. Pro mladé a progresivní lidi ve svobodné společnosti je podstatné, že ty ostatní ve skutečnosti nevlastní, protože podobný postoj by se nakonec mohl obrátit proti nim. 

Babovřesky  *  Babovřesky aneb z dopisu venkovské drbny  (Česko)
Komedie  Česko, 2013, 133 min 
Režie: Zdeněk Troška 
Scénář: Zdeněk Troška 
Kamera: Ervin Sanders 
Hudba: Karel Vágner 
Hrají: Lukáš Langmajer, Veronika Žilková, Pavel Kikinčuk, Lucie Plekancová Vondráčková, Jan Dolanský, Jana Synková, Jana Altmannová, Miro Noga, Jitka Sedláčková, Lucie Bílá, Jiří Pecha, Jan Kuželka, Lubomír Kostelka, Norbert Lichý, Jindřiška Kikinčuková, Radek Zima, Martin Matejka, Tomáš Kraus, Jaroslav Čermák, Žofie Dařbujánová, Pavla Bečková, Anna Vejvodová, Jakub Kovář, Ondřej Pavelec, Jakub Voráček 

Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přes překážky ke hvězdám

vojtech senkyr 200Vojtěch Šenkýř je začínajícím zpěvákem na české hudební scéně, který se dostal do povědomí diváků nejen díky známé hudební soutěži SuperStar. Vojtěch je velice usměvavý, charismatický a pohodový týp...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Matka v trapu v únoru v kinech

Matka v trapuPNový český film Matka v trapu vstoupí do kin 22.2. 2024. Snímek, který doprovází slogan: skorokomedie ze života, nabídne v hlavních rolích Petru Hřebíčkovou, Lenku Vlasákovou, Janu Švandovou, Jaroslava Plesla a řadu dalších oblíbených herců....


Literatura

Vylepšete si všeobecný přehled díky odpovědím na zajímavé otázky

kdo vi 200Titul nese názve Kdo ví? Všeobecné otázky a má podtitul otázky ze všeobecných znalostí, které vás přimějí znovu přemýšlet. Pojďte se na ně podívat!

...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Nadčasové drama Dvanáct rozhněvaných mužů konečně na DVD a Blu-ray


muzi IIITroufnu si tvrdit, že většina našich čtenářů nebyla v roce 1957 vůbec na světě, a pokud ano, byla asi hodně malá a spoustu věcí vůbec nevnímala. Jednou z nich byl například film Dvanáct rozhněvaných mužů, který vypráví o porotě, která debatuje o...