Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

Tisk

200 carrieNe každý se o prázdninách plně věnuje nicnedělání. Někteří využívají dva měsíce volna pro splnění svých snů. A přesně takovou strategii zvolila hrdinka knihy Léto ve městě.

 

 

 

Spisovatelku Candace Bushnellovou proslavil seriál Sex ve městě, kterému se stala její kniha předlohou. Carrie Bradshawovou a její tři nejlepší přítelkyně odtud známe jako úspěšné třicetileté ženy, které se prodírají sexuální džunglí New Yorku hledající svého pana Božského. Co předcházelo slavné kariéře novinářky a jejímu bydlení ve městě měst New Yorku se dozvíme v knižní sérii Deníky Carrie B. V prvním díle se nám Carrie představí jako nenápadná myška z Castlebury, která sní o své budoucí kariéře spisovatelky. Samozřejmě nesmí na scéně chybět kluk, do kterého by se mohla bláznivě zamilovat.

V druhém díle nazvaném Léto ve městě přijíždí sedmnáctiletá Carrie do New York City, kde se chce věnovat kurzu tvůrčího psaní a pevně doufá, že nebude muset nastoupit po prázdninách na Brown. Štěstí začátečníka ji přivede do bytu Samanthy Jonesové, která Carrie překřtí na vrabčáka a otevře jí dveře do společnosti umělců a nekončících večírků 80. let. A hned na první party se Carrie seznámí s veleúspěšným dramatikem Bernardem Singerem a přeskočí mezi nimi jiskra, i když je mezi nimi podstatný věkový rozdíl.

Není vše tak růžové, jak se zdá Carrie bydlí zpočátku u Peggy, která se snaží prorazit u filmu a na úkor toho terorizuje Carrie i její spolužačku L´il. Carrie je z jejího chování zdeptaná a ke všemu ji hned po příjezdu do NY někdo ukradne kabelku. Oba problémy se ale jako mávnutím proutku vyřeší a Carrie spolu s nalezenou kabelkou získává i novou kamarádku feministku Mirandu Hobbesovou.

Větší obavy jí ale přidělává otec, který prochází krizí středního věku, vymění auto za motorku Harley Davidson a najde si mladou přítelkyni. Uvědomuje si ale, že i ona se stala drahou mladší polovičkou staršímu muži. A tak se rozhodne, že vztah muže a ženy jí poslouží jako námět pro její vlastní divadelní hru a snaží se dokázat nejen sobě, že má na to stát se úspěšnou newyorskou spisovatelkou.

Jestli se Carrie podaří uspět, při jaké příležitosti se setká s Charlotte Yorkovou a jak se bude nadále vyvíjet její vztah s Bernardem, se dočtete právě zde. A pokud vás nezláká ke čtení ani vaše zvědavost, pak zabere zcela určitě obálka knihy, která je stejně jako Carrie naprosto božská a stylová.

kniha

Název: Léto ve městě (Summer and the City. A Carrie Diarries)
Podtitul: Deníky Carrie B. 2
Autor: Candace Bushnellová
Překlad: Jiřina Stárková
Nakladatelství: BB/art s. r. o.
Rok vydání: 2011
Počet stran: 288
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.bbart.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Léčivé Zápisky malého tyranosaura: medicína bez receptu, 3 x denně, účinek okamžitý

200litO jakém léku je tu řeč a jakou nemoc má kurýrovat? Úsměvné fejetony Pavla Tomeše jsou těmi pomyslnými pilulkami na dobrou náladu – po jejich přečtení zmizí veškeré příznaky smutku. Nespornou výhodou je, že je lze užívat i nepravidelně a působí také jako...


Literatura

Kaktusy a sukulenty v praxi

kaktusy a sukulenty v praxi 200Snad každý má doma nějaký kaktus nebo sukulent a pokud s jejich pěstováním začínáte nebo už o ně nějakou dobu pečujete, právě pro vás vydalo v září nakladatelství Esence parádní knihu Kaktusy a sukulenty v p...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Hotel Transylvánie aneb přijmeme nový pohled na Drákulu?!

hotel transylvanieMotto: „Jedním z nejtěžších úkolů pro rodiče je nechat děti žít vlastním životem. Nemůžete je navždy ochraňovat před světem, musíte zkrátka věřit, že se o sebe dokáží postarat. Ukazuje se, že dokonce i Drákula se domnívá, že ...